Kisalföld logö

2018. 07. 15. vasárnap - Henrik, Roland 16°C | 28°C Még több cikk.

Győr a reklámfilmesek fellegvára

Egyre több stáb jön forgatni Győrbe, mivel a belváros műemlékekben gazdag, így díszletként használják.

Széchenyi tér
Mikulás-ruhába bújt színész a Baross úton, szélben kavargó műhó a Széchenyi, esőgép a Dunakapu téren – a megyeszékhely a napokban reklámfilmforgatások helyszínéül szolgált. Egyre több stáb jön Győrbe, választja díszletnek a műemlékekben gazdag belvárost.

Már a tévéreklámokat nézve is levonható a következtetés: a filmesek kedvelt helyszíne Győr. Ha valaki közterületen akar forgatni, akkor az útkezelő szervezettől kell engedélyt kérnie. Ha zöldterületet használ, akkor a kommunális szolgáltató, ha főutat, akkor a közútkezelő hozzájárulására is szükség van. Gottwald László, az útkezelő főelőadója elmondta, hogy a bérleti szerződés és a behajtási engedély – mert a forgalomtól elzárt részekre az is kell – egy-két nap alatt elkészül.

Idén hét szerződés

– Nincs arra idő, hogy ennél hosszabban foglalkozzunk vele – jegyezte meg az ügyintéző –, mert a közterület-használatnak a filmezés csak egy kis, igaz, látványos szelete. Egy év alatt több mint ezer közterület-használati szerződés születik és azok többsége vendéglátós teraszra, reklámtáblára, utcai árusítóhelyre, építkezésre vonatkozik. Filmes szerződés az utóbbi években öt, idén eddig hét köttetett. Februárban egy napig a Széchenyi téren, júliusban két napig az Apáca utca környékén,
augusztusban a felújítás alatt álló vásárcsarnokban forgattak a stábok.

Októberben kétszer is, többek közt a színház oldalánál, a Bécsi kapu téren. Kedden egy mobiltelefonos cég karácsonyi akciójáról szóló reklám miatt kapott éjszakai kivilágítást a Baross út. Egy másik stáb pedig egész héten a városban forgatott. A Dunakapu téren azt vették fel épített díszletek között, hogyan ázik be a tető, ha kilyukad. Ez az illusztráció egy pénzintézet kölcsönét népszerűsíti majd a tévében.

Miért éppen ez a város?

Gottwald László úgy tudja, a rendezők beleszerettek a megyeszékhely miliőjébe. Információink szerint reklámfilmes körökben, ha Győr kerül szóba, két dolgot szoktak megjegyezni a bennfentesek: olcsó és szép. A városban többszörös visszatérőnek számító Stáb Filmfactory Kft. szakemberének nyilatkozata tulajdonképpen ezt megerősítette. Csőge Gábor elmondta, két és fél évvel ezelőtt jöttek ide először, mert olyan filmre kaptak megbízást, ami több helyszínt, beállást igényelt. Ez pedig Budapesten nehézkes. Győri származású díszlettervezőjük ezért szülővárosát javasolta.

– Míg a fővárosban két hétig eltart az engedélyezés, itt az önkormányzat a rugalmas megoldások híve és a rendőrség is közreműködéskész. Ráadásul szépek az épületek, a régi és az újabb stílusokat képviselők viszonylag kis területen belül megtalálhatók. A történelmi hangulatot árasztó terekről öt perc alatt gyalog eljuthatunk a szállásunkra. Az épített környezet sokfélesége, színessége a döntő, a bérleti díj kevésbé motiváló. Ugyan nem drága Győrben a közterület-használat, de az utazás és a szállás költségeivel együtt ugyanott vagyunk, mintha Budapesten maradtunk volna – magyarázta Csőge Gábor.

Hozhat-e hasznot?

A belváros szűken vett magjában a stúdiók háromszáz forintot fizetnek naponta négyzetméterenként. Ehhez jön hozzá az áfa. Lakótelepeken, peremkerületekben ennél is olcsóbb a bérlet. És azért a területért, amit a járművek foglalnak el, nem kell fizetni. Így az idei hét filmes szerződésből a városnak negyedmillió forint bevétele származott, míg a közterület-használatból egy év alatt összesen ötvenmillió forint gyűlik össze.
– Nekünk is reklám – mondta arra a filmre a Győri Vásár Kft.

ügyvezetője, amit a napokban a karácsonyi vásárra felállított Széchenyi téri pavilonoknál vettek fel. Másfél hónapja kereste meg a céget a stáb, kimondottan azért, mert a korábbi években már látta, milyen hangulatot nyújtanak a belvárosban az alpesi jellegű faházak. Galló Zoltán szerint ez azt jelzi, hogy a Győri Téli Fesztiválnak országos híre van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan éljük túl a készülődést?

Íme néhány ötlet, hogyan kerülhetjük el, hogy a legszebb ünnep fölösleges stressz-forrássá váljon! Tovább olvasom