Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Győr a regionális ügynökség székhelye

Folytatás az 1. oldalról.

Molnár Csaba, a regionális fejlesztési tanács elnöke szerint azzal, hogy Szombathely a főtere, Sopron a Deák tér rekonstrukciójára már kapott támogatást, most a kisalföldi megyeszékhely következik. A Kisalföld kérdésére elmondta: a beruházást – amelyhez legfeljebb 900 millió forintot adhatnak a Nyugat-dunántúli Re-

gionális Operatív Program (ROP) keretéből, és az önkormányzattól 10–15 százalékos önrészt várnának – az egyedileg támogatott projektek közé tervezik felvenni.
A győri sajtótájékoztató témája egyébként az elnöki titkárság bemutatása volt. Az Árpád út 93. szám alatti épület 5. emeletén kapott helyet az ügynökség korábban két házban működő győri részlege is.
Molnár Csaba részletesen beszélt a ROP-ról is, amelynek révén a jelenlegi forint-euró árfolyamon számolva 142 milliárd forintnyi fejlesztés valósulhat meg a következő hét évben. A legtöbb pénz, 37 milliárd forint a turizmusfejlesztésre jutna, de szerepel a célok között a regionális gazdaság, a városok, a környezetvédelmi és a közlekedési infrastruktúra, valamint a helyi és a térségi közszolgáltatások fejlesztése is. A pályázatokat várhatóan júniusban írják ki. Egyébként a pénzek nagyobb részét osztják szét az első öt évben azért, hogy a kifizetéseknél lehetőleg ne legyen csúszás.
A politikus megjegyezte: megkönnyítik az indulók dolgát. A pályázatokat interneten kell beadni, ráadásul egyetlen olyan dokumentumot sem kell csatolni, amely államigazgatási eljárásban beszerezhető.

„ Nevetséges összegek”

„ A kormányzat által kommunikált költségmegtakarítási elv semmilyen formában nem érvényesül regionális szinten. Az olcsóbb állam számukra azt jelenti, hogy létrehoztak a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség szervezeti egységén belül egy, a tanács elnökét kiszolgáló titkárságot. A titkárság működéséhez 22 millió forintot biztosítanak” – áll abban a közleményben, amelyet a Győr-Moson-Sopron és a Vas Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, Szakács Imre és Kovács Ferenc küldött szerkesztőségünkbe. A politikusok ebben tragikusnak nevezik, hogy a hazai decentralizált források tavalyig megyei döntési hatáskörbe tartozó alapjai a régióhoz kerültek, nevetségesen kicsi összegekkel. Példaként a területi kiegyenlítést és a céljellegű decentralizált alapot említik: előbbire idén 83,7 millió forint jut a 2004-es 869,4 millióval szemben; utóbbira 502,8 millió forint kerül, miközben 2005-ben még 735,5 millió volt a kalapban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asszony, akiben négy nő lakik

A nő annyi arcát mutatja, ahány tekintetben megfürdik. De az élet értelmét vagy a megismerés útját… Tovább olvasom