Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Győr „kódneve” mostantól Autopolis

A nyugat-magyarországi, azaz a győri fejlesztési pólus neve Autopolis, szlogenje pedig „A fejlődés vonzásában” lesz – hirdették ki a pályázat eredményét. A város jövőre megkezdi a járműipari kutató-fejlesztő bázis kialakítását.
Az Országgyűlés decemberben döntött arról, hogy Győr – a nyugat-dunántúli régióban egyedüliként – fejlesztési pólus lesz. A cím anyagi előnyökkel, várhatóan mintegy százmilliárd forintnyi európai uniós támogatás garantált megszerzésével jár együtt. A projekt legmagasabb szintű döntés-előkészítő bizottsága, a koordinációs munkacsoport az év elején pályázatot írt ki a pólus nevére, szlogenjére és logójára. Eredics Imre győri alpolgármester kedden jelentette be a döntést. Eszerint a bírálók az Autopolist találták a legjobb névnek (a győri Kovács Eszter leleménye), a szlogenek versenyét „A fejlődés vonzásában” nyerte (a győri Tóth Norbert küldte be), míg a logók közül a kőszegi Schlögl Balázs munkáját választották.

Oszlik a bizalmatlanság

A nyertes logóért 100 ezer, az első helyezett névért és szlogenért 60–60 ezer forint jutalmat adtak. Érdekesség, hogy a megadott határidőre 152 pályamű érkezett, 55 százalék Győr-Moson-Sopron, 40 százalék Vas és 5 százalék Zala megyéből. Egyébként néhány más város is egyedi névvel illeti pólusprogramját, így lett Miskolc Technopolis és Szeged Biopolis.
Eredics Imre a Kisalföld kérdésére elmondta: január 31-re leadták a stratégiai programot a kormánynak, és következő lépésként március végéig elkészítik azon vezérprojektek listáját, amelyek megvalósítása már 2007-ben elkezdődhet. A kulcselem a járműipari kutató-fejlesztő bázis fizikai és személyzeti feltételeinek megteremtése lesz. Hozzátette: elképzelhető, hogy ez nem a Széchenyi-egyetemen belül jön létre. Az alpolgármester úgy vélte, lassan oszlik a bizalmatlanság, ami a parlamenti döntés előtti viták során alakult ki Győr és a régió más megyei jogú városai – elsősorban Szombathely – között. Megjegyezte, hogy az ipari parkoktól sokkal több javaslatot kaptak eddig, mint a városok vezetésétől.

A város fejlődik

Az Autopolis kitalálója, a győri Kovács Eszter háromgyermekes kismama, és éppen gyesen van. Lapunknak elmondta, hogy az „auto” és a görög, várost jelentő „polis” szó összeillesztésével részben arra utalt, hogy a város önmagától is mozog, fejlődik, részben pedig az autóipari hagyományokra. Családjában két egykori rábás mérnök van, így ez szintén inspirálta a névválasztást, de természetesen a mai Győrben sokkal meghatározóbb Audi jelenléte is.
A szlogen a győri Tóth Norbert munkája. Utóbbi szó nem túlzás, mert egy éjszaka és egy délelőtt dolgozott, persze nem csupán „A fejlődés vonzásában” kitalálása tartott ennyi ideig, hanem a pólusnév és logó megalkotása is, amelyekkel végül nem nyert.
A fiatalember elmondta, ő a Vonzerő névvel indult, amiből egy grafikai megoldással kiemelte a v és a z betűt, Vas és Zala megyére utalva. „Ennek a programnak nem arról kell szólnia, hogy csak Győr van előtérben” – tette hozzá magyarázatként.

Lendületet sugároz

A kőszegi Schlögl Balázs hobbijának hódolva tervezte meg a logót, ami a bírálók véleménye szerint lendületet sugároz – s ezzel profi cégeket előzött meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosarasbúcsú és váratlan focigyőzelem

Vegyes hétvégét hagytak maguk mögött a soproni „kirakatcsapatok”. Az MKB Euroleasing… Tovább olvasom