Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gyöngyöspata - Négy sérült egy bunyóban - több száz rendőr a faluban

Verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Egy súlyos sérült. Rendőrök érkeztek a faluba.

Néhány roma család csomagolni kezdett. Néhány roma család csomagolni kezdett szerda délelőtt Gyöngyöspatán és úgy nyilatkoztak, hogy elhagyják a települést.

Erre azt követően került sor, hogy kedden késő este verekedés tört ki a helyi cigányok és Véderő nevű szervezet szimpatizánsai között a faluban.

Néhány roma család - főként nők és gyerekek - szatyrokat cipelve elindult a cigánysorról kivezető úton szerdán délben. Azt mondták azért mennek el rokonokhoz, mert "félnek a gárdistáktól".

Ötvenen-hatvanan várják a Gyöngyös, illetve Pásztó felé közlekedő autóbuszt a megállókban.

LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet. A kedd este Gyöngyöspatán történt tömegverekedés "a cserbenhagyott vidéki Magyarország utolsó figyelmeztetése a kormánynak" - jelentette ki Dorosz Dávid, az LMP képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a vidéki Magyarországon a közbiztonság semmilyen szinten nem valósul meg és a Fidesz és a Jobbik "kéz a kézben" állította elő a jelenlegi helyzetet.

Dorosz Dávid hozzátette: remélik, hogy a kormány nem akarja megvárni, amíg meg is hal valaki.

Szerinte a Fidesz cserbenhagyta a vidékieket, az igazságtalan adórendszerrel a szegény vidékiek zsebéből a gazdagok javára vette ki a pénzt, kivéreztette a rendőrséget, valamint a közmunkaprogramok megszüntetésével kihúzta a talajt a szegények lába alól. Ezt követően "ebbe a vákuumba szabadon be tudtak nyomulni a Jobbik szellemi holdudvarába tartozó szabadcsapatok, ezért az LMP felszólítja a Jobbikot, hogy a szellemi holdudvarukba tartozó pribék szabadcsapatokat azonnal vonja vissza ezekről a településekről" - tette hozzá Dorosz Dávid. Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, "a Jobbik ment lefelé a lefolyón, a pártvezetés berezelt és egyetlen lehetőségük volt: ez a politikai hecckampány". A Fidesz felelőssége pedig az, hogy ezt a helyzetet lehetővé tette - értékelte.

Az LMP-s politikus hangsúlyozta: az állam nem tűrheti el az erőszakot és az ezzel való fenyegetés egyetlen formáját sem. Ezzel szemben jelenleg "a kormány tehetetlenül szemléli, hogy félkatonai csapatok szabadon kószáljanak vidéki falvakban". Dorosz Dávid szerint a történtek tükrében egyértelmű hazugság volt, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár kedden a parlamentben azt állította, rend és közbiztonság van Gyöngyöspatán.

Dorosz Dávid emlékeztetett: az LMP kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a "lex-Véderő" törvénycsomagot a hasonló helyzetek megelőzése érdekében. Az ellenzéki párt reméli, hogy minden demokratikus erő támogatja javaslatukat.

A Heves megyei Gyöngyöspatán kedden este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Az összecsapásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan. A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő területre. A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán. Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán a kedd esti verekedés után - tapasztalta a Heves megyei településen szerda délelőtt az MTI tudósítója.

A verekedés helyszínén, a Bem utcán egymástól mintegy száz méterre álldogálnak, sétálgatnak a helyi romák, valamint a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és szimpatizánsai. A két csoport között sok rendőr és több rendőrjármű áll. A keddi óta ugyanakkor nem történt újabb erőszakos incidens a faluban.

Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke - akire sokan úgy tekintenek, mint helyi vajdára - az MTI-nek azt mondta, hogy a Véderő és a Betyársereg nevezetű csoportok tagjai a Bem utcában "betámadták a házakat", a romák pedig nem hagyták magukat. Szerinte az összetűzés nyomán öt-hat cigány ember sérült meg, köztük egy 14 éves szellemi fogyatékos gyerek akit leütöttek. Emiatt a gyerekek nem mertek reggel elmenni az iskolába - tette hozzá.

A helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában - közölte id. Farkas János. Mint mondta, ők csak azt szeretnék, ha békén hagynák végre a gyöngyöspataiakat és "ezek a nácik" elhagynák a települést.

Eszes Tamás a Véderő "megbízott parancsnoka" szerint viszont a szervezetük egyik civilbe öltözött "őrmestere" és három ismerősük békésen sétált a településen, amikor nekik rontott száz-százhúsz roma, és vascsövekkel, botokkal felfegyverkezve félholtra verték őket. Azt mondta, hogy a helyszínen egy térfigyelő kamera felvette a történteket, és a felvétel alátámasztja majd a nyilatkozatát.

Arra a kérdésre, hogy miért jöttek vissza a településre, Eszes Tamás azt válaszolta, hogy el sem mentek. Indulni akar ugyanis a helyi polgármester-választáson, és azt szerette volna elintézni, hogy állandó lakosként bejelentkezzen a településen - jelenleg ugyanis szolnoki lakos.

Most pedig azért tartózkodnak a faluban, mert meg kívánják várni a rendőrségi vizsgálat eredményét - tette hozzá.

Eszes Tamás kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tíz alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Büntetéseinek jó része azzal függ össze, hogy sokáig kidobóként dolgozott - fűzte hozzá magyarázatképpen.

Az MTI információi szerint a kedd esti verekedés után négy embert vittek kórházba, egyiküket súlyos állapotban, és az incidenssel kapcsolatban két embert állított elő a rendőrség.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke korábban az MTI-t úgy tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a Bem utcán, a cigánysoron egy házat. Előzőleg pedig ismeretlenek mutogattak messziről és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Úgy vélekedett, hogy a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen. A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője éjszaka a verekedés helyszínén az MTI-nek úgy értékelte a helyzetet, hogy ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események. Méltatlan és tarthatatlan a kialakult helyzet - jelentette ki.

Március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, április 22. és 24. közöttre pedig harci kiképző tábort hirdetett a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre a Véderő elnevezésű szervezet.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

A Véderő táborában megjelentek közül nyolc embert, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást 22-én őrizetbe vette a rendőrség garázdaság szabálysértésének gyanújával. Az Egri Városi Bíróság azonban hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást - közülük többen ismét megjelentek Gyöngyöspatán.

A rendőrség hamarosan helyszíni sajtótájékoztatót tart a történtekről - tudta meg az MTI.

Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot. A kedd éjszaka Gyöngyöspatán történt tömegverekedés azt bizonyítja, hogy "Magyarországon a közbiztonság válságba került és a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni sehol az országban a rendet és a közbiztonságot" - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Volner János hozzátette: a Jobbik követeli, hogy a "szerencsétlenkedő, elbizonytalanodott és politikai érdekeknek alávetett rendőrség helyett állítsák fel a csendőrséget, mert egy ilyen szakosodott, a cigánybűnözéssel a harcot felvenni tudó rendészeti egység nélkül nem lesz képes felvenni a harcot a kormányzat a jelenlegi helyzettel".

A Heves megyei Gyöngyöspatán kedden este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között. Az összecsapásban négyen sérültek meg, közülük egy súlyosan. A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.

A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a romatelep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre. A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.

Volner János szerdán hangsúlyozta: Gyöngyöspatán a Jobbik értékelése szerint annyi történt, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a helyiek hívására járőrözésbe kezdett, aminek hatására nagy erőkkel megjelent a rendőrség is. A polgárőrök távozása után azonban a rendőrök is elhagyták a települést, majd ezt követően kedden "a helyi cigány közösség a magyarokra támadt és négy magyart agyba-főbe vertek" - mondta.

A jobbikos politikus felvetette: ha a rendőrség egy ilyen közismerten feszült kistelepülésen sem képes garantálni a közbiztonságot, akkor hogyan tudná az egész ország területén megtenni ezt. Volner János hozzátette: külön érdekesség, hogy Kontrát Károly belügyi államtitkár kedden a parlamentben többször is "azt bizonygatta, hogy Gyöngyöspatán minden rendben van". Ezt is csak azt bizonyítja a Jobbik szerint, hogy a Fidesz politikusainak "fogalmuk sincs, hogy mi folyik a vidék Magyarországán".

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak.

A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig pontosan nem tisztázott okból.
Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai. Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.
Horváth László Heves megyei kormánymegbízott is a helyszínre utazott, és a településen több utcát is bejárt, majd az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult".

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság.

A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik.
A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.

A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.
A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

Több száz rendőr érkezett Gyöngyöspatára a kedd késő este kitört verekedés miatt. A Véderő több tagja és a helyi romák egy csoportja közötti atrocitás után négy embert vittek kórházba.

A rendőrség tájékoztatása szerint több tucat ember verekedett össze. A Véderő nevű szervezet vezetője azt mondta a helyszínen az MTI-nek, hogy a Véderő egy tagját és a vele lévő három civilt támadta meg mintegy 80 cigány ember.

Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, csoportos garázdaság miatt indított eljárást a gyöngyösi kapitányság.

A szóvivő közölte: hétfő reggeltől fokozott rendőri ellenőrzés volt Gyöngyöspatán, ami elvileg kedd éjfélig tartott volna, de ez most folytatódik.
A Heves megyei faluban kedd éjszaka és szerda kora hajnalban több száz rendőrt lehetett látni, és több helyen sorfallal zártak le utcákat.
Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője is a faluban volt, a helyszínelés miatt lezárt Bem úton tartózkodott, ahová nem engedték be az újságírókat.

Eszes Tamást, a Véderő vezetőjét telefonon értesítették a történtekről. A faluba érkezve arról beszélt: őt arról tájékoztatták, hogy 80 cigány ember rohant ki az egyik utcából a négy emberre. Elmondta, vascsövekkel, karókkal várták őket, és mint hozzátette, úgy látszik, hogy készültek a támadásra.

A sérülteket a hatvani kórházban kezelik.

Szemtanúk a sajtó munkatársainak azt mondták, hogy a mentőben elhelyezett sérültek fejéről, arcáról folyt a vér. "Karnyi vastag bodzafát, lapátnyelet" láttak - mondta egyikük, hozzátéve, "százan mentek öt emberre".

Voltak olyanok is, akik már pizsamából visszaöltözve álltak kinn az utcákon, de nem akartak beszélni az újságírókkal, mert "nem írják meg az igazat", ők meg "nem tudják, hogy a magyar ember hogy védje meg magát".
Horváth László Heves megyei kormánymegbízott a Parlamentből hazafelé tartva kapta az értesítést az este fél 10 körül kitört verekedésről. A politikus Gyöngyöspatán több utcát is bejárt, és a helyiek többek között azt panaszolták neki, "elegük van abból, hogy magyarként fenyegetik őket az otthonukban", vagy "itt van egy vagon rendőr, hol voltak eddig?". Volt, aki szerint "majd megint" eltűnik a térfigyelő kamera felvétele, a támadást ugyanis rögzítették.

Többen bírálták a Lehet Más a Politika pártját, mert szerintük hasonló esetek után megjelennek, és pénzt, meg egyéb támogatásokat adnak a romáknak, akik így úgy érzik, hogy helyes, amit csinálnak.

Horváth László az MTI kérdésére azt mondta: láthatóan kezelhetetlenné vált a helyzet. A kormánybiztos szerint "véget kell vetni a politikai katasztrófaturizmusnak, ide torkollott az a politikai fesztivál, ami március elején elindult".

Horváth László minden felelős politikai erőt arra szólított fel, hogy térjen észhez, "mert az nem megy, hogy éjfélkor itt kell állni az utcán, és mindenki fél."
Közölte: a rendtől egyelőre messze vagyunk, de Gyöngyöspatát csak a gyöngyöspataiak tarthatják rendben, nem lehet importálni a biztonságot, erre tanúbizonyság a mai este. A rendőrségnek még sokáig itt kell maradnia - szögezte le.

A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint kora hajnalig két embert állítottak elő, de az előállítások még tartanak Gyöngyöspatán.

Verekedés

Négyen sérültek meg a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este kitört verekedésben.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az elsődleges megállapítások szerint az egyik sérült állapota súlyos, a többieké könnyebb.

A sérülteket a hatvani kórház traumatológiai osztályára szállították.
Gyöngyöspatán este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő elnevezésű szervezet és a helyi romák egy-egy csoportja között.

A rendőrség az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a településen több embert is előállítottak.

Kődobálás?

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke szerint kődobálás előzte meg a kedd esti, gyöngyöspatai verekedést, melyben többen megsérültek. A megyei kormányhivatal vezetője úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai verekedtek össze a helyi romákkal.
Horváth Aladár a helyszínről az MTI-t arról tájékoztatatta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután a Bem utcán terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra.

Úgy vélekedett: a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen.

A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.
A helyszínre érkezett Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki méltatlannak és tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet.

A kormányhivatal vezetője az MTI-nek azt mondta: ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események.
Közölte, ő úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai jártak a településen, és ők verekedtek össze a helyi romákkal. Más hírek szerint a Véderő tagjai jöttek vissza a településre.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket - írta az Index.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai.

Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.

Az RSK szerint az esti órákban egy 30-35 fős, katonai gyakorlóruhát viselő ittas csoport jelent meg a cigánytelepen, majd kövekkel dobálták a házakat, és megsebesítettek egy 14 éves gyermeket; ezt követően kezdődött a verekedés.

A történtek előzménye, hogy korábban több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. Majd az április 22-e és 24-e közötti időre a Véderő elnevezésű szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a község határában, a roma telep szomszédságában lévő, Kecskekő elnevezésű területre.

A tábor meghirdetett időtartamára, a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércen, illetve Szolnok-Tiszaligeten helyeztek el 267 gyöngyöspatai roma asszonyt és gyermeket, akik vasárnap tértek vissza a faluba.
A Véderő táborában megjelentek közül nyolc személyt, köztük a szervezet vezetőjét, Eszes Tamást, még 22-én őrizetbe vett a rendőrség, garázdaság szabálysértésének gyanújával. Ugyanakkor az Egri Városi Bíróság hétfőn, nem jogerősen megszüntette velük szemben az eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberrablással gyanúsított férfit fogtak Budapesten

Emberrablással gyanúsított férfit fogott el a rendőrség a napokban Budapesten - közölte a rendőrség… Tovább olvasom