Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyógytorna nyiroködéma kialakulása után

Mellműtétet követően a nyirokérrendszer sérülhet, ezért aránylag gyakran alakul ki nyirokpangás, más néven limfödéma.

Ilyenkor a beteg karja, válla, esetleg a mellkas egy része megdagad, feszessé és nehézzé válik. Ezek a gyakorlatok limfödéma esetén ajánlottak, de az ödéma kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Tetszés szerint naponta többször, 5–10 percen keresztül végezhetők.

1. KARLÓBÁLÁS Egyenes háttal, lazán ülünk. Lóbáljuk mindkét karunkat előre-hátra.

 2. PUMPÁLÁS Laza, egyenes testtartás. Magasra emeljük mindkét karunkat, ökölbe szorítjuk a kezeket, majd kinyitjuk, ellazítjuk ujjainkat. Ismételjük meg a gyakorlatot úgy, hogy a karok magasba emelve, oldalra, majd előrenyújtva vannak.

3. GÖMBÖLYŰ HÁT Üljünk egyenesen, majd gömbölyítsük a hátunkat előre. A karok lazán a test előtt helyezkednek el. Ebből a helyzetből egyenesítsük ki a hátunkat úgy, hogy közben a karjainkat magasra emeljük a fejünk fölé. A vállainkat engedjük le.

4. FÉL KARKÖRZÉS Egyenes háttal ülünk, a karok lazán oldalt a törzs mellett lógnak, tenyér előrenéz. Félkörben a vállakat előremozdítjuk, közben a tenyér hátrafelé néz.

5. HÁTRA, FELFELÉ TEKINTÉS Egyenes háttal ülünk, a kezek a bal térden, egymáson. Jobb karunkkal hátra, felfelé kifordulunk, utánanézünk a kezünknek. Ismételjük meg a gyakorlatot többször, majd a másik karral is.

6. NYÚJTÁS Egyenes háttál ülünk, karok lazán a combokon összekulcsolva. Felemeljük a karokat magasra, fej fölé, megnyújtózunk összekulcsolt kezekkel. Leengedjük, ellazítjuk a karokat.

7. „HEGYES KÖNYÖK" Üljünk egyenesen, összekulcsoljuk a kezeket a fej mögött. Hátratoljuk a könyököket, majd elöl közelítjük őket egymáshoz az arcunk előtt, amennyire csak tudjuk. Ismételjük meg a gyakorlatot többször egymás után.

 8. „FESZES TÖRÜLKÖZŐ" Egyenesen tartjuk magunkat. A test előtt feszesen tartunk egy törülközőt, majd nyújtott karokkal a magasba emeljük. Tartsuk a törülközőt feszesen, hajoljunk a karokkal jobbra-balra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószer-

gyanú

Az elmúlt napokban a beledi vasútállomás melletti vasúti rakodón a Kapuvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom