Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyógyszer segít megszabadulni a cigarettától

A tabletta hatóanyaga az agyban lévő nikotinreceptorokhoz kapcsolódik, ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás hiányérzetét.

Szeptember utolsó napjaiban engedélyezte az Európai  Gyógyszerügynökség (EMEA) egy, a dohányzásról leszoktató receptköteles tabletta forgalmazását az unió országaiban. Ezzel egy új segítséghez jutottak a dohányzásról leszokni akarók.

Az agyi nikotinkötő helyekhez kapcsolódik

A tabletta hatóanyaga az agyban lévő nikotinreceptorokhoz kapcsolódik, ezzel jelentősen csökkenti a dohányzás abbahagyása után jelentkező hiányérzet, illetve a megvonási tünetek kialakulását. Ezáltal a dohányosnak nem, vagy sokkal kevésbé fog hiányozni, hogy rágyújtson egy újabb cigarettára. A gyógyszer abban is segít, hogyha a páciens megtéved, és mégis rágyújt, akkor a gyógyszer megakadályozza, hogy az agyba jutó nikotin hatására dopamin szabaduljon fel. A dopamint a szakemberek örömanyagnak is nevezik. Dopamin szabadul fel az agyunkban, ha jutalmat kapunk, ha nagyon örülünk valaminek. Az új gyógyszert szedő páciensek viszont nem élik át a korábban tapasztalt nikotinörömöt, és nem esik nekik jól a rágyújtás.

Négyszeres hatékonyság

Az új tabletta már ez év eleje óta hozzáférhető az Egyesült Államokban. Tudományos vizsgálatokban mintegy 4000 dohányos bevonásával, 52 héten át hasonlították össze a szer hatékonyságát és biztonságosságát az addig ismert leggyakrabban alkalmazott kezelésekkel.

A vizsgálat eredménye: a naponta kétszer adott gyógyszer segítségével négyszer többen voltak képesek leszokni a dohányzásról, mint a placebót szedők, és kétszer annyian, mint az addig leggyakrabban használt terápiát alkalmazók. A szakemberek megfigyelték azt is, hogy azok közül, akik a 12 hetes kezelés hatására felhagytak a dohányzással, többen maradtak tartósan „füstmentesek" abban az esetben, ha a terápiát egy újabb 12 hetes gyógyszerszedéssel erősítették meg.

Mellékhatások

A terápia során a leggyakoribb panasz a hányinger volt, amely általában enyhe vagy mérsékelt fokú volt, és a kezelés ideje alatt egyre kevésbé jelentkezett. A vizsgálatban részt vevők közül a mellékhatások miatt mindössze 3%-kal többen szakították meg a gyógyszer szedését, mint a placebót kapók közül.

Segítség nélkül keveseknek sikerül

A dohányosok többsége szívesen hagyna fel szenvedélyével, ha tudna. Azonban pusztán akaraterővel alig 3–5 százalékuk képes végleg lemondani a cigarettáról.

 Mi a nikotin?

* A nikotin a dohánynövényben lévő anyag, amely a növényt megvédi attól, hogy megegyék a rovarok.
* A nikotin szerkezetét tekintve hasonló az agy egyik természetes vegyi hírvivőjéhez, az acetilkolinhoz. Az acetilkolin több mint 200, számos funkcióért – mint például az izmok stimulálásáért – felelős neurokémiai anyag áramlását aktiválja. A nikotin az agy acetilkolin-receptorai-
hoz kötődik.
* A nikotin már egyszeri szippantás után is könnyedén átjut a vér-agy gáton, és számos biológiai funkcióra hat.
* A nikotin ugyanolyan függőséget eredményez, mint a „kemény" kábítószerek, például a heroin vagy a kokain.
Hogyan hat a nikotin az agyra?
A legtöbb dohányos tudatában van annak, hogy a dohányzás milyen kockázatokkal jár az egészségre nézve. Sokan szeretnének leszokni, hogy elejét vegyék egészségük további károsodásának.
A nikotinfüggőség krónikus, visszatérő állapot.
A cigarettában lévő nikotin függőséget okozó tulajdonságai, valamint a dohányzás során kialakuló fiziológiai és fizikai függőség adnak magyarázatot arra, hogy az emberek miért próbálnak meg számtalanszor leszokni a dohányzásról, mielőtt végül sikerrel járnának.
* A nikotin a cigaretta első megszívása után néhány másodpercen belül eléri az agy „jutalmazó" központját, ahol dopamintermelődést vált ki, ami azonnal örömérzéshez vezet.
* A nikotin az agy nikotinreceptoraihoz kötődik, felgyorsítja a neurotranszmitterek – ezen belül a dopamin és a szerotonin – termelődését.
* A nikotin rendszeres használata erős dohányzási késztetéshez és a tolerancia növekedéséhez vezethet.
* A nikotin fizikai függőséget okoz. Azok, akik abbahagyják a dohányzást, gyakran tapasztalnak megvonási tüneteket, mint például depressziót, álmatlanságot és ingerlékenységet.
* A dohányzás mint aktus a középpontba helyeződik, és bizonyos rituálékkal jár együtt, mint a cigarettásdoboz kinyitása, a cigaretta meggyújtása, majd a füst illata és látványa.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Agrár Kht. zöld programja

Nemzetközi összefogással szeretné a biotechnológiában érdekelt kutatóintézeteket, egyéni és… Tovább olvasom