Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyógyszer: márciustól egyhavi az adag

Márciustól az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet, áprilistól pedig a koleszterincsökkentőkre bevezetik a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést.
Egyebek mellett ezt rögzíti a Magyar Közlöny legújabb, kedden megjelent számában Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter rendelete az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Amennyiben a legkisebb eredeti csomagolás ezt meghaladja, a 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó legkisebb eredeti csomagolási egységnek megfelelő mennyiség rendelhető.

Az orvosnak a vényen fel kell tüntetnie, hogy a rendelt gyógyszermennyiség mely időponttól váltható ki, és erről a beteget is tájékoztatnia kell. Ha az orvos szájon át szedhető gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig (időtartamig) elegendő, az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított, 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet kell kiadni.

Emellett az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló rendelet április elsejétől életbe lépő módosítása értelmében a rendeletben meghatározott ATC-csoportokba tartozó gyógyszereket – koleszterincsökkentőket – az orvos kizárólag nemzetközi szabadnéven, vagyis nem a gyógyszer, hanem csak a hatóanyag megnevezésével rendelheti.

Évente több milliárd forint spórolható meg az egy hónapra elegendő gyógyszermennyiség kiváltásával, de megmarad az a lehetőség, hogy a beteg különleges élethelyzetére tekintettel, amelyet az orvosnak dokumentálni kell, több hónapra egy vényen történjen meg a gyógyszer felírása és kiváltása – közölte a hírre az egészségügyi államtitkárság.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év utolsó hetében csökkent az influenzások száma

Az év utolsó hetében - a szabadságolások és a tanítási szünet miatt - az előző évekhez hasonlóan… Tovább olvasom