Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gyógymese a falusi kocsmárosról

Egyszer volt, hol nem volt… nem is olyan régen és nem is olyan messze…. élt egy faluban egy kocsmáros. Lehetett volna kőműves vagy tanár, de hát, mit tegyünk, bizony ő kocsmáros volt. Jól ment az üzlet, szerették is az emberek, s szerette ő is az embereket… és magát is nagyon. Szerette a dohányt… szívta is a füstöt… mármint a magáét és a másét is vegyesen. Szeretett enni, hát, kerekedett is a pocakja szép tekintélyesen. Persze, mondom, jól ment a sora, megvolt mindene, s így nem is törődött a világgal, meg magával sem.

Amikor rosszul lett, biztosra vette, hogy a gyomrát ronthatta el, mert mondom, szerette a gyomrát nagyon. A kórházban bolondnak nézte a doktort – aki ágyba parancsolta –, mondván infarktusa van. A messzi Budapesten a sürgős érfestés kezdte felébreszteni békéjéből. Csak hallgatta a szavakat… cukorbetegség, magas vérnyomás, vérzsírbetegség, kóros elhízás, dohányzás. Ismerte a szavakat, de nem nagyon értette, miért neki mondják, mikor sem magas vérnyomásról, sem cukorbetegségről, sem zsírbetegségről nem tudott, és a faluban volt nála legalább egy tucat kerekebb s legalább két tucat többet pipáló ember, akiknek infarktusuk sosem volt még… addig.
Aztán kezdte magát megint jól érezni, s időnként egy-egy gyógyszert elhagyott, időnként egy-egy szál bagót elszívott megint… A cukorban nem hitt, de tudta, hogy magasvérnyomás-beteg, hisz maga is mérte… Panasza nem volt, hát, kezdte megint úgy érezni, hogy megvan mindene, s így nem is törődött a világgal, meg magával sem. Ekkor kapta a második pofont. Már nem maga vezette a kocsiját a közeli kórházba, mert bizony most a szél ütötte meg. Megbénult… még beszélni sem tudott rendesen. Botorkálva s akadozó szavakkal több hónappal később ismét találkozott a doktorral – akit először bolondnak nézett –, de most már figyelt rá, hogy mitévő legyen. Nem pipált s fogát összeszorítva kurtított hasán, hogy ne az kurtítson életén… Mérte vérnyomását rendre, s maréknyi tablettával, de már olyan alacsonyat mért, mintha nem is lett volna sosem magas. Cukra is olyan volt, hogy senki meg nem mondta volna, hogy cukorbeteg. 30 kilótól, a cigarettától, a vérnyomás, a cukor és a vérzsír gyilkos hatásától szabadult meg. Napról napra jobban ment a sorsa, és egy hete az orvosi kontrollnál már érezte, újra megvan mindene. Tudta, hogy amit visszaszerzett, nem hagyja többet elveszíteni soha…

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyirmóton az FTC

Ma rendezik a Magyar Kupa nyolcaddöntőinek visszavágóját. A Gyirmót és az FC Sopron is egygólos… Tovább olvasom