Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyógyítható sebek Sopron arcán

Folytatás az 1. oldalról.

Az egykori AFIT-ot a rendszerváltás után részenként privatizálták. Az új tulajdonosoknak nyilván nagyobb a gondjuk, mint az előtte lévő terület rendezése.

Nem történt semmi...

Innen csak egy ugrás a valaha volt Déli pályaudvar. Már számtalanszor írtunk arról, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak itt, a Kossuth Lajos utcai használaton kívüli bakterház pedig egyenesen botrányos állapotban van. Ígéretek persze voltak, hogy megmentik, felújítják, de nem történt semmi... Romlik, pusztul az Ágfalvi úton lévő valamikori vasöntöde is. Igaz, hogy külföldi tulajdonban van, de talán lehetne tenni valamit annak érdekében, hogy állagát megóvják, hiszen ipartörténeti emlék. Sajnos nem csak a „periférián” vannak gondok. A város egyik legszebb környezetében, az Alsó-Lövérekben, a József Attila úton évek óta éktelenkedik a tervezett, aztán meghiúsult stadion torzója. Érthetetlen, hogy miért nem bontják le legalább a beton lelátókat, mert hiába kerítették el a pályát, mégiscsak balesetveszélyes. Az építkezések kezdetéig – ugyanis lakóparkot terveztek ide – legalább füvesíthetnék.

A néprajzi gyűjtemény zárva

Ugyancsak évek óta megoldatlan a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Csatkai utcai múzeumépület felújítása. A néprajzi gyűjtemény zárva tart, a ház ékességét, az egykori pálmaházat lebontották. Ígérik, újraépítik, talán már tervezik is, de hogy mikor lesz látogatható a gyűjtemény, azt talán senki sem tudja megmondani. A Felsőlövér úti valamikori ABC-ről – amely a környék szégyenfoltja – épp a napokban írtunk, sokadszor.
A példákat még sorolhatnánk bántóan elhanyagolt épületekről, városrészekről, akár magán-, akár önkormányzati tulajdonban vannak. Akadnak azonban szép példák is. Ilyen a Csengery utcában a volt zárgyár épülete, amelyet a tulajdonosok szépen, környezetbe illően és az épület stílusának megfelelően felújítottak, annak ellenére, hogy a termelést máshová vitték.

Nagyobb szigor kellene

Nem vitatható, az önkormányzat – a város gazdája – nehéz helyzetben van, mert egyrészt nehéz a tulajdonosokkal dűlőre jutni, másrészt pedig kevés forrás áll rendelkezésére, hogy a saját portáján is söpörjön. De! Nagyobb szigorral, következetesebb utánjárással néhány seb begyógyítható lenne a még így is szép Sopron arcán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom