Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Gyógyíthatatlan a játékszenvedély?

Mindennapi látvány a játékgépek előtt révületben ülő ember, aki képtelen abbahagyni a játékot.

Mindennapi látvány a játékgépek előtt révületben ülő ember. Azok, akik éjszakákon át számolatlanul öntik az „aprót" a gépekbe, vagyonokat vesztenek kártyán, ruletten, miközben képtelenek abbahagyni a játékot a biztos szisztéma hitében – betegek. Gyógyításuk rettentően nehéz, mivel a játékfüggők nem látják be, hogy pszichés zavarral küszködnek. Itthon százezernél is többre becsülik a számukat.  

Amióta a szerencsejáték létezik a világon, mindig vannak olyanok is, akik egyszerűen képtelenek abbahagyni a játékot. Emiatt aztán nemegyszer összes ingóságukat, ingatlanjukat, munkahelyüket is elveszítik. Ők mindig úgy hiszik: a következő körben biztosan nyernek.

A biztos szisztéma

Dr. Boncz István, az SZTE Pszichiátriai Klinikájának docense szerint azonban a kóros játékszenvedélyben nem is annyira az elbukott összeg nagysága számít, mint az, hogy a játék gyakorisága és következményei jelentős hátrányt okoznak az egyén munkahelyén és személyes kapcsolataiban. A szerencsejáték-beteget először a nyerésvágy hajtja a gépi vagy egyéb kaszinókba, majd kialakul a biztos szisztéma tudata – amivel hite szerint előbb-utóbb nyerni fog. Ez a rögeszme annyira erős, hogy ha a beteg nyer, azért marad az automatánál vagy a krupié asztalánál, mert „éppen nyerésben van", míg ha bukik, azért marad, mert „most már biztosan nyerni fog". Ebből az ördögi körből szinte nincs kilépési lehetőség.

Leszokni, de hol és hogyan?

Külföldön vannak klubok, ahol az anonim alkoholistákhoz hasonlóan a „tiszták" megosztják tapasztalataikat a leszokni vágyókkal, akik mindig csak a következő napra fogadják meg: nem játszanak.  A pszichiáter szerint a csoportterápia megfelelő gyógyszeres kezeléssel kombinálva esélyt adhat a gyógyulásra, habár ennek a mutatói gyöngék az egész világon. Itthon a szigetvári és a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban próbálkoznak a jelentkező betegek gyógyításával.

Nem érzik a betegséget

A szerencsejáték-függő elvonási tünetekkel küzd, ha nem engedik játszani: erős sóvárgás, heves izgatottság, szorongás lesz úrrá rajta, ami csak a játékkal oldódik. A kényszeres viselkedésformáknak olyan típusa ez, amelynek a kóros kockázatvállalás a legfőbb jellemzője. Szemben azonban azzal a kényszerbeteggel, aki huszonháromszor ellenőrzi, hogy elzárta-e a gázt, vagy nyolcvankétszer mos kezet, mert nem érzi elég tisztának, a játékszenvedély-beteg nem érzi magát betegnek, nem szenved saját magatartásától. Nem így a családja, ahonnan először az ékszerek, a családi kassza vagy a technikai eszközök tűnnek el, hogy fedezzék a szenvedélybeteg óriási kiadásait. Itthon is vannak persze segítőkész „hitelezők", akik az ilyen betegekre „utaznak", és a gépek, asztalok mellett állva azt figyelik, kinek adhatnak kölcsönt – hogy aztán azt sokszorosan behajtsák rajta.

Fiatalok veszélyben

Magyarországon nagyjából százötven-kétszázezerre teszik a kóros játékszenvedélyben szenvedők számát.  A viszonylag magas szám a kínálatnövekedésnek is köszönhető: hazánkban egyre több gépi kaszinó üzemel, és az interneten is lehet vagyonokat eljátszani – a bankkártyaadatokat megadva. A kóros és problémás játékosok között emiatt is magas a fiatalok aránya – ami előrevetítheti a betegség jövőbeni kiterjedését. A játékfüggők között a 25–29 éves, egyedülálló férfiak aránya jellemzően magas; sokan közülük alkohol- vagy drogbetegek, és a többségük depressziós. Dr. Boncz István arra is felhívta a figyelmet: nemcsak a társadalmi helyzet, de a genetikai adottságok is befolyásolják, kiből válik könnyebben játékszenvedély-beteg.

Pszichoterápia és gyógyszerek

A kóros játékszenvedély gyógyítása hihetetlenül nehéz feladat, ugyanis a beteg egyáltalán nem érzi, hogy pszichiátriai segítségre szorulna. Ha függősége következményeként mindenét elveszti, gyakran még akkor sem látja be kóros állapotát – helyette külső körülményeket, a sorsot teszi felelőssé. A betegségét belátó szerencsejátékosnak családjával együtt érdemes részt vennie kezeléseken, mert a tüneteket ugyan a páciens hordozza, de az egész család szenved tőle.

Olvasóink írták

 • 1. Baticsné Marika 2008. szeptember 23. 11:27
  „Tisztelt Dr.Bonc István.

  szeretném ha segitenének, A fiamat 1992ben autóbaleset érte
  sujos agysérülése volt, mondhatom , hogy a család érdeme volt hogy
  meg gyogyult mindent megtetünk érte , azota itt lakik nálunk a
  szülöknél. Alig felgyogyult elkezdet játékgépezni pokol lett az életünkt teljes csőd az életünk, ami kézzel foghato volt mindent eladot dolgozni nem akkar, mimár nyugdijasok vagyunk ami nagyokevés jóval aminibál bér allat van szinte már elviselhetettlen
  za életünk.
  Üdv Baticsné.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Skóciában lelőtt vadkacsa tesztje is pozitív

A brit kormányzat vizsgálatot kezdeményez, hogy Angliát is elérte-e a madárinfluenza, azután hogy… Tovább olvasom