Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Gyilkossággal fenyegetőztek: uzsorásokat vettek őrizetbe

Uzsorásokat vettek őrizetbe Újkenézen, a gyanúsítottak úgy adtak kölcsönöket rászorulóknak, hogy az összegek másfél, kétszeresét kérték vissza.
Uzsorásokat vettek őrizetbe Újkenézen, a gyanúsítottak úgy adtak kölcsönöket rászorulóknak, hogy az összegek másfél, kétszeresét kérték vissza, majd a fizetésképtelenné vált adósokat gyermekeik megölésével fenyegették - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A 46 éves férfit és egy 38 éves nőt csütörtökön fogták el a vásárosnaményi rendőrkapitányság munkatársai - mondta Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az eddigi adatok szerint a két újkenézi lakos márciustól kezdődően több alkalommal adott kölcsönt két gyürei nőnek, akikkel megállapodásokat is kötöttek.

A hitelt másfél, kétszeres összeggel kellett megadniuk az érintetteknek, s amikor a két nő már nem tudta leróni a tartozását, a törlesztésre gyermekeik megölésével fenyegetőzve igyekeztek rábírni őket - tette hozzá a főhadnagy. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szigorítana az uzsorázást érintő jelenlegi büntetőjogi szabályokon.

A tárca az uzsorával összefüggő egyes törvények módosítására benyújtott javaslatában kezdeményezi: az uzsora-bűncselekmény alapesetének tényállási elemei közül hagyják el az üzletszerű elkövetési módot, azt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg. "Aki más rászorult helyzetét kihasználva olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a megállapodás kötelezettjét, illetve annak hozzátartozóját vagy az általa - jogszabályon, hatósági határozaton vagy szerződésen alapuló tartási kötelezettség alapján - eltartott személyt súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő" - rögzítené a Btk.-ban a Navracsics Tibor vezette minisztérium.

A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés lenne, ha az uzsora-bűncselekményt bűnszövetségben, üzletszerűen követik el. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben hétfőn, a hat területre vonatkozó országvédelmi akcióterv részeként közölte: a kormány zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorás bűnözők ellen, és javasolta a büntető törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. SC 2011. szeptember 16. 19:21
    „Rohadjon rájuk a műanyag lakat...”
  • 1. kolombela 2011. szeptember 16. 17:04
    „"Gyilkossággal fenyegetőztek"
    Ez is a nagy kultúrájú nép egyik kedvelt szokása!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját kutyája támadt a rendőrre: súlyos sérülések az 50 kilós rottweilertől

Saját szolgálati kutyája támadt egy körzeti megbízottra Felsőszentmártonban, a baranyai férfit… Tovább olvasom