Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Gyilkos túlórázás

Sokakra sokkolóan hatott Romániában, a hatóságokat pedig vizsgálódásra kényszerítette annak a 32 éves menedzsernőnek az esete, akinek hirtelen halálát állítólag a túl sok munka okozta.

A tragédia okait pontosan még nem tárták fel, de az előzetes kórbonctani eredmények arra utalnak, hogy Raluca Stroescu halálát számos okra visszavezethető szívbetegsége idézte elő. Családja és kollégái viszont azt feltételezik, hogy az egyik multinacionális auditáló cégnél dolgozó hölgyet a "gyilkos túlórázás" ölte meg.

Az állandó stressz miatt az utóbbi időben már anorexiás tünetek is jelentkeztek nála, emiatt a halála előtti hetekben legalább hét kilogrammot fogyott. A korbonctani orvosok szerint halála pillanatában olyan vézna volt, mint egy csontváz, testsúlya a negyven kilógrammot sem érte el.

A hölgy nem sokkal halála előtt elektronikus levélben panaszkodott barátainak arra, hogy egyszerre három csapatot kell irányítania, állandóan cseng a telefonja, éjszaka és hétvégéken is jelentéseket készít. Kétségbeesetten közölte, hogy nem akarja így folytatni az életét, de ezt az elhatározását végül is nem ő, hanem a halál váltotta valóra.

A román sajtó szerint a Stroescu-ügy nem egyedüli Romániában, ahol a multinacionális cégek által kínált "királyi" javadalmazás sok fiatalt csábít teljes önfeláldozásra. A statisztikák szerint itt a menedzserek háromszor többet keresnek, mint az "átlag-munkavállalók", a kezdőkhöz képest viszont negyvenkilencszer nagyobb a fizetésük.

A bukaresti média szerint a Romániában pénzügyi auditálásokat végző vállalatoknál dolgozó alkalmazottakat fokozottan fenyegeti a modern kori rabszolgaságként is emlegetett munkaalkoholizmus veszélye, mivel a vezetők a cég valós teherbírásához képest jóval több megrendelést vállalnak el. Romániában nem csak a multinacionális cégek dolgozóit halmozzák el munkával. Az Európai Bizottság egyik nemrég közzétett felmérése szerint az öreg kontinensen leginkább a románokat stresszeli a munka, hetven százalékuk érzi magát leterheltnek.

Szakértők szerint ennek az a fő oka, hogy a munkavállalók sokat dolgoznak, de eredménytelenül. Viszont az alacsony javadalmazás is közrejátszik, ugyanis az átlagbérrel alkalmazottak óránként csak 1,69 eurót keresnek. 2006-ban az európai országok bértoplistáján Románia a 41. helyet foglalta el.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A teakészítés fortélyai

Lényeges, hogy az egyes teafajták elkészítésének szabályait betartsuk. Sokan nincsenek tisztában ezzel, pedig nagyon fontos, mert nem ugyanabban az ízélményben lesz részünk. A fekete teán kívül mindegyik fajtánál ajánlott az először felforralt vizet 60–70 fokra visszahűteni, majd a teafüvet ebben áztatni.
Tovább olvasom