Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Gyes, gyed: jövő héten dönthetnek a változásokról

A 2010. április 30-a után fogant gyermek esetében lesznek érvényesek a kormány által tervezett gyes és gyed-változások. Egyes számítások szerint a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony idejének 180 napról 365 napra emelése az igénybevevők 4,2 százalékát érinti csupán. A gyes-t az eddigi három év helyett két évig lehet majd kérni, az ikerterhesség esetében azonban nem csökkentik a juttatás folyósításának idejét - értesült a Független Hírügynökség szociális tárca közeli forrásból. Az ezekről szóló törvénymódosítás jövő héten kerül az Országgyűlés elé. Úgy tudjuk, a szakminisztérium hosszútávon gondolkodik a gyes kivezetésének lehetőségén, azaz, hogy a gyes lejárta után még három hónapig járjon a juttatás összegének fele. Felvetődött az is, hogy az apukák is otthon maradhassanak egy-két hónapra a kisgyerekkel az "anyagyed" letelte után, ebben az esetben a családfő kapna támogatást.
A Független Hírügynökség információ szerint a 2010. április 30-a után fogant gyerekek esetében lesznek érvényesek a gyes-t és a gyedet érintő változások. Az Országgyűlés elé jövő héten kerülő módosítások szerint a két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyed-et.

A terhességi-gyermekágyi segélynél változás még, hogy a jogszerző időbe nem számítható be a felsőoktatásban eltöltött idő egésze, hanem csak 180 napot lehet majd belekalkulálni. A tárca számításai szerint egyébként a gyed-et érintő változások az igénybevevők túlnyomó részét, több mint 95 százalékát nem érintik. A gyed továbbra is a gyermek kétéves koráig jár majd. A gyermekgondozási segélynél (gyes) nincs szükség jogszerző időre - ebben ezentúl sem lesz változás. A gyes időtartama azonban három évről két évre csökken. Értesüléseink szerint az ikerterhességekre ez nem lesz érvényes, azaz három évig kapják a kismamák a pénzt.

Az előzetes számítások szerint 2012-ben 3,6 milliárd forint, 2013-ban pedig 14 milliárd forint megtakarítást jelent az államnak a gyes idejének csökkentése. A három vagy több gyermeket nevelőknél a gyermeknevelési támogatás (gyet) a legkisebb gyerek hároméves korától nyolc éves koráig járt. A törvénymódosítással az alsó határ három évről két évre módosul, a felső határ azonban nem változik. Ez azt jelenti, hogy egy évet nyernek a főállású anyák.

A családi pótlék nem szűnik meg, igaz idén és jövőre az összege nem változik. Átlagosan négy-öt százalékkal emelték évente, ez marad el a következő időszakban.

A minisztérium távlati tervei között szerepel az úgynevezett "papagyed" rendszerének kidolgozása. Ez valószínűleg egy-két hónapig járna azoknak az apukáknak, akik az anyák gyedének lejárta után otthon maradnak a kisgyerekkel. Az előzetes elképzelések alapján - mivel a férfiak átlagos fizetése magasabb a nőkénél - az édesapák bérük hetven százalékát kapnák meg támogatásként.

Az is felvetődött, hogy nem lenne kötelező rögtön a "normál" gyed végeztével igénybe venni ezt a lehetőséget, hanem a gyermek hatéves koráig lehetne kihasználni. Németországban egyébként már létezik az intézmény, ott az édesapák nyolc százaléka vette igénybe.

A tárca megvizsgálja a gyes kivezetésének hatásait is: egyes tervek szerint a juttatás összegének fele még három hónapig járna a gyermekgondozási segély folyósításának vége után is.

Olvasóink írták

 • 10. gjozsi88 2009. május 23. 16:14
  „A világ számos országában, pl ausztriában 1 év a gyes, aztán irány a meló!
  Igaz ott több a bölcsőde, ezek bővítése a program előfeltétele nálunk is!
  Magyarul fejlesztik az intézményeket és azután indítják el a programot, oly módon, ahogy a VILÁG SZÁMOS, GAZDASÁGILAG FEJLETTEBB ORSZÁGÁBAN VAN!!!”
 • 9. Reális 2009. május 22. 20:06
  „Megmondta a torgyán doki:Itt patakvér fog folyni!”
 • 8. Rézfejű 2009. május 22. 17:46
  „7-es!

  Értem én, hogy mit mondasz, csak tudod az a baj, hogy azt a népcsoportot ez az intézkedés nem érdekli. Nekik majd úgy is megéri, mert még mindig jobb, mint dolgozni. Viszont a becsületesen dolgozó magyarok ezután háromszor is meggondolják, hogy ép ésszel tudják-e válallni a gyereket. Belőlük - belőlünk - viszont emiatt kevesebb lesz. És ez a baj!”
 • 7. kolombela 2009. május 22. 12:40
  „Kalajka. Mindigatutit nem arra gondolt, amiről te írsz. Ha még nem tudnád, Magyarországon van egy népcsoport, aki azért szüli a gyereket, mert az neki komoly bevételi forrást jelent, te, meg még akik dolgoznak tartják el öket. Hogy kik ők annak járj utána.”
 • 6. Kalajka 2009. május 22. 12:26
  „mindigatutit nem tudom,hogy nem lehet gondolni az anyagi oldalára,hiszen fel kell nevelni és az nem kis pénz.Nekem több éves folyamatos munkaviszonyom van.Nem keresek túl jól de azért meg lehet belőle élni.Most itthon vagyok táppénzen mert babát várok és nem akarom a meló közben veszélyeztetni a babát.Így már nem mindig kapom meg a minimálbért és szülés után sem fog változni.Nekem nagyon is számít minden forint.Szerintem akik 2010 április 30.-dika után vállalnak babát azoknak sem lesz mindegy,hogy azt a pár forintot meddig kapják.Ráadásul ha még tovább csökkentik az amúgy is kevés táppénzt és a családival is manipulálnak.Sokan inkább nem fognak gyereket vállalni mert túl nagy bevétel kiesést jelent majd,ami a mai világban végzetes is lehet.Nem lesz miből fizetni az orvost,aztán meg nevelni a gyereket.Ezeket az intézkedéseket inkább azokba az országokba kellene bevezetni ahol túl nagy a népesség növekedés,nem nálunk.”
 • 5. Reális 2009. május 21. 16:46
  „A szarházi baloldal hozzánemértése és rettenetes rosszindulata tükröződik ebben is!”
 • 4. mindigatutit 2009. május 21. 15:11
  „nem tudom ki hogy van vele,de amikor mi gyereket vállaltunk egyáltalán nem gondoltunk az anyagi oldalára.”
 • 3. Haru 2009. május 21. 09:40
  „"Értesüléseink szerint az ikerterhességekre ez nem lesz érvényes, azaz három évig kapják a kismamák a pénzt."
  Eddig hat évig kapták.! Vagy az értesülések rosszak????

  1. miracle: sok sok koraszülött lesz egy ideig! Továbbá a csóró nem tud adni majd egy húszast a dokinak, hogy ne május 1-et írjon rá, így máris hátrányba kerül. Ja, és április 30 után mindenki elkötteti magát.

  A lényeg nem lesz magyar gyerek. Senkinek nem lesz testvére. Így mire a házaspár nyugdíjba megy, csak 1 befizető lesz a kasszába, aki fizet a "szülei", a soha nem szült, nem nevelt gyereket, a soha nem dolgozott egy napot sem és nem is akar, stb. után. Az egy gyermekre akkor majd 8 eltartott jut. Szép kis sarc ez. Addigra tényleg jobb elmenni innen.”
 • 2. kolombela 2009. május 20. 20:09
  „Senki se számítson semmi jóra, bár lesznek kivételezettek.”
 • 1. miracle 2009. május 20. 19:35
  „"április 30-a után fogant gyerekek"
  És ezt hogyan fogják pontosan megállapítani??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

95 százalékos adó jöhet a hidegétel utalványra

A jelenleg adómentes béren kívüli juttatások zömét jövőre 95,6 százalék adóval terhelné a kormány. Tovább olvasom