Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Gyertyagyújtással emlékeztek az Afganisztánban elhunyt Dálnoki Andrásra

Mintegy kétszázan, rokonok, ismerősök és barátok emlékeztek csendes gyertyagyújtással a hét elején Afganisztánban meghalt Dálnoki András szakaszvezetőre lakóhelyén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírmeggyesen szombat este.
A megemlékezést a 2500 lelkes község futballpályán tartották, arra emlékezve, hogy a 27 esztendős férfi korábban a helyi focicsapat középpályásaként játszott. A többségében fiatalokból álló emlékezők a hazai kispad előtt felállított arcképnél némán, egy szál virággal és mécsesekkel rótták le kegyeletüket. "Nagy fájdalom ez nekünk" - mondta el Ertsey Géza Péter, Nyírmeggyes független polgármestere a megemlékezés után az MTI-nek. A település vezetőjének közlése szerint a gyertyagyújtásos megemlékezés András barátainak ötlete volt, helyszíneként pedig a sportpályát választották.

A család tíz éve költözött Nyírmeggyesre; a fiatalembert a polgármester "nagyon szorgalmas, rendkívüli gyerekként" írta le, aki rendszeresen részt vett a helyi sport- és közösségi életben. Így nem véletlen, hogy a település szinte összes fiatalja eljött a megemlékezésre - tette hozzá. Az Afganisztánban szolgáló katonát a honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította, s teljes katonai tiszteletadással csütörtökön délután helyezik örök nyugalomra a község temetőjében. Nyírmeggyes hétfőn díszpolgárává avatja, így díszsírhelyet biztosítanak számára - tette hozzá a polgármester.

Dálnoki András Mátészalkán született, 2006 óta teljesített szerződéses szolgálatot a debreceni dandár 39. lövészzászlóalj 1. lövészszázad 3. lövészszakasz harcjármű-irányzójaként. Idén februártól az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) tízedik váltásában rajparancsnoki feladatot látott el. A katona kedden szenvedett halálos balesetet az afganisztáni Baglán tartományban: az öt járműből álló magyar katonai konvoj Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott, amikor az egyik mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett.

A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt. A balesetben a 27 éves szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető életveszélyes, míg egy katona súlyos, de nem életveszélyes, kettő társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. A két elhunyt katona holttestét egy AN-26-os repülőgép hozza haza Kölnből, amely várhatóan vasárnap délelőtt száll le a kecskeméti katonai repülőtéren.

Olvasóink írták

  • 3. fortuna54 2011. május 25. 09:10
    „Hogy lehet valaki hösihalot,ha balesetben hal meg? Részvétem a gyászoló családnak.”
  • 2. akela4 2011. május 22. 21:37
    „Azért én megkérdőjelezném, annak a járműnek a biztonságos használatra vonatkozó paramétereit, mert enyhén szólva morbid ötlet, hogy egyáltalán még nem vonták ki a hadrendből, hiszen csak úgy nem borulhatna fel egy jól megtervezett harci jármű!”
  • 1. janika 2011. május 22. 10:17
    „Lehet, hogy a katonáknál előzni is kötelező?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: kedvező gazdasági fordulat következett be

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint az elmúlt héten több olyan gazdasági adat… Tovább olvasom