Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Gyermekműsor szakkollégiumot hoznának létre a filmesek

A magyar nyelvű televíziós csatornákról egyre inkább kiszorulnak a gyermekeknek szóló értékes, saját készítésű műsorok és a hamis értékrendet közvetítő, silány, felszínes, vásárolt sorozatok és rajzfilmek kerülnek előtérbe.
Ezt a Magyar Filmművészek Szövetségének Gyermek és Ifjúsági Szakosztálya állapította meg abban a memorandumban, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az összegzés szerint a szakosztály mély aggodalommal figyeli ezt a tendenciát, s úgy értékeli: a helyzet súlyosbodott azóta, hogy négy évvel ezelőtt hasonló memorandumot fogalmazott meg.

Mint írják, csaknem másfél évtizede nem készült gyermekek számára magyar mesefilm, s nem kapnak hazai megrendelést a nagy múltú animációs stúdiók.

A szakosztály véleménye szerint adós a televízió a magyar népmesék, a mondák, a magyar irodalom klasszikusainak televíziós megjelenítésével, valamint a drámai gyorsasággal átalakuló magyar társadalom gyerekek, fiatalok életére gyakorolt hatásainak művészi ábrázolásával.

Különös aggodalommal tölti el a szakosztályt a közszolgálati televízióban kialakult helyzet.

Első lépésként azt javasolják, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány hozzon létre gyermekfilm, gyermekműsor szakkollégiumot, a Nemzeti Kulturális Alapprogram szintén alakítson e témában kollégiumot, míg a gyerekekért felelős minisztériumok, intézmények, társadalmi és civil szervezetek segítsék elő a hazai készítésű gyermekműsorok gyártását.

Ugyancsak kezdeményezik, hogy a közszolgálati televíziók határozzák meg a gyermek- és ifjúsági műsorok 18 éven aluliak létszámának megfelelő arányait, és alakítsák ennek megfelelően műsorstruktúrájukat.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei cégek is a topon

A magyarországi vállalatokat a tavalyi árbevételük alapján rangsoroló Figyelő Top 200-as listán több… Tovább olvasom