Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gyermekmentő Szolgálat: idén csaknem 4300 gyerek fogait vizsgálták

Idén csaknem 4300 magyarországi és határon túli gyermek fogait vizsgálták és kezelték a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai.
Az OTP Fogászati Roadshow - amelynek keretében az NGYSZ mozgó fogászati busza 1995 óta járja az országot - idén május és október között Csíkszentdomokos mellett tizenhárom magyarországi helyszínen fordult meg. Elsősorban olyanokon, ahol nincs, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés. Jászberényben és Fóton értelmi- és mozgássérült gyermekek, Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok is részt vettek a szűrésen - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

A mozgó fogászati rendelő fogorvosai az idei szűréseken is azt tapasztalták, hogy sok gyerek fogazata rossz és a kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval rosszabb, mint a nagyobb városokban élőké. Az itthon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a gyerekek, fiatalok fogainak átlagosan a 60 százaléka ép vagy kezelt, míg a vizsgált tejfogak közel 40 százaléka szuvas.

A szakemberek tapasztalatai szerint azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszatér, a korábban kiszűrt, rossz fogakat kezeltették, és a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is. A fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot Hencidán tette, ahol a gyerekek többségének volt szuvas foga és maradó fogaik is nagyon rossz állapotban voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa is elhalasztaná az önkormányzati összeférhetetlenségi szabály érvénybe lépését

A Fidesz ügyvezető alelnöke helyesnek tartaná, ha a képviselők önkormányzati posztjait érintő új… Tovább olvasom