Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Gyermekbűn és bűnhődés

A miniszterelnök egy közösségi oldalon jelentette be elképzelését: a Btk. módosításával lejjebb vinnék a büntethetőségi korhatárt, amely hosszú évtizedek óta tizennégy év.
További részletek nem szivárogtak ki a koncepcióról, vélhetően a tizenkét év lenne az új korhatár, s ez nyilván nem vonatkozna automatikusan az őrizetbe vétel szabályaira (ha a közelmúlt bolti lopásaira gondolunk). Az igazságügyért felelős államtitkárság hivatalosan csak akkor szolgál további információval, amikor a Btk.-ra vonatkozó módosító javaslat a kormány elé kerül.

A megyei rendőr-főkapitányság statisztikája szerint az elkövetők 1–2 százaléka gyermekkorú, közülük mintegy 16 százalék úgynevezett utazóbűnöző, vagyis nem a lakhelye körzetében követi el a cselekményt.

Dr. Mészáros Zsolt, a fiatalkorúak csoportvezető ügyésze úgy látja: Az elmúlt években nagyságrendileg nem változott a gyermekkorúak által elkövetett és ismertté vált törvénysértések száma, ugyanakkor a 14 éven aluliak egyre súlyosabb cselekmények elkövetésében vesznek részt. Többször előfordul az is, hogy nemcsak „statisztaként", hanem domináns szerepben követnek el például rablást vagy más erőszakos bűncselekményt, nemegyszer csoportosan, bandába verődve. Az ügyész szerint emiatt érthető, ha a jogalkotó az aggasztó folyamatra reagálni akar – tette hozzá.

– Mindezzel együtt a sokéves tapasztalat mondatja velem, hogy a tizenéveseknél a nevelő hatásnak továbbra is feltétlenül érvényesülni kell. Azt tartanám jónak: amennyiben a jogalkotó a vétőképesség alsó korhatárát lecsökkenti, akkor a lehető legárnyaltabb eszközrendszert is teremtse meg, hogy a jogalkalmazásban részt vevő hatóságok, így rendőrök, ügyészek, bírák vagy gyámhatósági szakemberek kellő hatékonysággal kezelhessék az adott ügyet és a szankció a lehető legnagyobb mértékben egyedi és személyre szabott lehessen. Alapvetésem az, hogy elsősorban a nevelés és csak végső esetben a büntetés lehet a cél – mondja az ügyész.

Dr. Mészáros Zsolt hozzátette: sajnos az egyre súlyosabb bűntettekre tekintettel a gyerekkorúaknál is szempont kell hogy legyen a társadalom fokozott védelme. Az elmúlt időben például egy győri banda állt a bíróságon, tagjai rendszeresen, útonálló módjára rabolták ki a járókelőket. A társaság többsége még nem tartozott a büntethető korosztályhoz.

Kérdésünkre, hogy vajon a javító-nevelő intézet nem számít-e egyben kellő büntetésnek is, az ügyész úgy válaszolt: ezekben az intézetekben valóban érvényesül a nevelő szellem, a szakemberek szívvel-lélekkel dolgoznak és a bezárás ellenére a gyermekek inkább érezhetik magukat kollégiumi körülmények között, mint az intézet „foglyaként".

Radó Emília nyugalmazott gyermekpszichológus szerint nem lehet cél az elrettentés, a gyermekkorúaknál mindenképpen a prevenciót kell célul kitűzni a büntetés helyett.

– Egy gyermek esetében soha nem lehet olyan része a napnak, amikor nem tudja, hogy mit csináljon, az iskola, a tanulás mellett a szabadidejének az eltöltésére is ugyanolyan gondot kell fordítani. Ez a család mellett sok civil szervezet feladata is lenne, és sajnos gyakori szemlélet, hogy az erre létesült civil szervezetek statisztikai pipával látják el az elvégzett prevenciós célokat, miközben túl kevés valódi tartalommal töltik meg a programot. Radó Emília szerint alapvetésnek kell tekinteni, hogy a gyermek még terelgethető és megváltoztatható, a büntetés, a megbélyegzés semmiképpen nem szolgálja ezt a célt.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. március 04. 20:17
  „No meg is látszik a pancseron az atyai szigor.”
 • 2. pancser 2011. március 04. 10:13
  „Fajankó az aki nem érti miről van szó. Angliában már megtették amire a kormány készül. A pszichológussal sem lehet egyetérteni. Gondoljon vissza mindenki a saját korára, ha nem kapott egy kemény atyai fülest, nem biztos, hogy észhez tért. Itt a pofon az jelképes, szó nincsen erről, de igenis a büntetés kell, tanulja meg a gyerek, hogy a büntetés lehetősége az mindig fennáll, ha nem követi az elvárt magatartást életünk végéig. Minden szülő büntet ha szükséges. Enélkül nm megy az emberformálás, büntetni szeretettel is lehet.”
 • 1. janika 2011. március 03. 15:31
  „Magyarországom minden újszülött már 2 milliós bűnnel fog születni, hisz a bűnözők át tudják hárítani ezt is!
  A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját mint mindig. Mert ugyebár manapság már bűnöző, aki kölcsönkér és nem tudja visszafizetni e rendszerben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt a szegedi egyetem hulladékégetőjében

Tűz volt csütörtök hajnalban a szegedi egyetem hulladékégetőjében; a 3-as kiemelt fokozatú tüzet 30… Tovább olvasom