Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gyerekek veszélyben

A nyár az örömök mellett veszélyes is, mivel megnő ilyenkor a balesetek lehetősége és száma is. A legveszélyeztetettebbek a szünidejüket töltő gyermekek.
A kórházak baleseti ambulanciáinak orvosai a megmondhatói, a nyári időszakban a szokásosnál is több a páciensük, bár ami azt illeti, itt amúgy sincs sosem „ üresjárat " . Télen értelemszerűen a síelők közül kerül ki a legtöbb póruljárt – nyáron meg azok kötnek ki többen a baleseti sebészeten, akik gyümölcsszedés közben leestek a fáról, figyelmetlenek voltak a kerékpárral vagy a sokféle szabadtéri játékkal, sporteszközzel.

Veszélyeztetett gyerekek

A nagy nyári vakációban a gyerekek kerülnek leginkább a veszélyhelyzetek közelébe, miután „ kiscsikó " módjára kiszabadultak az iskolapadokból. Nem árt a figyelmeztetés újra és újra: ésszel, óvatosan! Jól teszik a szülők, ha nem röstellik naponta újra és újra elmondani az intelmeket. Persze, tudja mindenki, mi a veszélyes, tudja a gyerek is, aztán mégis megtörténik a baj.
A végtagtörés a leggyakoribb a baleseti ambulanciák forgalmában. Ezek a törések jobbára inkább „ csak " kellemetlenek a hetekig tartó gipszbe zártság miatt. Megtörténik azonban, hogy akár a legbanálisabbnak tűnő „ törésecskéből " komoly baj, maradandó károsodás származhat. Ezt viszont csak szakorvos tudja eldönteni, s megfelelően kezelni. Ne intézzük el a dolgot egy kézlegyintéssel, hogy „ megütötted, fáj, majd elmúlik " . Néha a késői orvosi segítség tényleg késői.
Tény, a baleseti ambulanciákon nem kellemes a várakozás, alkalmasint hosszú ideig, miközben a fájdalommal is küzdeni kell. De bizony mindig vannak a „ sürgősnél is sürgősebb " esetek, s az orvosok száma véges. Jobb a bajt megelőzni. De ezt csak mondani könnyű...

Néhány jó tanács

Mi tanácsolható a következő napokban is várható kánikulában ? – kérdezte a Kisalföld dr. Gasztonyi Zoltán belgyógyászt.
A tartósan 30 fok fölötti hőmérséklet fokozottan igénybe veszi és megterheli szervezetünket. A zárt helyen dolgozók, tartózkodók hőleadása nehezebb ilyen körülmények között. Azon krónikus betegek – magas vérnyomásúak, keringési betegségben szenvedők – , akiknek gyógyszeres kezelését beállították, egyensúlya felborulhat. Tanácsos a szabadban végzendő kerti munkát például a kora reggeli vagy esti órákban végezni. Az idősebb embereknek célszerű a nap legmelegebb óráit hűvösben tölteniük, és mindenki számára tanácsos jól beosztani az erőt, lehetőleg kerülni a megerőltető fizikai munkát, sok folyadékot fogyasztani, pótolni, amit a szervezet elpárologtat.
Szerdán a megyeszékhelyen a napi maximum-hőmérséklet éppen csak meghaladta a 33 fokot, tegnap viszont már megközelítette a 34-et.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandolás: nem olcsó mulatság

Hiába volt szerdán Sopronban kánikulai meleg, a Fertő tavi strandon csak néhány százan élvezték a… Tovább olvasom