Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Gyengélkedő megyei építőipar

Szegeden ugyanannyi lakás épült az idei első félévben, mint 2005. január és június között, Vásárhelyen azonban ez idő alatt egyetlen új lakásra sem adtak ki használatbavételi engedélyt.
Szegeden ugyanannyi lakás épült az idei első félévben, mint 2005. január és június között, Vásárhelyen azonban ez idő alatt egyetlen új lakásra sem adtak ki használatbavételi engedélyt. Az új otthonok átlagos alapterülete 87 négyzetméterre csökkent, miközben hatvan százalékkal növekedett a lakóparkban átadott lakások száma. Csökkent viszont a kiadott építési engedélyeké – közel négytizedével. A megye építőipara a szokásosnál gyengébb félévet zárt. Minderről a KSH Szegedi Igazgatóságának két munkatársa, Bozsikné Vadai Anna és Pálfalvi Zsoltné ír a hivatal nemrégiben megjelent elemzésében.

Csongrád megyében 2006 első hat hónapjában 606 új lakást vettek használatba, ez – az országos 14 százalékos csökkenésnél kevésbé – mintegy három százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szegeden közel ugyanannyi lakás épült, mint 2005 első félévében – a többi városban 17, a községekben pedig 11 százalékkal kevesebb. (Hódmezővásárhelyen idén fél év alatt egyetlen új lakásra sem adtak ki használatbavételi engedélyt.) A befejezett új otthonok több mint nyolctizedét Szegeden, 12 százalékát a községekben, 6 százalékát pedig a többi városban adták át.

Felépítik és eladják

Az építtetői körön belül több mint harmadával emelkedett a vállalkozók, és mintegy tizedével mérséklődött a magánszemélyek által épített lakások száma. Ezzel összhangban számottevően, mintegy ötven százalékkal nőtt az értékesítési céllal, míg 13 százalékkal csökkent a saját használatra készült otthonok száma. Tanulságos, hogy jóval több egy- és kétszobás új lakást adtak át, mint az előző év azonos időszakában – a négy- és többszobások száma közel húsz százalékkal visszaesett.

Az épített új otthonok átlagos alapterülete négy négyzetméterrel, 87 négyzetméterre csökkent. Az építési formákat tekintve a lakóparkokban átadott lakások száma több mint hattizedével emelkedett az előző év első hat hónapjához képest.

Csongrád a negyedik

Az idei év első félévében 661 építési engedélyt adtak ki a megyei építésügyi hatóságok, ez az országosnál nagyobb mértékben, több mint 38 százalékkal maradt el a tavalyitól. Kevesebb új lakás építése kezdődhet meg Hódmezővásárhelyen és a községekben, a kiadott lakásépítési engedélyek száma mintegy ötödére – a kistelepüléseken felére – esett vissza. Szegeden is csökkent az engedélyek száma – 37 százalékkal kevesebb új otthon épülhet –, a többi városban viszont emelkedett, több mint hét százalékkal.

Rossz évkezdet után a folytatás sem sikerült a megye építőiparának: az első félévi teljesítmény 14 százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál. Árnyalja a képet, hogy a dél-alföldi régión belül egyedül a Csongrád megyei székhelyű szervezetek termelése esett vissza, míg a Bács-Kiskun, de még inkább a Békés megyeieké növekedett. Ennek ellenére egy lakosra továbbra is Csongrád megyében jut a legnagyobb építőipari teljesítmény – értéke a békésinek közel a duplája. Szűkebb hazánk fajlagos termelése nemcsak régiós, de országos szinten is jelentős: a megyék között a negyedik legnagyobb érték.

Több a munkás

A közel 22 milliárd forintot elérő első féléves építőipari teljesítményből a nagyobb vállalkozások részesedése tovább csökkent, miközben a közepes, 10-49 alkalmazottat foglalkoztatóké növekedett. Az építőipari alkalmazottak száma egyébként 2004 második fele óta folyamatosan emelkedik: az idei első hat hónapban tíz százalékkal dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Az összesen csaknem 6200 építőipari foglalkoztatott közel háromnegyede – az előző évinél valamivel nagyobb aránya – fizikai foglalkozásúként dolgozott. A jelentős termeléscsökkenéssel egyidejű létszámbővülés a termelékenység drasztikus romlását mutatja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE-GySEV: oda a veretlenség

Tovább olvasom