Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gyásznap - Megemlékezéseket tartottak az iskolákban

Az általános és a középiskolákban tanóra keretében emlékeztek meg pénteken a lengyel-magyar történelem közös eseményeiről, a két nemzet együttműködéséről és barátságáról a lengyel államfőt és kíséretét ért repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak tiszteletére elrendelt szombati nemzeti gyásznaphoz kapcsolódóan.

A magyar kormány az évszázados sorsközösségen alapuló lengyel-magyar barátságra tekintettel, osztozva a lengyel nemzetnek Lech Aleksander Kaczynski, a Lengyel Köztáraság elnöke halála miatt érzett gyászában nyilvánította gyásznappá április 17-ét.

A nemzeti gyásznaphoz kötődően az általános iskolák az ötödik évfolyamtól kezdődően, a gimnáziumok, a szakközépiskolák, valamint a szakiskolák tanóra keretében tartottak megemlékezést a pénteki tanítási napon. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium minden közoktatási intézménynek háttéranyagot juttatott el a lengyel-magyar kapcsolatok történetéről.

Szombaton, a nemzeti gyásznapon, délelőtt 9 órakor, Lech Kaczynski búcsúztatásának napján a nemzeti lobogót katonai tiszteletadás mellett vonják fel a Parlament előtt, majd félárbócra eresztik.
Az eseményen a közjogi méltóságok mellett a kormány és a pártok képviselői, a külföldi diplomáciai testületek, valamint a magyarországi lengyel intézmények képviselői is részt vesznek.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren térinstallációt, alkalmi emlékhelyt állítanak fel, ahol a közjogi méltóságok után délután 18 óráig bárki elhelyezheti a kegyelet virágait.

A nemzeti gyásznapon valamennyi olyan középületen, amelyen egyébként a nemzeti zászlónak kell lobognia, fekete lobogót kell kitűzni. A kormány rendelete szerint, ha a középületen, illetve a középület előtt csak két zászló, illetve két lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, illetve a gyászlobogót az európai zászló, illetve az európai lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.

Ha a középületen, illetve a középület előtt csak egy zászló, vagy egy lobogó elhelyezésére van lehetőség, a fekete zászlót, a gyászlobogót a nemzeti zászló, illetve a nemzeti lobogó helyett kell kitűzni, illetve felvonni.

Szollár Domokos kormányszóvivő korábbi közlése szerint a nemzeti gyász ideje alatt a jogszabály szerint a nyilvános szórakozóhelyeken a zene- és műsorszolgáltatás korlátozható, de a lengyel államfő temetése kapcsán a kormány ilyen intézkedést nem tervez.

A lengyel államfőt és kíséretét szállító kormányrepülőgép múlt szombaton zuhant le Oroszországban, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér kifutópályájától. Kaczynski és kísérete az 1940-ben lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katyinba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófában 97 ember vesztette életét, köztük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője, több egyházi méltóság.

Lech Kaczynski temetési szertartása kétnapos lesz: az állami szertartás szombaton, míg az elnöki pár temetése vasárnap lesz. A temetési szertartásra Krakkóba utazik a világ számos állam- és kormányfője, köztük Barack Obama és Dmitrij Medvegyev, valamint az Európai Unió és a NATO legmagasabb rangú képviselői. A magyar közjogi méltóságok közül jelen lesz Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök, jelezte részvételét a Fidesz-KDNP pártszövetség, amelyet Kövér László, a Fidesz választmányi elnök és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke képvisel, míg az MSZP-t Bárándy Gergely elnökségi tag képviseli a szertartáson.

Olvasóink írták

  • 3. CsabaKiraly 2010. április 17. 00:11
    „A magyar komany mikor utazik egyut? Illetve az osszes politikusokra ertettem.”
  • 2. Truder 2010. április 16. 21:51
    „Azért kell megemlékezni, hogy az ötödikes is felfogja, hogy miről van szó...önmagától erre még ugyanis koránál fogva képtelen.”
  • 1. Tmoha 2010. április 16. 18:36
    „Rossz szájízzel fogadtam, hogy az iskolákban felülről kötelezően vezényelték a megemlékezést. Kiváncsi lennék, hogy egy ötödikes diák mennyit fog fel az egészbőll!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi dráma Pécsen - fölrobbantotta saját fejét miután megkéselte élettársát

Megszurkálta élettársát, majd fölrobbantotta magát egy férfi Pécsen. A nő 12 éves lánya végignézte a… Tovább olvasom