Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 32°C Még több cikk.

Gyarmat: egyről a kettőre jutottak

Csaknem befejeződött a gyarmati szennyvízcsatorna-hálózat építése, ami az utolsó hiányzó közmű volt a településen. Az önkormányzat emellett két utcát újít fel.
Ha a terveik szerint alakulnak a dolgok, már javában tartana Gyarmaton a csatornarendszer próbaüzeme. Csak hát, mint tudjuk, Isten malmai lassan őrölnek... Nem csupán elmélet, hogy idehaza sok minden túlszabályozott. A gyarmati csatornamunkák befejezéséhez, a település határában lévő közműhöz elektromos légvezeték viszi az energiát, mégis hatástanulmányt ír elő a rendelet, hogy a munkát el lehessen végezni. Egyebek között emiatt az időbeni csúszás. Baráth Béla polgármester ennek ellenére is bízik benne, hogy októberben-novemberben mégiscsak elkezdődhet a rendszer kipróbálása. Nyolcéves önkormányzati vezetői tevékenységének ez lesz a megkoronázása. A csatorna átadásával Gyarmaton már valamennyi közművet használhatják a helyiek.
Idén a csatorna mellett nagyon kevés jut fejlesztésre. De a lényeg, hogy a nagy szűkösség ellenére mégiscsak fejleszt a község. Két utcát, a Jókai és a Fürst utcákat újítják fel. A kivitelezéshez szükséges pénz – 16 millió forint – túlnyomó részét kétféle pályázaton nyerte el a község. A saját része azonban hiányozna, csak hát nem akarták veszni hagyni, amit egyebek között a megyei területi kiegyenlítést szolgáló pályázaton kaptak, ezért hitelt vettek fel az önrészre. Talán jövőre könnyebb lesz, sóhajt a polgármester, aki sok környékbeli polgármestertársával mégiscsak megméreti magát az októberi helyhatósági választáson is.
Hogy miben reménykedik Baráth Béla, miközben mindenki az újabb megszorításoktól tart? Abban egyebek között, hogy a Sokoróaljai Kistérségi Társulás hatékonyabban támogatja majd a községekbeni fejlesztéseket. Lehetséges azonban, hogy ez csak ellensúlyozza a megszorításokat. Amiben még reménykedhet Gyarmat: eddig évente 5–6 millióba került az óvodai konyha fenntartása, a közelmúltban azonban sikerült kiadni ezt vállalkozónak.
Örömteli hír Gyarmatról, hogy megkezdte működését egy svájci férfi helyi vállalkozása. Sátorrudakat és zászlótartó oszlopokat készít majd a cég, s az induláskor tizenöt embert foglalkoztathat. Remény van azonban arra, hogy később bővül a vállalkozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsadás

Győr. A Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete hivatalos helyiségében (Árpád út 44.) ma délután 3 és 4… Tovább olvasom