Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyarapodik a Madách-gyűjtemény

Páratlan a gyűjtemény, amely Győrött, a Xántus-múzeumban található. A megkülönböztető, a figyelemkeltő jelző Madách neve miatt illeti, továbbá azért, mert lassacskán a kilencezret közelíti azoknak a múzeumi tételeknek a száma, amelyet dr. Szabó József gyűjteménye és adománya alapozott meg.
A közfigyelem megilleti az adakozót is, kiváltképp most, amikor születésének századik évfordulójára emlékeztetjük olvasóinkat.
A soproni Evangélikus Líceum diákjaként érte először olyan élmény még az első világháború éveiben, amely figyelmét Madách „ Az ember tragédiája ” című művére irányította. Később az evangélikus teológiára járt, a dunántúli egyházkerület püspöke, Kapi Béla lelkésszé avatta 1926-ban. Huszonegy évig egyháza szolgálatában Győrött dolgozott.
Életrajzírói, munkásságának kutatói méltán emlegetik, hogy ő szerkesztette a Harangszó című lapot és számos egyházi kiadványt, valamint az Evangélikus Egyetem névtárát. Ötleteinek kifogyhatatlanságára, fáradhatatlanságára példaként említhetjük, hogy a Baross-nyomda és a nádorvárosi templom építése dr. Szabó József nélkül elképzelhetetlen Győrött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Kolozsi Katalin

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom