Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Gyanús tárgyat találtak a megégett glasgow-i merénylőnél

Válságos állapotban van a glasgow-i repülőtér elleni támadás egyik elkövetője. A kórházat, ahová a merénylőt beszállították, egy időre részlegesen ki kellett üríteni, mert "gyanús tárgyat" találtak nála. A tárgyról egyelőre nem tudni részleteket, a BBC szerint öngyilkos merénylethez használható, robbanószerrel megrakott övet találtak. Hajnalban a brit rendőrség újabb két személyt vett őrizetbe.

A nyugat-skóciai nagyváros repülőterének utascsarnokába szombaton egy Jeep Cherokee típusú terepjáróval ketten próbáltak behajtani a bejárat üvegajtaján át. A kocsi fennakadt a kapun, és az ütközés pillanatában lángba borult.

Gyanús tárgy

Sir William Rae, a területileg illetékes strathclyde-i rendőrség főparancsnoka szombaton késő este tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a támadáshoz használt jármű egyik utasa összeégett, és válságos állapotban van. Az illető kezelése közben "gyanús szerkezetet" találtak, ezért a kórházat, ahova bevitték, egy időre részlegesen kiürítették, és az eszközt biztonságos helyre szállították.

A rendőrségi vezető nem részletezte a gyanús tárgy mibenlétét, a BBC vasárnap hajnali értesülése szerint azonban öngyilkos merénylethez használatos övről van szó. A BBC biztonságpolitikai szakértője azt is megtudta, hogy a terepjáróban nagy mennyiségű benzint és propángáz-palackokat is találtak, az előző nap Londonban felfedezett pokolgépeket ugyanezekből az eszközökből állították össze. Az egyetlen különbség az, hogy a londoni robbanószerkezetek jelentős mennyiségű szöget is tartalmaztak, a glasgow-i pokolgépből ez hiányzott. A BBC szakértője szerint ha a Jeep bejutott volna a zsúfolt repülőtéri utascsarnokba, és ott felrobban, annak több száz halálos áldozata lehetett volna.

A strathclyde-i rendőrség vezetője szombat esti tájékoztatóján maga is utalást tett a használt eszközök azonosságára, kijelentve: a rendőrség véleménye szerint kapcsolat van a glasgow-i, valamint az előző nap meghiúsított londoni robbantásos merényletkísérletek között egyértelműek a hasonlóságok.

Újabb két gyanúsított

Hajnalban két újabb személyt vett őrizetbe a brit rendőrség a Londonban és a Skóciában megkísérelt merényletekkel összefüggésben, az észak-angliai Cheshire grófságban. Ezzel négyre emelkedett a hétvégi londoni és glasgow-i események alapján őrizetbe vett személyek száma. A brit kormány szombaton a legmagasabb, "kritikus" szintre emelte a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintjét.

A legmagasabb készültséget hivatalosan csak akkor rendelhetik el, ha a hírszerzés azonnali, súlyos károkkal fenyegető terrortámadásról ad jelentést, vagy ha az általános terrorveszély emelkedése ezt indokolja. Jelenleg az utóbbi eset valószínűsíthető, miután pénteken két, befulladt pokolgépet is találtak London központjában. A készültség emelésében közre játszhattak a Glasgow-ban történtek is, ahol két lángoló terepjáró hajtott be a reptér főbejáratán. A kritikus terrorriasztási szint lehetőséget ad a hatóságoknak az erőszakos kitelepítésekre is. Ennél nincs magasabb riasztási szint, ezt rendelték el legutóbb a 2006. július 7-i londoni metrórobbantások után is.

Forrás: Index

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratják az őszi búzát

Péter-Pál az aratás kezdetének hagyományos napja. Idén mennyiségében és minőségében közepes… Tovább olvasom