Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Gyalogtúrák utáni főzőcske

Nagy kitartással és erővel áldotta meg a sors a mosonmagyaróvári Forrás Tiborné Zsuzsa nénit.

Az országos kék túra teljesítése során előfordult, hogy esőben, sárban kellett időre legyalogolni a napi etapot, hogy az minősített legyen, de este nem dőlt be fáradtan az ágyba, hanem a barátnőivel nekiállt az otthonról hozott konyhai eszközökkel és alapanyagokból elkészíteni az ötvenfős csoport számára a meleg vacsorát.

Ásványrárón kilencgyermekes családban nőtt fel Zsuzsika, így édesanyjuknak gyakran főhetett a feje, a sok éhes szájat hogyan tömje be mindennap a csöppségek megelégedettségére. Igencsak találékonynak kellett lennie, hogy a kevésből valami laktatót tegyen az asztalra: főleg a krumplit, a babot és a kukoricát variálta különböző ízesítéssel.

Hogy társaságban jobb az étvágyuk az embereknek, azt a történet is bizonyítja, amelyet Zsuzsa néni osztott meg olvasóinkkal. A szomszédék egyke kislánya, Gizike gyakran evett náluk, s miután hazament, mondta is „Anya, sajnos te nem tudsz olyan finomat főzni, mint a Mili néni." Ezért a két anyuka összebeszélt, s ebédre ugyanazt főzték, s a szomszédból titokban áthozták az ételt, így Gizike az édesanyja főztjét ette meg. Mikor hazament, anyukája persze kérdezte, hogyan ízlett az étel, a kislány elégedetten mondta, „Hát anya, Mili néni ma megint nagyon finom bablevest főzött."

A mai viszonyok között igencsak elismerésre méltó: Zsuzsa néni mindössze egy munkahelyen dolgozott, a Mofémban töltött 36 évet. A vállalat menetrendszerűen nyáron rendezte a szigetközi napokat, amelyen főzőversenyt is tartottak. Mivel Zsuzsa néni volt a legrutinosabb a csapatban, így rá hárult az étel elkészítése. Előfordult, hogy mire a zsűri tagjai odaértek a főzőhelyükhöz, üres kondér várta őket. Az igazgató csodálkozva kérdezte is, hogy akkor ők most mit is kóstoljanak meg? Zsuzsa néni mosolyogva mondta: „Pócza elvtárs! A brigádom már lezsűrizte a sertéspörköltet! Én már elégedett vagyok, üres a kondér, ami bizonyítja, hogy kitűnően sikerült."

A városi természetjáró klub tagjaként teljesítette az országos kék túrát: a Kőszeg melletti Velemből indulva a zempléni Nagymilicig bezárólag. Persze a több mint 1100 km-t nem egyfolytában gyalogolták le, hanem ahol a négynapos túrát befejezték, a következő alkalommal onnan folytatták. A csapat étkezését úgy oldották meg, hogy a napi etap teljesítése utána a nők nekiálltak főzni. Zsuzsa néni mosolyogva mesélte, volt, hogy az akkori konyhafelszerelésének a felét vitte magával a túrára. A főzőcske nem volt kis teljesítmény a hölgyek részéről, hiszen az egész napi túrázás után álltak neki. (Nem biztos, hogy egy mai fiatal nőnek ehhez lenne energiája és kedve.) Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőhelyére a nagybajcsi halászoktól szerzett halat vitték magukkal, vagyis a Tisza partján dunai halból készítették a halászlét.

Külföldön járva mi magyarok gyakran teszteljük le, vajon a nemzeti ételeinket hogyan készítik el adott országban. Zsuzsa néni meglepődve tapasztalta az NDK-ban, hogy a gulyás címszó alatt egy csípős pörköltet tett elé a pincér. Más kérdés, hogy a pörköltnek nem lehetett közel sem hasonló az íze, mert a világ más részén termelt vöröshagyma és pirospaprika nem tudja ugyanazokat az ízeket produkálni, mint a makói és a kalocsai.

Zsuzsa néni egyik unokája szakács, így hát amikor ő érkezik vendégségbe, különösen igyekszik, hogy kitűnően sikerüljön az étel. A „kritikus" unoka az ízek miatt nem szokott szólni, csupán a tálalás területén szokta a nagymamát tanácsokkal ellátni. Ezen is lemérhető, változik a világ, napjainkban a főzőcske már nemcsak az ízekről, hanem a látványról is szól…

Bár nem tartja magát túl jó szakácsnőnek, de megnyugvással tölti el a tudat, hogy 49 év alatt, amióta asszony, még mindenki „túlélte" a főztjét, s ezért gondolta, hogy megosztja másokkal azokat a recepteket, amelyeknek nagy keletje van a családjukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El akarták rabolni a brit kormányfő legkisebb gyermekét

A Scotland Yard akadályozta meg, hogy elrabolják a brit kormányfő legkisebb gyermekét - írta a… Tovább olvasom