Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Gulyás Gergely és Schiffer András vitája a Duna Televízióban

Egyetlen változást hoz az életfogytiglani börtönbüntetés beemelése az új alkotmányba: a Fidesz most már a büntetőpolitikában is megköti a következő kormányok kezét - jelentette ki Schiffer András az LMP frakcióvezetője a Duna Televízió Reggel a Dunán című műsorában csütörtökön.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő ellenben úgy látja: a társadalom védelme került előtérbe a büntetési tétel alkotmányba emelésével. Szerinte egyáltalán nem felesleges a Fidesz szigorúbb büntető politikája. Schiffer szerint azonban nem a szigor, hanem az hoz eredményt, hogy a normasértő biztos lehet benne: utolérik és megbüntetik őt a hatóságok.

Ha például a választópolgárok a későbbiekben egy másik büntetőpolitikát tartanak kedvezőnek mondjuk három, vagy hét múlva - nem lesz lehetőségük lecserélni a mostanit, csak egy újabb kétharmaddal - sorolta kifogásait Schiffer András. Ahogy egy adórendszert, ugyanúgy a büntetőpolitikai irányt sem szokás alaptörvényben rögzíteni - ráadásul szakmailag is nehezen védhető ez - hangoztatta az ellnenzéki politikus.

Gulyás: a társadalom védelme élvez előnyt

Mi szól az életfogytiglan alkotmányban rögzítése mellett? - kérdezte a műsor Gulyás Gergelytől.

Ennek a kérdésnek a vitája hosszú ideje tart, amint hosszú ideje folyik arról is a vita, hogy ez a büntetési tétel a kínzó, embertelen bánásmód tilalma alá esik-e vagy sem - hangsúlyozta válaszában Gulyás Gergely. "Mivel úgy gondoljuk, hogy ennek a kérdésnek egyértelmű a támogatottsága és ma a szükségessége is, ezért indokolt, hogy az alaptörvényben szerepeljen" - hangoztatta a politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy tizenkét éve létező lehetőség a büntetőjogban, és mindössze tizenhat esetben szabták ki a bíróságok az elmúlt tizenkét évben. Kizárólag olyan esetekben, amikor valaki több emberen követ el különös kegyetlenséggel vagy egyéb minősítő körülményeket megvalósító emberölést.

Gulyás kifejtette még: a kétfajta prevenció közül - a speciális, amely az áldozat személyére tekintettel szab ki büntetést, és a generális, amely a társadalmat igyekszik megvédeni a következményektől - fontosabbá válik a társadalom védelme, ezért indokolt az életfogytig tartó büntetés alkotmányban rögzítése.

Schiffer: a Fidesz szórakozik a büntetési tételek emelésével

Szakmailag az szól a leendő alkotmány e passzusa ellen, hogy az elmúlt években is jó volt, hogy ezt a rendelkezést a Büntető Törvénykönyv tartalmazza - most sincs indoka annak, hogy ezt a legsúlyosabb büntetési tételt, büntetőjogi szabályt beemeljék az alkotmányba - érvelt Schiffer András.

Az LMP-s politikus kijelentette: a Fidesz elnyomó büntetőpolitikája ellenállhatatlan vonzalmat érez a büntetések súlyosbítása iránt; holott igazán visszatartó ereje a büntetések elmaradhatatlanságának van - tehát, hogy pontosan tudja mindenki, aki normát sért, hogy elfogják és büntetés vár rá.

"A Fidesz a közbiztonság megerősítése helyett azzal szórakozik, hogy a különböző helyeken a büntetési tételeket emeli. Holott világosan kimutatták Magyarországon is,máshol is, hogy önmagában a büntetési tételek súlyosbítása nem járul hozzá a közbiztonság javulásához"- érvelt Schiffer.

A nemzeti konzultáció támogatta

A nemzeti konzultációban visszaérkezett egymillió válaszból kilencvenhat százaléka támogatta az életfogytiglan alkotmányba emelését, ez kilencszázezer embert jelent - emlékeztetett Gulyás Gergely.

A fideszes politikus hozzátette: egyetért Schiffer Andrással abban, hogy a büntetés elkerülhetetlensége fontos szempont, de emellett is úgy gondolják, hogy a szigorú büntetőpolitika is meghozza a maga eredményét, ha valóban jó felderítéssel társul.

Ezt a nézetet szintén alá lehet támasztani statisztikákkal, "ahány statisztika, annyi eredmény" - érvelt Gulyás Gergely.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjabb Lomnici Zoltán: az új alkotmányra is esküdniük kell a képviselőknek

Újra esküt kell tenniük a most készülő új alkotmányra a parlamenti képviselőknek, miután elfogadja… Tovább olvasom