Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Gregor József: A kisember metamorfózisa

Gregor József operaénekes Arthur Miller Gyújtópont című regényéről beszél.
„Arthur Miller 1943-ban játszódó, elsöprő erejű ifjúkori regényének hőse, Lawrence Newman egy egyszerű amerikai kisember, egy nagyvállalat alkalmazottja, akinek romlani kezd a szeme, ezért szemüveget kell viselnie az utcán. Ez úgy megváltoztatja az arcát, hogy az emberek zsidónak nézik. Az előzményekből kiderül: Newman sohasem viseltetett szimpátiával a zsidók iránt, sőt majdhogynem antiszemita. A hitleri propaganda a II. világháború előtt bizonyos mértékig az Amerikai Egyesült Államokba is beszivárgott, és volt egy olyan réteg, amelynek körében népszerűvé váltak az antiszemita tanok.

Arthur Miller páratlan bravúrral ábrázolja, ahogyan hőse valóságos metamorfózison megy keresztül: szemüvegessége által szinte zsidóvá válik. Nemcsak a támadott zsidóság, és konkrétan az egyik kereskedő mellé áll, hanem még meg is verik, mert zsidónak vélik.

Döbbenetesen aktuális ma Magyarországon ez a regény! Szeretném, ha Szinnai Tivadar kitűnő magyar fordításában minél többen elolvasnák. A nálunk inkább drámaíróként ismert Miller prózistaként is elsőrangú: fantasztikusan finoman és elegánsan ír, nem didaktikus, egyszerűen csak elmeséli, hogy az átlag amerikai az antiszemitizmus kérdésében úgy hajlik, mint a nádszál."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Construma megyei cégekkel

A Hungexpo Budapesti Vásárközpontban több mint harminc megyei cég részvételével megnyílt a 24.… Tovább olvasom