Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Greenpeace: súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői vörösiszap-tározók

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrajztudományi Intézetének kutatói szerint is súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői vörösiszap-tározók.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrajztudományi Intézetének kutatói szerint is súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői vörösiszap-tározók, a földrengésveszélyes területen álló gátak megbízhatatlanok - közölte az akadémia egy közelmúltban kiadott tanulmánykötetére hivatkozva a Greenpeace kedden az MTI-vel.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint az MTA Földrajztudományi Intézete a közelmúltban mutatta be a Katasztrófák Tanulságai - Stratégiai jellegű természetföldrajzi kutatások című kötetét, amelynek előszavát - mint kiemelték - Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) igazgatója írta.

"A tanulmánykötet az almásfüzitői vörösiszap-tározókon kialakított hulladéklerakó veszélyességéről pontról-pontra alátámasztja a Greenpeace állításait" - olvasható a közleményben. "Elképesztő, hogy Budapest ivóvízbázisa fölött egy nyilvánvalóan súlyos toxikus veszélyt jelentő létesítmény hosszú évek óta üzemelhet. Különösen elfogadhatatlan, hogy a hatóságok ezt gyakran önmaguknak is ellentmondva támogatják, fedezik" - idézi a közlemény Vay Mártont, a Greenpeace szóvivőjét. Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője szerint - mivel számos szaktekintély mellett immár az MTA is bemutatta a tározók kiemelt kockázatát - a környezetvédelmi hatóságnak is kötelessége fellépni a környezetet károsító tevékenység ellen.

Mint emlékeztettek, a Greenpeace idén januárban kezdeményezett az Európai Uniónál jogsértési eljárást a tározók ügyében, amelynek alapján az Európai Bizottság már bekérte a dokumentumokat a magyar hatóságoktól.

A nemzetközi környezetvédő szervezet a napokban bejelentette az ICPDR-nak, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottságnak a Dunát jelentősen veszélyeztető létesítménnyel kapcsolatos észrevételeit.

A közlemény szó szerint idézi az MTA kutatóinak megállapításait az almásfüzitői tározókkal kapcsolatban, amelyek szerint a megfelelő műszaki védelem nélkül épült lerakókból a szennyezett vizek komolyabb akadály nélkül keverednek a talajvízzel és jutnak a Dunába.

A Greenpeace azt is hangsúlyozza: a különböző ártéri üledékekből felépülő felszín, a tározók átázó gátjai és a felszín közeli talajvíztől és az árvizektől képlékennyé váló vörösiszap veszélyeket hordozhat magában a tározók gátjainak állékonyságára nézve.

Utalnak arra is, hogy a Komárom-Móri övezet Magyarország leginkább földrengésveszélyes területe. Az MTI a közleménnyel kapcsolatban megkereste az OKF-et és a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkárságát.

A katasztrófavédelem a kompetencia hiányára hivatkozva elutasította a reagálást. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkársága egyelőre nem reagált a Greenpeace közleményére. +

Olvasóink írták

  • 1. hokiel 2012. május 09. 11:01
    „Ezért szeretem a Greenpeace-t. Kritizálni hasonfekve is lehet.Megoldás? Tüntessük el onnan, ahol most van? Építsünk új, az Uniónak megfelelő tárolókat? Hol? Bontsuk meg azokat a lerakókat, amelyekben a vörösiszap úgy tömörödött, mint a beton? Ezek a lerakók szárazak, ezekből nem lesz Kolontár! Azt a több millió köbmétert mozgatni kell, uton, kamionnal? És a végső kérdés: ki fogja ezt mind megfizetni? Ha eddig nem dőltünk csődbe, ez oda juttatná az országot!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ keddi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 8-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom