Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Google: el a kezekkel a belga sajtótól!

A Google médiacéget egy brüsszeli bíróság kedden eltiltotta attól, hogy belga újságcikkeket, fotókat szerepeltessen internetes oldalain az érintett kiadóvállalatok előzetes engedélye nélkül.
A belgiumi francia nyelvű lapok érdekeit védő cég, a Copiepresse egy évvel ezelőtt indított pert a Google ellen, azt követelve, hogy csak az érintett kiadók előzetes engedélyével kerülhessenek fel a Google oldalaira a belga cikkek, s hogy az érintett médiacégeknek a Google ezért fizessen is.

Szeptember elején a brüsszeli bíróság ítéletben kötelezte az amerikai vállalatot, hogy internetes keresőprogramjának belga oldalairól távolítsa el a Copiepresse-hez tartozó lapok cikkeit, fotóit, ábráit, s magas összegű bírságot szabott ki, ha ez nem történne meg. (Minden egyes nap késlekedésért a Google-nak 1 millió eurót kellett volna fizetnie.) Az amerikai cég újabb eljárást kért, s ez ért véget a most kedden meghozott ítélettel: eszerint a közlési tilalom a szerzői jogok miatt továbbra is érvényes, de a pénzbírság összegét csökkentették, azaz késlekedés esetén napi 25 ezer euróban szabták meg.

A Copiepresse szerint még három héttel ezelőtt is mintegy 960 ezer "tiltott" cikk szerepelt a Google archívumában. Márpedig ez nyilvánvalóan komoly veszteség a belga lapkiadóknak: az egyik legtekintélyesebb belgiumi francia nyelvű napilap, a Le Soir például a korábbi lapszámok letöltéséért pénzt kér az internetezőktől, míg a Google-nál az érdeklődők ingyen nézhetik meg a hetekkel korábbi cikkeket.

Forrás: FigyelőNet

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom