Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Good Night, and Good Luck

1953-at írunk, amikor a televíziózás még gyerekcipőben jár, és amikor a neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow egy népszerű ismeretterjesztő hírműsort vezet a CBS csatornán. Egyik témájuk kapcsán társadalmi szintű folyamatok leleplezőivé és előmozdítóivá válnak...
rendező: George Clooney

forgatókönyvíró: George Clooney, Grant Heslov
operatőr: Robert Elswit
producer: Grant Heslov
vágó: Stephen Mirrione

szereplő(k):
David Strathairn (Edward R. Murrow)
George Clooney (Fred Friendly)
Jeff Daniels (Sig Mickelson)
Robert Downey Jr. (Joe Wershba)
Patricia Clarkson (Shirley Wershba)
Ray Wise (Don Hollenbeck)
Frank Langella (William Paley)
Tate Donovan (Jesse Zousmer)

A film sztorija

1953-at írunk, amikor a televíziózás még gyerekcipőben jár, és amikor a neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn), egy népszerű ismeretterjesztő hírműsort vezet a CBS csatornán. Emellett Fred Friendly (George Clooney) producerrel karöltve egy napi híreket közlő műsort is irányít. A CBS TV szerkesztőségében állandó nyüzsgés van, Murrow munkáját elhivatott csapat támogatja, melynek tagjai később legendás hírnévre tesznek szert a szakmában, most azonban még karrierjük kezdetén állnak.

Egyik témájuk kapcsán társadalmi szintű folyamatok leleplezőivé és előmozdítóivá válnak: Milo Radulovich, az amerikai légierő tartalékosát tárgyalás nélkül bűnösnek nyilvánítják és eltávolítják a szolgálatból. Minden ellene felhozott vádat titkosítottak. Murrow a CBS második embere, Sig Mickelson (Jeff Daniels) tiltakozása ellenére műsorában nyilvánosságra hozza az ügyet.

A korszak nagyhatalmú alakja, a wisconsini Joseph McCarthy szenátor, könyörtelen üldöző hadjáratba fogott azért, hogy megszabadítsa az országot a kommunistáktól. Murrow gyanítja, hogy a szenátornak köze van Radulovich elbocsátásához, és hogy a vele kapcsolatos eljárás titkosítása a bizonyítékok hiányát jelenti és egyben a polgári szabadságjogok sárba tiprását. Az adás után Murrow-t is kommunista szimpatizánsnak bélyegzik meg. A műsorvezető sejti, hogy az ellene felhozott hazugságok egyetlen célja, hogy csapatát megfélemlítsék... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam

"Második rendezésének ránézésre szokatlan címe (igen, tényleg van egy pont a végén) nem kevésbé szokatlan filmet takar. Clooney, miután kellő hírnevet és mozgótőkét szedett össze magának, nekiállt megvalósítani saját, régóta dédelgetett terveit. És nem is igazán lehet haragudni rá, amiért a raklapnyi mások által megálmodott filmszerep eljátszása után ma már határozottan, megalkuvást nem tűrően megy a saját feje után. Még akkor sem, ha a közönség ízlésével első filmje még köszönőviszonyban sem volt. A Good Night, and Good Luck. vetítéseire szóló jegyek már valamiért kelendőbbek, ami a talán a remek kritikai visszhangnak, s számos fesztiváldíjnak is köszönhető."

A teljes cikk

mozinet.hu - Greff András

"Őszinte sajnálatunkra meg kell állapítanunk, hogy Clooney vállalkozását a tisztességességre való törekvése gáncsolta ki. Clooney a filmidő nagyobbik hányadát a korabeli vonatkozó adások (javarészt: monológok) tűpontos rekonstrukciójára áldozza, ahol meg nem bízik már ebben sem, ott archív felvételeket használ. Roppant becsületes eljárás, de egy játékfilm esetében nem ártott volna rendesen dramatizálni is a feldolgozandó anyagot, illetve megérzékíteni a konfliktusokat, amelyekből itt csupán villanásnyit észlelünk: az a Murrow például, akit mi látunk, tántoríthatatlan tézisfigura csupán, nem hús-vér személyiség."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly tizennégyezren részesültek segélyben

„ Amennyiben a kormány megszorító intézkedései a helyi támogatási rendszerre is kihatnak, idén… Tovább olvasom