Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Good bye, Lenin! (Good bye, Lenin!)

1989 ősze: az NDK összeomlása visszafordíthatatlan.
A fal lebontása előtt röviddel Kernerné egy kelet-berlini utcán szívinfarktust kap, és kómába esik, ezáltal a kapitalizmus diadalmenetét átalussza. Mire 1990 nyarán magához tér, Kelet-Berlinre rá sem lehet ismerni.
rendező: Wolfgang Becker

forgatókönyvíró: Wolfgang Becker, Bernd Lichtenberg
operatőr: Martin Kukula
jelmeztervező: Aenne Plaumann
zene: Yann Tiersen
látványtervező: Lothar Holler, Daniele Drobny
vágó: Peter R. Adam

szereplő(k):
Daniel Brühl (Alexander Kerner)
Katrin Saß (Christiane Kerner)
Maria Simon (Ariane Kerner)
Chulpan Khamatova (Lara)
Florian Lukas (Denis)
Alexander Beyer (Rainer)
Burghart Klaußner (Robert Kerner)
Michael Gwisdek (Klapprath)

A film sztorija

1989 ősze: az NDK összeomlása visszafordíthatatlan.

A fal lebontása előtt röviddel Kernerné egy kelet-berlini utcán szívinfarktust kap, és kómába esik, ezáltal a kapitalizmus diadalmenetét átalussza. Mire 1990 nyarán magához tér, Kelet-Berlinre rá sem lehet ismerni.

Fia, Alex attól fél, hogy mamája túlságosan felizgatja magát a változások láttán, és egy újabb rohamot már nem élne túl. Úgy dönt hogy az ágyhoz kötött asszonynak a hálószobában visszaállítja az egykori NDK-t. De mit tehet Alex, ha a feladat Kernerné meglepően gyors gyógyulása miatt egyre nehezebb? Ha a keletnémet termékek mindinkább eltűnnek a boltokból? Ha a mama híradót akar nézni? Ha a szemben lévő ház falán Coca Cola plakát jelenik meg? És ha mama sétálni indulna...www.port.hu

Kritikák

Port.hu -Adamovics Anna-

"Egy működésképtelen rendszer felbomlása után keletkezett üresedés
okozta félelmetesen groteszk szituációt feldolgozni, pláne filmre adaptálni csak és kizárólag sajátságos fanyar humorral lehet, s a Good bye Lenin! című, Németországban példátlan sikereket elért alkotás ezt tökéletesen adagolja. Maga a sztori oly viccesen morbid, hogy az első fél órát valószínűleg minden filmszínházban döbbenettel vegyes harsány röhögés elsöprő hulláma fogadja a témára fogékony és a szituációra érzékeny nézők részéről.

Adott tehát a rendszerváltás küszöbén toporgó NDK-s csonka család a külvárosi panelosban - ismerős nyolcvanas évek végi fíling -, két lázadó fiatal meg a betegnek ható eszméknek híven elkötelezett gyakorló szocialista mama. Az utcai tüntetések viharában elaléló párthű anyukát oly mélyen érinti fiának a kapitalista társadalom utáni vágya, hogy minden előzetes jel nélkül durván kómába esik, kerek nyolc hónapra. Közben ledől a fal, bejön a Burger King meg a Coca-Cola, lehet menni, ki merre lát. A dolgok végre rendeződni látszanak, ám a nagy szocialista anya magához tér a tetszhalálból, ez nagy öröm eleinte, de persze felizgatni nem lehet őt az igencsak sokkoló hírekkel. Nincs mese, szocializmust kell játszani még egy ideig..."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyi közöny

Sok magyar munkavállaló közönyös a munkjával szemben. Aki a Buta Főnököket Megleckéztető Harcosok… Tovább olvasom