Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

gondban a hajósok a fertőn

Vitorlázás

Különös jelenségre lettek figyelmesek a közelmúltban a Fertő tavon a vitorlázók. A víz másfél-két hónapja sötétebb, vörösesebb színű a szokottnál, és az eddiginél jóval erősebb a hínárosodás, algásodás.


Szigethi Béla jó két évtizede vitorlázik a Fertő tavon. Versenyez, de a vitorlásturizmusban is szerepet vállal. Érdeklődésünkre elmondta, közel két hónapja színeződött el a tó vize, ám a jelenség csak a tóba ömlő Vulka-pataktól délre észlelhető, azaz Ruszt és Mörbisch (Medgyes) környékén, valamint a tó magyarországi részén.
Hozzátette: ezzel egyidejűleg a tóban igen nagy mértékű alga- és hínártúlburjánzás indult meg, és ez bizony gyakran okoz jelentős zavarokat a versenyzésben. Nem-

egyszer kellett verseny közben leállniuk a vitorlázóknak, hogy a hajójuk kormányának víz alatti részét megtisztítsák a hínártól, amely szinte teljesen lehetetlenné tette a hajók irányítását. Az algásodás pedig inkább a vitorlázóturizmusban jelent gondot, a nagyobb hajóknál, amelyekre a vízből szinte rátapadnak az algatelepek.
Mindezt egyébként már a magyarországi vizekre versenyezni érkező, illetve turistaként átruccanó osztrákok is szóvá tették. Szigethi Béla hozzátette: ez a jelenség nem lenne meglepő, ha a tó vizének szintje az előző egy-két évhez hasonlóan igen alacsony lenne, csakhogy most az elmúlt évekhez képest jelentősen, 30–35 centivel magasabb a Fertő vízszintje.
A vitorlázók úgy gondolják, a nagy esőzések miatt a hegyekből a tóba érkező Vulka-patak mosott ki és sodort a tó vizébe olyan anyagokat, melyek az említett folyamatokat idézték elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palacsintafesztivál

A rajkai Aranykárász kempingbe várják az érdeklődőket szombaton délután egy órától, ahol első ízben… Tovább olvasom