Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gond van az akciós árakkal

Sokat javult megyénk üzleteiben az élelmiszer-tárolás helyzete, sok viszont a szabálytalanság a minőségmegőrzési idő lejártával forgalmazott termékekkel csakúgy, mint az akciósan meghirdetett, de a pénztárgépben mégis „ eredeti ” áron beütött cikkekkel.
Panaszok és közérdekű bejelentések alapján végzett helyi kezdeményezésű vizsgálatot megyénk harminc, élelmiszert forgalmazó kisebb-nagyobb üzletében, áruházában a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. Az ellenőrzések tapasztalatait Pőczéné Sáhó Márta igazgatóhelyettes foglalta össze lapunknak.

Hidegre teszik...

Kiemelt figyelmet fordítottak a felügyelők a tej- és tejtermékek, húsok, hentesáruk szállítására, tárolására. A korábbi évekhez képest kedvező a tapasztalat: úgy tűnik, jól működik a hűtőlánc, amíg a kényes áru a gyártótól a boltba, pontosabban a vevőig jut. Mennyiségi és minőségi javulás is történt az üzletek hűtőinek állapotában, tisztaságában, a korábban gyakorta visszatérő szakosított tárolás is megfelelőnek látszik.
Az ellenőrök kaptak jelzést, hogy kis üzleteknél, ha elfogy valamely napi árucikk, a tulajdonos saját kocsijával megy érte, s nem hűtőládában viszi a boltjába a termelőtől. Ilyen esettel azonban konkrétan nem találkoztak...
A vizsgálat a legtöbb szabálytalanságot a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejártában tapasztalta. Ilyen gyakoriságban ezzel eddig nem találkoztak. Azzal sem, hogy lejárt minőségű hús- vagy tejkészítményt visszaszállítottak volna a nagykereskedőhöz. Inkább eladják „ akciósan " . Lehet ugyan, hogy a vevőnek nem lesz tőle baja, de azért mégsem rendjén való az egészség kockáztatása.

A pénztárgép mást lát

S ha már az akciókat említettük: gyakori panasz, hogy az akciósnak meghirdetett termék hirtelen „ megdrágul " , mire a pénztáros beüti a gépbe. Ha a vevő észreveszi, arra hivatkoznak, hogy a számítógépen még nem írták át a kódot (bocsánat). Nem ritka az sem, hogy a reklamálónak azt mondják, az akció már véget ért, csak a táblát elfelejtették bevenni. Jobb esetben korrigálják a hibát, de többnyire inkább magyarázatot kreálnak. S ha a vevő csak otthon ellenőrzi át a blokkot, nem sok eséllyel mehet vissza a boltba.

Papír: tilos „ belemérni "

Rendelet szerint a kereskedő külön költség nélkül köteles a megvásárolt árut megfelelően csomagolni. Vagyis a csomagolóanyag súlyát (ami például a méregdrága téliszalámi esetében nem éppen elhanyagolható) nem számíthatja hozzá az áru súlyához. Ha a csomagolóanyagot ráteszi a mérlegre, azt le kell nullázni, s csak utána következhet az áru mérése – erre nyomatékosan figyelmeztetnek tapasztalataik alapján az ellenőrök.
A harminc vizsgálat során összesen húsz szabálysértést tapasztaltak, a kiszabott bírság 230 ezer forint. A tíz helyszíni bírság „ értéke " százezer forint, a négy fogyasztóvédelmi bírságé pedig 620 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnaptól futball-láz!

A holnap kezdődő labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait megszerző Magyar Televízió arra számít,… Tovább olvasom