Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Gomba a rakott krumpliba

A soproni Simon család szereti a gombát. És ebbõl bármi elkészíthetõ, vallja a háziasszony, Simon Andorné Magdi.

A soproni Simon család szereti a gombát. És ebből bármi elkészíthető, vallja a háziasszony, Simon Andorné Magdi. Még az olyan egyszerűnek gondolt ételből is új íz hozható ki, mint például a rakott krumpli, amikor a hús helyére gomba kerül. Miként a töltött csirkébe is kerülhet gomba, mert pikánsabb ízt kölcsönöz az addig megszokottnak.

Kezdjük az elején! Sajnos az újságíró állandó rohanásban él, mindenhol késésben van. Pedig szívesen hallgatnánk a soproni Simon Andorné Magdi s ütés- főzéssel kapcsolatos történeteit. Időznénk hosszasan a kedves emlékeknél, ám nem mindig tehetjük meg. Vár a következő esemény. Mindezek ellenére kedélyesen beszélgettünk, miközben a konyhában különleges sonkás tészta főtt. Háziasszonyunk levestésztából készítette el a tésztát, amit szívesen megkóstoltunk volna, ha nem szorít bennünket az idő. Magdi az édesanyjától tanult meg főzni, aki gyakran járt lakodalmakba sütni. Négyen voltak testvérek, a rokonság is nagy volt, elkelt tehát egy ügyes kéz. A sütés-főzés szeretete pedig mind a mai napig megmaradt. Olyannyira, hogy minden hétköznap kerül valami friss étel az asztalra. Talán a hétfőt kivéve. A hét első napján mindig marad valami a vasárnapi ünnepi ebédről. Persze nem ugyanazt fogyasztják el, hanem megváltoztatják kissé. Más köretet kap a rántott hús, miként a levessel is lehet variálni. Csupán a fantáziánk és a konyhában fellelhető alapanyagok szabnak határt kreativitásunknak. Simonéknál a hétvégék pedig elképzelhetetlenek finom sütemények nélkül, és leginkább az édes a család k e d ve n c e. Megtudjuk, egyszer megtörtént, hogy Magdi piskótát készített, az meg is sült, ám egy kis gond akadt: mi legyen a töltelék. Eredetileg gesztenyésen szerette volna elkészíteni, ám az éppen nem volt otthon. Jött az ötlet, a piskótába mogyorókrém került. A sütemény tetejére pedig csokoládéöntet. Így is nagyon ízlett a családnak. Háziasszonyunk az új receptek kipróbálásától sem fél és ebben a család is támogatja. Biztatják, süssön-főzzön új receptek szerint, hátha még az addig ismert finomságokat is leszorítja a képzeletbeli első helyekről az új étel. A Simon család szereti a gombát. És ebből bármi elkészíthető, vallja a háziaszszony, és még az olyan egyszerűnek gondolt ételből is új íz hozható ki, mint például a rakott krumpli. A hús helyére gomba kerül, és a finomság kis adagokban a hűtőben is tárolható, így később is bátran fogyasztható. Miként a töltött csirkébe is kerülhet gomba, pikánsabb ízt kölcsönöz az addig megszokottnak. Hölgyeim, uraim, érdemes tehát kísérletezni. Magdi mind a mai napig találkozik új receptekkel. Persze az ismerősökkel, barátokkal is gyakran cserélik az ételleírásokat. A gyakran elkészített ételeket már fejből tudja, ám előfordul, hogy elő kell venni a szakácskönyvet. Melegség önti el szívünket, amikor meghalljuk, hogy a Kisalföld mindkét szakácskönyvét gyakran előveszik és választanak belőle recepteket, amelyek aztán elkészítve nemcsak hétvégén, de akár hétköznapokon is az ebédlőasztalra kerülnek. Az elmúlt hónapokban, hétről hétre felkerestünk egy-egy házasszonyt. Ám egyszer sem mertük megkérdezni: mi lesz a mosogatással? Magdi elismeri, ez egy szükséges rossz, velejárója a főzésnek. Férje gyakorta meg is jegyzi, mi lesz ezzel a sok mosatlannal. Szerinte csak az elején nehéz, amint nekiáll, nem kell fél óra és már csillog is a konyha. Ennyit pedig egy ízletes ebédért mindenképpen meg kell tenni.


Magdi kedvencei

HÚSLEVES ZÖLDSÉGGOMBÓCCAL

Hozzávalók: 2 marhahúsleves- kocka, 1 tojás, 2 dl tej, 1 szál sárgarépa és petrezselyem, 1 zeller, 1 diónyi vöröshagyma, 1 szelet kenyér vagy zsemle, 2–3 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint petrezselyem, só és törött bors. Elkészítés: Először a gombócokat készítjük el. A zsemlét vagy a kenyeret apró kockákra vágjuk, majd tejjel leöntjük és jól összeforgatjuk. 10 percig állni hagyjuk. A tojást habosra felverjük, hozzáadjuk a tejes masszát és az olajat, majd annyi lisztet keverünk hozzá, hogy formázható állagú leg ye n . A zöldségeket megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát finomra vágjuk, majd a zöldségekkel együtt a gombócmasszához keverjük. Sóval, borssal és petrezselyemzölddel ízesítjük. Bő, sós vizet forralunk, amelybe a nedves kézzel gömbölyített gombócokat óvatosan beleeresztve, legalább 15 percig, kis lángon főzzük. A megfőtt gombócokat leszűrjük és meleg vízzel gyorsan leöblítve, lecsöpögtetjük. Amíg a gombócok főnek, a húslevest a leveskockákból elkészítjük. A gombócokat mélytányérokban elosztjuk és a forró levest ráöntjük.

NANUKA SZELET

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg rétesliszt, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 dl feketekávé, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja, só, citromlé, 25 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 25 dkg gesztenyemassza, 2 csomag csokoládépuding, 5 dl tej, kevés rum. A négy tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, diót, citromhéjat. Alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját. Kikent, lisztezett tepsiben megsütjük, és megvárjuk, amíg kihűl. A krémhez a vajat a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a rummal ízesített gesztenyemasszát, majd a tejjel megfőzött pudingot. A krémet a tésztára kenjük és csokoládéreszelékkel díszítjük.

SONKÁS TÉSZTA

Hozzávalók: 4 darab tojás, liszt, 25–30 dekagramm apróra vágott füstölt, főtt tarja, 4 deciliter tejföl, olaj, só. A töltelékhez felverünk 2 darab tojást, összekeverjük a tejföllel, a tarjával és 4–5 kanál olajjal. Kevés sót lehet tenni hozzá, attól függően, hogy mennyire sós a tarja. Két egész tojással, liszttel, sóval közepesen kemény tésztát gyúrunk. Levestészta vékonyságúra kisodorjuk, és tenyérnyi kockákra vágjuk. Lobogó sós, forró vízben – amibe egy kanál olajat teszünk, hogy a tészta össze ne ragadjon – kifőzzük a tésztát. Közepes méretű tepsit vékonyan megolajozunk és ebbe rakjuk le a tésztát. A főzővízbe egyszerre csak 6–8 darabot teszünk. Ha feljön a víz tetejére, kiszedjük, gyorsan leöblítjük hideg vízzel és a tepsibe rakjuk. Rákanalazunk a töltelékből, és ezt addig ismételjük, amíg az anyagok el nem fogynak. A tetejére tészta kerül, amit 1–2 kanál olajjal meglocsolunk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Ha mindent jól csináltunk, a tészta mintegy másfélszeresére megemelkedik a tepsiben és a teteje piros- ropogós lesz.

VANÍLIÁS KIFLI

Hozzávalók: 21 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy Rama, 7 dkg darált dió, 5 dkg porcukor A hozzávalókat gyorsan öszszegyúrjuk, kisujjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle. A rudakat körülbelül hat centiméteres darabokra vágjuk, kifli vagy patkó alakúra formáljuk. Előmelegített sütőben 10–15 percig sütjük, és még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetért a városvezetés feljelentésével?

Tovább olvasom