Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Gólyaroadshow kisalföldi állomásokkal

Győr-Moson-Sopron - Az országos gólyaroadshow részeként a napokban két Győr környéki, hét hansági településen gyűrűzték a fiókákat.

Évek óta gyűrűzik a gólyákat a Kisalföldön, figyelik és jegyzik vonulásukat a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai. Idén először országos roadshow-t is szerveztek, amelynek célja, hogy szakemberek segítségével a gólyás településeken élők is megismerhessék a távoli utakat megjárt vándor vendégeik életét, mindennapjait.

– Azt tapasztaljuk, hogy sokan érdeklődnek a gólyák iránt, gyerekek, felnőttek egyaránt. Nagy élmény, amikor nemcsak egy bizonyos távolságból, hanem testközelből láthatják, akár meg is simogathatják a gólyafiókákat, végignézhetik, miként gyűrűzzük meg azokat. Az E.ON a korábbi megfigyelési alkalmakkor és a roadshow-ra is rendelkezésünkre bocsátott egy kosaras kocsit, amivel le- és felvisszük a kismadarakat az oszlopokon lévő fészkekhez. Ezt az ˝akciót˝ mindig csodálkozva szemlélik kicsik és nagyok – említette Ferenczi Márta, a Magyar Madártani Egyesület kisalföldi csoportjának munkatársa.

Ferenczi Márta, a madártani egyesület kisalföldi csoportjának munkatársa. Fotók: Bertleff András
Ferenczi Márta, a madártani egyesület kisalföldi csoportjának munkatársa. Fotók: Bertleff András

– Az ilyen találkozásokkor elmondjuk az érdeklődőknek, hogy mivel segíthetik a munkánkat. Például azzal, hogy távcsővel leolvassák, majd drótpostán elküldik a madártani egyesülethez vagy telefonon beolvassák nekünk a gyűrűkön szereplő információkat, a számot és a jelölést.

Ferenczi Márta elmondta: a roadshow kisalföldi állomásaiként azokat a településeket választották, ahol már évek óta végeznek gólyagyűrűzést és megfigyeléseket. Így Gyirmóton, Ikrényben, Győrsövényházon, Fehértón, Markotabödögén, Cakóházán, Rábcakapin, Bősárkányban és Acsalagon, ahol rendszeresen és az átlagosnál több fészekben élnek gólyák, így több a fióka is.

Varga Kata kistestvérével, Göncöllel együtt ismerkedett a fehértói gólyafiókákkal.
Varga Kata kistestvérével, Göncöllel együtt ismerkedett a fehértói gólyafiókákkal.


Madarak ˝begyűrűzve˝

Az elmúlt négy évben 1382 gólyára került gyűrű Magyarországon. Ebből 1276 volt a fióka, vagyis fészken jelölt madár. Ebből eddig 84 – ebből 33 esetben élő – madárról kerültek vissza információk. Sok más mellett Tanzániából, Ugandából, Szaúd-Arábiából, Törökországból. Ezek között kisalföldi gólya egyelőre nem szerepelt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhét ösztöndíj a megyétől

Megye - Jobb helyre nem is kerülhetett volna az az összesen 490 ezer forint, amelynek most 27… Tovább olvasom