Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Golfpálya helyett állatsimogató Abdán

Állatfarm lesz Abdán, a huszonkét hektáros, szabadidős zöldterület egy kis részén, de ez a mindenki által kedvelt rét funkcióján nem változtat. S ha már a félkész dolgokról beszélünk, figyelmet érdemel a főút mellett álló kis palota, amelyet valaha valaki cukrászdának épített. Körülbelül hat éve nem történt vele semmi.
Győr felől Abdára érkezve, a főúttól balra terül el az a hatalmas zöldterület, amely helyet ad a focipályának, a kocogni vágyóknak és egy helyi gazdának, aki itt tartja a szarvasmarháit. A történet ott kezdődik, hogy Abdán három évvel ezelőtt hoztak egy rendeletet, amelyben kitiltották a nagy állattartásokat a lakott területről. Erre a sokat átkozott szag miatt volt szükség. A községben jelenleg négy olyan gazda él, aki húsz, harminc vagy ötven marhát tart, s az egyikük az önkormányzati gyepen két hektárt bérel. A célja az, hogy farmja a köznek is hasznára váljon, ezért például állatsimogatót kíván létrehozni. A teheneket viszont addig is etetni, itatni kell, ezért helyet kapott a hajdani téeszföldön. A nem túl szép látványt nyújtó, lábakon álló, ideiglenes szín a tehenek fejésére szolgál. A lényeg: a terület állapota távolról sem mondható késznek, de a polgármester szerint egy biztos, hogy néhány lakó aggodalmával ellentét ben a szabadidős rét önkormányzati tulajdonban marad.
Somogyi György abdai polgármester úgy tájékoztatott: az önkormányzat a kilencvenes évek elején vette vissza kárpótlási jegyekből a hatalmas területet, s azóta már arról is volt szó, hogy korszerű szabadidőparkot hoznak létre. Egy vállalkozói csoport készített egy tanulmánytervet, amelynek megvalósítására végül – állításuk szerint – a később befagyasztott Széchenyi-tervben akartak pályázni. Hogy ezért nem jött-e össze a nagyszabású vállalkozás, már nem tudjuk meg. Pedig kecsegtető volt az elképzelés: wellnesscentrumot, golfpályát, horgásztavat kívántak kialakítani a huszonkét hektáros föld egy darabján. A lakók egy része örömmel fogadta a koncepciót, de akadt egy szintén széles tábor, amelyik féltette az önkormányzati tulajdont, különösen a kiváló minőségű ősgyepet. A vita azonban ma már értelmetlen: egyelőre szó sincs ilyen szabadidőparkról.
Szintén ideiglenes állapotot tükröz a főút bal oldalán álló kis palota. A hatalmas és igen igényes épületet egy szikszói vállalkozó emelte, aki cukrászdát akart létrehozni Abdán. Csakhogy az építkezés 1994-ben kezdődött és már annak is hat éve, hogy senki nem nyúlt a „kísértetházhoz”. A vállalkozó – akinek időközben elfogyott a pénze – el akarta adni ingatlanját az önkormányzatnak, de a falunak nem volt erre negyvenmillió forintja. A falon ma is ott a tábla: „eladó”.

Tetőt és ablakokat

cseréltek


Somogyi György polgármester elmondta: a 3140 lelket számláló faluban több fontos beruházást is sikerül nyélbe ütni ezekben a hónapokban. A legfontosabb talán az iskola tetőzete, amelynek a cseréje 12 millió forintba kerül. Az önkormányzat 3,9 milliót nyert erre a megyétől. Saját erőből cseréli ki Abda az óvoda ablakait, a Mobilitástól kapott 1,2 millió forintból új játszóteret épít, a régit pedig korszerűsíti.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet a gyógyvizek városa Kapuvár?

Tovább olvasom