Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Globex-ügy: Vellai 6 évet, Vajda 4 évet kapott

Súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla a Globex-ügy két egykori cégvezetőjének első fokon kiszabott büntetését: Vellai Györgyike hat, Vajda László négy év börtönt kapott. Az akkori soproni polgármester, dr. Gimesi Szabolcs egyetért az ítélettel.A vádirat szerint a Globex-vezetők az 1990-es évek derekától több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak önkormányzatoknak, köztük a soproninak, valamint sok száz kisbefektetőnek. A bíróság 17 rendbeli, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás, 33 rendbeli jelentős értékre, 6 rendbeli nagyobb értékre, 3 rendbeli kisebb értékre elkövetett sikkasztás ügyében találta bűnösnek Vellai Györgyikét, a Globex-ügy elsőrendű vádlottját, akit hat év börtönbüntetéssel sújtott. Társa, Vajda László bűnsegédként követte el a cselekményeket, ő négy év börtönt kapott.

Az ítélethirdetést követően dr. Gimesi Szabolcs, Sopron Globex-botránykori polgármestere lapunk érdeklődésére kijelentette: a két egykori cégvezető rengeteg álmatlan éjszakát okozott neki, mégsem érez különösebb elégedettséget büntetési tételük hallatán. A hosszú éveken át tartó per egyes epizódjainál és a négy éve kihirdetett elsőfokú ítélet enyheségét látva megrendült a hite a magyar igazságszolgáltatásban, de a mostani bírósági döntést már elfogadhatónak találja.

Vellai Györgyike és Vajda László hallgatja az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla ülésén. Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd
Vellai Györgyike és Vajda László hallgatja az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla ülésén. Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben. Két és fél évig előzetes letartóztatásban voltak, ám az elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte őket. 2006-ban aztán a bíróság nem jogerősen kiszabta a két és fél év, illetve az egy év nyolc hónap börtönt Vellainak  és Vajdának. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon Vellait hét év, Vajdát hat év  börtönnel sújtotta, de a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálta – s hatályon kívül helyezte – a jogerős ítéletet, egyszersmind új, másodfokú eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.  Az újonnan lefolytatott bírósági tárgyalás során tegnap a jogerős ítélet indoklása szerint az összes meg nem térült kár mintegy 2,5 milliárd  forint, ebből 800, illetve 405 millió két befektetési alap, 600  millió a Postabank, 475 millió a XI. kerületi önkormányzat, 300  millió pedig a kisbefektetők sérelmére következett be. A soproni  önkormányzatot ért több mint 3 milliárdos kár ugyanakkor megtérült.

Dr. Gimesi Szabolcs volt polgármester szerint csak névleges megtérülésről lehet szó. A tényleges megtérülés az okozott kár egyharmadára, kétötödére tehető a Globex-részvények értéktelensége miatt.

A vádlottak az eljárás során végig hangoztatták azon szándékukat, hogy megtérítik a kisbefektetők kárát. Ez azonban esetükben nem lehetett enyhítő körülmény, mivel a kiszabott büntetést csak  akkor mérsékelhetnék, ha a károsultaknak valós kifizetéseket teljesítettek volna. A Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Vellainak valószínűleg még  vissza kell mennie a börtönbe 9 hónapra, Vajdának  viszont már nem. E témában a büntetés-végrehajtási bírónak  kell majd döntenie. A vádlottak ugyanis a több mint egy évtizedes  eljárás során az előzetes letartóztatás, a lakhelyelhagyási tilalom alatt, és a jogerős szabadságvesztésüket töltve eddig már három évet és kilenc hónapot letudtak büntetésükből. A börtönre ítéltek pedig büntetésük háromnegyedének letöltése után – a vonatkozó törvények szerint – feltételesen szabadlábra helyezhetők.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Vellainak valószínűleg még  vissza kell mennie a börtönbe 9 hónapra, Vajdának  viszont már nem. E témában a büntetés-végrehajtási bírónak  kell majd döntenie.


A Globex-sztori

A Vajda László által 1989-ben Németországban alapított Globex 1991-ben részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak. A cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott, kötvényeik mesés hozamokat ígértek. A vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak. A "túlburjánzó" cégcsoport a kilencvenes évek közepétől fizetési gondokkal küszködött, az önkormányzatok nem láttak pénzt kezelésre átvett részvényeik után, a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat felélték, 1997-re kezelhetetlenné váltak a tartozások. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére. Az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóban megjelent híresztelések vezettek.

1998. október 28. - A rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat és tőkebefektetési csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. (A céget korábban a gazdasági helyzetével, illetve az ellene indult felszámolási eljárással kapcsolatos sajtóhírek okán kétszer is felhívták, hogy tegyen eleget az értékpapírtörvényből adódó rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének, de nem reagált.)

1999. január 7. - A Pesti Központi Kerületi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vajda László, a Globex Holding tulajdonosa és Vellai Györgyike, a cég vezérigazgatója ellen, akiket a német hatóságok 19-én Münchenben őrizetbe vettek. A hónapokig szökésben lévő vezetőket április 15-én hozták haza és 17-én rendelték el előzetes letartóztatásukat, mert fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye.

2001. február 21. - A rendőrség lezárta a Globex-ügy vizsgálatát. A Fővárosi Főügyészségen 15 gyanúsítottal szemben éltek vádemeléssel, az okozott kárérték elérte a hét milliárd forintot. Vajda Lászlót tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, Vellai Györgyikét ezen felül 528 rendbeli sikkasztással és magánokirat-hamisítással is meggyanúsították. Augusztus 1-jén a Fővárosi Bíróság szigorított házi őrizetbe helyezte Vajda Lászlót és Vellai Györgyikét, majd 2002 júliusában a házi őrizetet megszüntették.

2002. június 3. - A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Globex-per. Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyike, aki a Globexen belül a döntéshozó volt, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett a másodrendű vádlott Vajda László, további 8 vádlott egy-egy vádpont kapcsán állt a bíróság elé.

2006. december 13. - A Fővárosi Bíróság kihirdette az első fokú ítéletet. A vádlottakat több vádpont, így a soproni és a fővárosi XII. kerületi önkormányzat portfolió-kezelése és a Hotel Rózsadomb ügyében felmentették, de kimondták az első- és a másodrendű vádlott bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. További öt vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, ketten megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentettek. Börtönbe egyetlen vádlottnak sem kellett vonulnia, mert a Postáné Vellai Györgyikére kiszabott 2 év 6 hónap és a Vajda Lászlóra kiszabott 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt.

2008. február 6. - A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosította Postáné Vellai Györgyike elsőrendű és Vajda László másodrendű vádlott büntetését: előbbit 7 év, utóbbit 6 év börtönre ítélte jogerősen. A bíró szinte példa nélküli módon elrendelte a szabadságvesztés azonnali foganatosítását, a két vádlottat a tárgyalóteremből vitték megbilincselve börtönbe.

2009. január 28. - A vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelme nyomán a Legfelsőbb Bíróság (lakhelyelhagyási tilalom mellett) szabadlábra helyezte a Globex két egykori vezetőjét és ügyükben új másodfokú bírósági eljárást rendelt el. Ennek során az ítélőtáblának egyebek mellett vizsgálnia kell az elkövetői minőséget, és azt is, hogy mekkora kárt okozott Vellai Györgyike és Vajda László.

2010. január 26. - Megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A február 2-án elhangzott perbeszédekben az ügyész súlyosítást, a védelem felmentést, illetve részben enyhítést kért.Korábban:

Várhatóan ma hirdeti ki jogerős döntését a Globex-ügyben a Fővárosi Ítélőtábla. 

A több mint tíz éve tartó fordulatos büntetőeljárásban a bíróságok hol börtönbe vetették, hol kiengedték a két cégvezetőt, Vajda Lászlót és Vellai Györgyikét.

A vád szerint az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek, és önkormányzatoknak.

Vellai Györgyike és Vajda László nemzetközi elfogatóparancs alapján került haza Németországból 1999-ben, majd két és félévet előzetes letartóztatásban töltöttek, ám az elsőfokú büntetőper folyamán a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyzete őket. 2006 decemberében pedig nem jogerősen kiszabta a két és féléves, illetve egy év nyolc hónapos szabadságvesztés büntetéseket Vellainak és Vajdának.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon 2008 februárjában drasztikusan súlyosította a büntetéseket, és jogerősen Vellait 7 év, Vajdát 6 év börtönnel sújtotta. A vádlottak az ítélethirdetést követően nyomban meg is kezdték jogerős szabadságvesztésük kitöltését, azonban 11 hónap után, 2009 januárjában újra kimehettek a börtönből, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új, másodfokú eljárásra kötelezte a táblát, amely várhatóan szerdán zárul le.

Az ügyész vádbeszédében néhány napja súlyosítást kért. A védelem ugyanakkor felmentést, illetve enyhítést indítványozott.

Vellaiéknak feltehetően még akkor sem kell börtönbe vonulniuk, ha a tábla az ügyészi indítványnak megfelelően kis mértékben, egy-két évvel súlyosítja a 4 éve első fokon kiszabott szabadságvesztéseket, mert a vádlottak már annyi időt voltak előzetes letartóztatásban, házi őrizetben, illetve jogerős szabadságvesztésüket töltve.

Olvasóink írták

 • 19. janika 2010. február 13. 05:14
  „Magyarországon a kártérítés elrendelésének nem a bünüldözés és a bíróság a kezdeményezője. Sőt nekik nem is érdeke!”
 • 18. Bokk 2010. február 12. 11:19
  „Látom mára bekerült a cikkbe az említett polgármester. Nem biztos, hogy ő a megfelelő forrás, ha a nagy soproni el.... kell nyilatkozni.”
 • 17. Reális 2010. február 12. 09:42
  „Lassan új szelek fújnak majd!”
 • 16. ursula 2010. február 12. 08:23
  „Csak én siklottam fel felette, vagy a befektetők vagyonának visszafizetéséről/ kártérítéséről nincs szó?”
 • 15. hehe08 2010. február 12. 07:54
  „azért még mindig érdekel, hogy miért ugrott bele egy város (sopron) egy ilyen kétes dologba????????
  sokat akar a szarka.....”
 • 14. pancser 2010. február 11. 20:10
  „Engem nem tudnak meghatni a károsultak. Számtalan kipróbált cégre bízhatták volna a pénzüket, de ugye minden rossz csak a szélhámos jó. Nők vannak így, no nem mindenki, bedőlnek a nagy ígéreteknek aztán viselik a következményeket.”
 • 13. janika 2010. február 11. 19:55
  „Magyarországon csak is nagyot érdemes sikitani! Főleg nevetséges büntetésért!”
 • 12. Bokk 2010. február 11. 19:45
  „Az a vicces, hogy a soproni pénzért nem is ülnek, ugyanis azt "visszaadták". A polgármester aláírta, hogy a tartozás fejében elfogadjuk az elhíresült rózsadombi szálló 50%-át. Amire aztán többet költött a város, mint amennyiért végül eladta. Dupla bukta. Mégsem az akkori polgármestert kell szidni ezért, hiszen a botrány épp az önkormányzati választások előtt tetőzött és a nép - az az istenadta - újraválasztotta őt, aki vezére volt az elkótyavetyélésnek. Ráadásul úgy, hogy összesen egy programponttal futott neki a négy évnek: visszaszerezni ezt az összeget. Nem is próbálkozott semmi mással. Így abban a négy évben többet is buktunk, még ha nem is volt olyan látványos.”
 • 11. SAmu 2010. február 11. 15:16
  „Azok akik a város pénzét a bűnözőpárosnak adták, vajon a saját vagyonukból miért nem fektettek be ugyanígy????
  Botrányosan enyhének tartom a pár évet ennyi "lenyúlásért".”
 • 10. zsukov 2010. február 11. 13:23
  „Elég szép órabér......”
 • 9. kivagyokén 2010. február 11. 13:01
  „Oké, de hpl a pénz?!”
 • 8. LuciusCorneliusSullaFelix 2010. február 11. 12:48
  „Egy-két év és szabadok.....”
 • 7. Csetneky 2010. február 11. 11:42
  „Többek között ezért röhej a házi őrizet, meg a lakhelyelhagyási tilalom, ugyanis beleszámít a büntetésbe. Tehát ha 2009. január 28-án rendelte el a bíróság a lakhelyelhagyási tilalamat, akkor ez úgy számít, mintha azóta börtönben lennének. Ebből a tanulság, hogy bátran lehet több száz milliót lopni vagy sikkasztani, csak az a lényeg, hogy jusson belőle a bíróságnak is, hogy lakhelyelhagyási tilalmat rendeljenek el az eljárás során. Utána már csak az időt kell húzni, az meg az ügyvédek dolga. Ezt követően a néhány száz millió fejében a delikvensnek legfeljebb pár évet otthon kell töltenie. Valahogyan csak kibírja szegény. Mire jogerős ítélet lsz, addigra letelik a büntetése és röhög a markába. Jó törvények ezek, az biztos.
  Egyébként ez a Györgyike név megmozgatta a fantáziámat. Elkezdtem ízlelgetni a Gerzsonka nevet.”
 • 6. Szilágyi_Zsolt 2010. február 11. 11:20
  „A Györgyi és a Györgyike név valóban nem ugyanaz, viszont, őszintén szólva, én most látom először ennek a nőnek a nevét Vellai Györgyike formában leírva. Amióta csak a Globex Holding-ügy elkezdődött, mindig is Vellai Györgyiként nevezték meg.”
 • 5. mindigatutit 2010. február 11. 11:14
  „miért van az ,hogy ennyire ellentétes ítéletek születnek?nem ugyanazt tanulják?egyik szabadlábra helyezi (mondjuk ezt nem értem,hogy miért,igaz nem vagyok bíró)) a másik súlyosbítja (ez rendben van).”
 • 4. 1soproni 2010. február 11. 10:59
  „Miért tart 4 és fél évig meghozni egy elsőfokú ítéletet?”
 • 3. ggg 2010. február 11. 10:46
  „kösz, ezt nem tudtam...”
 • 2. egysoproni_ 2010. február 11. 10:40
  „1. ggg!
  Azért Györgyike mert ez a neve. Lacika név pedig tudomásom szerint nincs, csak László!”
 • 1. ggg 2010. február 11. 10:38
  „ha a vellai györgyike, akkor a vajda miért nem lacika???
  ez újságírás???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsarolás és testi sértés salgótarjáni iskolákban

Zsaroltak társai egy 13 éves gyereket egy salgótarjáni általános iskolában, egy helyi középiskolában… Tovább olvasom