Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Giró-Szász: terjed az unortodox gazdaságpolitika Európában

A kormányszóvivő szerint terjedni kezdett a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban, mivel kedden Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat.
Giró-Szász András erről csütörtök reggel, a TV2 Mokka és az ATV Reggeli Start című műsorában beszélt. A kormányszóvivő utóbbi adásban úgy fogalmazott, mára más országok is kezdik felismerni, hogy a 2008 előtti közgazdasági dogmák használhatatlanok a válságkezelésre, a korábbi szabályzórendszerek nem tudnak felszínen tartani országokat, ezért új megoldásokra van szükség.

"Mindig érdekes, amikor egy bankár a demokráciáról beszél" - válaszolta később Giró-Szász András az ATV-ben arra a felvetésre, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank irányító közgazdásza azt nyilatkozta a Világgazdaságnak, hogy az unortodoxia elsősorban a demokrácia kikezdését jelenti.

Az IMF/EU-tárgyalások alakulásáról szólva a Mokkában azt mondta, a valutaalap a bankszektoron lévő terheket csökkentené, míg a társadalmon lévő terheket növelni szeretné. Mint mondta, nem gondolják úgy, hogy a pénzintézetek a tranzakciós illeték miatt fogják majd vissza hitelezésüket, hiszen a 2008-2009-ben extraprofitot elkönyvelő magyarországi bankok sem növelték hitelkihelyezésüket, a nyereséget ugyanis inkább elutalták külföldi anyabankjaikhoz.

A kormányszóvivő ugyanakkor közölte, hogy "amennyiben az érvek meggyőzőek", akkor lehet módosítani az MNB megadóztatásán, ám megjegyezte azt is, az ebből származó bevétel abból a munkahelyvédelmi akciótervből hiányozna, amely másfélmillió ember életén könnyítene. "Várjuk meg a végét, hogy veszteségként jelenik-e meg a jegybanknál a tranzakciós adó" - fogalmazott a szóvivő.

Giró-Szász András mindkét műsorban szólt a nyugdíjrendszerről is, védelmébe véve a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami kasszába terelését. A szóvivő szerint ebben az esetben nem lehet magántulajdonról beszélni, hiszen a korábbi pénztártagok nem rendelkezhettek szabadon befizetéseikről, amelyek visszavezényléséről ugyanúgy az Országgyűlés döntött, ahogy 1997-ben a magánkasszákba terelésről. Kiemelte: a magán-nyugdíjpénztári rendszer évi 400 milliárd forintos lyukat ütött az államháztartáson, így a kormány most egy fenntartható nyugdíjrendszert hozott létre, amivel valamennyi öregségi nyugdíjas járandósága biztonságban van. Megjegyezte emellett, hogy az állam "értéküket vesztetett nyugdíjelemeket" vett át a magánnyugdíjpénztáraktól, vagyis nem igaz, hogy azóta vesztettek ebből a vagyonból. A kormánybiztosok napokban történt leváltásaira reagálva Giró-Szász András arra emlékeztetett, hogy voltak olyanok is, akik azért távoztak, mert lejárt határozott időre szóló megbízatásuk. Példaként említette Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi biztost, aki eleve április 30-ig töltötte be ezt a tisztségét.

Az ATV műsorvezetőjének kérdésére válaszolva Giró-Szász András azt mondta, nem tud arról, hogy a jövőben minden első osztályú labdarugó csapat kétmilliárd forintot kapna stadionfelújításra.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. load 2012. augusztus 05. 23:43
  „43. Túrabakancs
  " A sok okos közgazdász tanácsadó juttatta oda
  az országot, ahová látjuk nap mint nap. "
  Tévedsz.
  A rossz döntést mindíg a politikusok hozták.
  A közgazdászok világosan elmagyarázták, hogy miért végrehajthatatlan a jóléti rendszerváltás, a Gyurcsány féle kereslet ösztönző gazdaságpolitika, az Orbán féle gazdasági szabadságharc, és a prognózisaik mindíg beváltak.
  Olvasd el, hogy mit írt a Kopits féle költségvetési tanács a kormány 2010-2014-es terveiről, és rájössz, hogy nekik volt igazuk!
  http://www.kfib.hu/uploads/up_20110621_110553_2256_Technikai_kivetites_es_a_koltesgvetesi_szabalyok_szamszerusitese___2010_december_15.pdf”
 • 45. machers 2012. augusztus 05. 22:00
  „43.Túrabakancs 2012.08.05. 18:19
  Ennek a megértéséhez nem kell közgazdásznak lenni:
  http://hvg.hu/gazdasag/20120805_A_het_amikor_0805
  Ja, még annyit, hogy az itt leírtak nem jók az országnak. Viszont ez már a Medence Géniuszának és bandájának unortodox rablásának, idiotizmusának az eredménye.”
 • 44. machers 2012. augusztus 05. 20:42
  „43.Túrabakancs 2012.08.05. 18:19
  Én sem vagyok közgazdász, sőt nem is értek hozzá. Valószínüleg sok hozzászólásomat megmosolyogják a hozzáértők. Ezzel együtt, ha néhány számot egymás mellé teszek, akkor - ha nem túl bonyolult - látok benne összefüggéseket. Innentől látom azt is, ha hazudnak. Ez pedig nekem nem tetszik. Ha gondolod, akkor nem kevés példát tudok neked - de nem csak én - felsorolni. Ha vennéd a fáradtságot magadnak, és megnéznéd tényszerűen a két évvel ezelőtti állapotot, összehasonlítva a mostanival, akkor tisztán kellene látnod, hogy vezéredék voltak az elmúlt 22 év leggátlástalanabb, legdilettánsabb rablóbandája. A vagyonvesztésben egyébként mindegyik kormánynak van takargatni valója. Csak egy apró példaként említem vezéredék első uralkodása alatt történt bábolnai buliját. Akkor már ügyvezető kormányként vajon miért lépték meg?!
  A jelenlegi helyzet nem a közgazdászok felelőssége. Kuszaszem barátodat természetesen nem sorolom ide. A hozzáértő közgazdászok már két évvel ezelőtt szóltak, hogy az irány nem jó. Sajnos, az élet őket igazolta.”
 • 43. Túrabakancs 2012. augusztus 05. 18:19
  „machers!
  Inkább vegyen drágán tőzsdei papírokat egy kormány, nem úgy mint az előző kabinet, akik úgy elcseszték
  a magyar vagyont, hogy annak hírmondója sem maradt. Melyik a jobbik eset? Itt legalább megvan a vagyon
  egy része, ha meg el akarják majd adni, akkor max. várnak egy kicsit, aztán kisebb veszteséggel eladják.
  load!
  Nem vagyok közgazdász, de nem is szeretnék az lenni. A sok okos közgazdász tanácsadó juttatta oda
  az országot, ahová látjuk nap mint nap. Papíron jól működnek a számadataik, a valóságban meg utólag
  mossák a kezeiket. Kísérletező szánalmas banda az egész gittegylet. Betanultak sok baromságot, aztán
  osszák az észt. Persze ha nem jön be a tervük, akkor van még pár ötletük....”
 • 42. kotorék 2012. augusztus 05. 15:35
  „Magyarország olyan hely, ahol a 2,5 millió embertől elrabolt 3000 milliárd forintból egy miniszterelnöki unortodox lázálmot finanszíroztak másfél éven át , nem maradt belőle semmi a jövőre , elverték , elherdálták a kudarcos jelenre.
  Magyarország az olyan hely , ahol mindezt nyugdíjvédelemnek és megújulásnak hívják.”
 • 41. machers 2012. augusztus 04. 22:43
  „37.Túrabakancs 2012.08.04. 20:12
  "A tőzsdei papírok soha nem azonnal kecsegtetnek valós haszonnal, idő kell hozzájuk. Most rosszul állnak a MOL papírok, de honnan tudod hogy pár év múlva nem duplázódnak meg?"
  Ha már ekkora tőzsdeguru vagy, akkor miért nem szóltál kuszaszem barátodnak, hogy venni akkor kell, amikor alacsony az árfolyam!
  http://bet.hu/betchart////chart.html?chartIndex=9310&type=applet&procstep=viewchart
  A baromság netovábbja volt, amit műveltek!”
 • 40. machers 2012. augusztus 04. 22:32
  „38.Túrabakancs 2012.08.04. 20:13
  Igazad van! Amit vezéredék művelnek, annak a hatása nagyon sokáig érződni fog! Amit tettek az első "kormányzásuk" alatt, annak a hatása máig kihat. Lásd az államilag támogatott lakáshitelek számának alakulása, aminek elindítója a Medence Géniusza és bandája volt. Többek között ez okozta a lakosság nagyarányú elindítását. Most, amikor az adósság ellen harcoltok, akkor vajon miért nem emlékeztek arra, hogy a diákhitel intézményét ez a bagázs vezette be, még a munkábaállás előtt eladósítva a diákokat.
  Nézd meg, honnan indultak Bajnai után, és hova juttatták az országot.
  Épp itt lenne az ideje, hogy eltakarodjanak a birkamenettel együtt.
  Ne az agitpropos dumával gyere, hanem mutass számokat, hogy mit sikerült tennetek az elmúlt két év alatt!”
 • 39. load 2012. augusztus 04. 22:15
  „21. Túrabakancs
  Túra, te ugye soha nem tanultál olyan iskolában, ahol tantárgy volt a közgáz?
  Félelmetes dolgokat írogatsz!”
 • 38. Túrabakancs 2012. augusztus 04. 20:13
  „MACHERS!
  Időarányosan? Tudod aki kárt okoz, annak a műve nem csak addig baj amíg hatalmon van, hanem sokszor utána csapódik le a sok negatívum, ez történik most is. Ha te nagyon eladósodsz, abban az esetben még lehet, hogy az
  unokáid is nyögni fogják a pénzügyi machinációidat. Pedig nem az unokáid lesznek a hibásak, ugye egyetértesz?”
 • 37. Túrabakancs 2012. augusztus 04. 20:12
  „gjozs88!
  Köszönöm kiegészítéseidet, de az ÁFÁT csupán példának hoztam fel arra, hogy ha csökkennének is a vállalkozások terhei, a mostani árak valószínűsíthetően nem változnának a lakosságra értve kedvezően, maradnának a régi előzőleg megemelt változatban. Tehát az ÁFA valóban nem a legjobb példa volt a részemről, de szerintem a lényeget érted.
  A fizetésekkel is ez a gond, akármennyire jól megy egy cégnek, soha nem arányosan emelik az ott dolgozók bérét,
  a lemaradásunk a nyugattal szemben szerintem ezzel kapcsolatban végleges.
  A tőzsdei papírok soha nem azonnal kecsegtetnek valós haszonnal, idő kell hozzájuk. Most rosszul állnak a MOL papírok, de honnan tudod hogy pár év múlva nem duplázódnak meg?
  Ahogy látod egész Európában gondok vannak, sőt az igazi káosz még csak most fog bekövetkezni mert hogy a
  jobb módú gazdaságokat később érinti meg a gazdasági válság szele. Kár mindenért Orbánt szapulni, ő megpróbálja
  a csapatával kicsit MÁSKÉNT rendbe hozni a bajokat, igaz, ők sem szentek, hibázhatnak. Vannak társadalmi rétegek
  idehaza akik kárt szenvednek anyagilag, ez valóban sajnálatos, de hol nincsenek?”
 • 36. gjozsi88 2012. augusztus 04. 19:15
  „még annyit.

  "Nem /csak/ a kormány akarja hogy kölcsönök helyett legyen fejlődés idehaza, hanem a bankok lettek óvatosabbak
  a pénzkihelyezéseket illetően, ez látható Európa szerte, lásd Olaszország, Spanyolország, Görögország,
  Írország, és lassan de biztosan Németország is, bár ők egy másik kategória."

  Azon túl, hogy kedvesen összetéveszted a banki hitelezést az országok refinanszirozási igényével, amit ez a mondat ékesen bizonyít, azaz összecsúsztattad a két eltérő tőke mozgást......nyugtass meg, hogy érted, a kölcsönök helyett nincs eszköz a fejlesztéshez.......ugyanis visszaesett drámaian a beruházás, fejlesztés!
  Arról nem beszélek, hogy a bankok óvatossága is tőke kivonást jelent a gazdaságba, ami önmagában probléma, de ezt a problémát még fokozza az orbáni agyrém és még a forrásait is elvonná, azaz az óvatosságot tőke kivonási kényszerré erősíti, az több, mint butaság!”
 • 35. gjozsi88 2012. augusztus 04. 19:09
  „még annyit:

  "Én meg úgy fogalmaznám újra az állításomat, hogy ha nem lett volna x-összeg visszafizetve a
  hitelezők irányába, akkor mostanra 3000-milliárddal több lenne az államadósságunk, és emiatt a pénzügyi
  besorolásunk rosszabb volna a piacokon."

  Kinek fizetted vissza???
  A magánpénztári vagyon 3000 milliárdjának jelentős része magyar állampapír volt!
  Azaz a zemberek pénzét a pénztár állampapir vásárlásába fektette be!
  Oda adta a pénzt az államnak és kapott érte állampapirt!
  Az állam felszámolta a magánpénztári vagyont, igy az állampapirok visszakerültek hozzá, az adóshoz!
  Nos itt szakadt meg az a lánc!
  Ugyanis nem történt kifizetés, azaz az állampapirt csupán összetépte az adós, igy nem fizetett vissza semmit senkinek......!
  Ettől 3000 milliárddal csökkenie kellett volna az államadósságnak!
  Ennek ellenére gyakorlatilag ugyan az a 21 000 milliárd ,mint ahogy átvették.......!
  Miközben eltőzsdéztek 3000 milliárdot és a gazdaság terheit a következő 50 évben megnövelték....ugyanis a romló demográfiai adatok mellett a 100% járadékot kell elvonni a mig a környező országok, a közvetlen vetélytársainknak elég lesz 75%-ot!
  Azaz, ha mi látványosan nem leszünk hatékonyabbak, mint a szlovákok....már pedig az elmaradó beruházásaink, fejlesztéseink, melyek a különadók kivetéséből már láthatók....akkor bizony ezért a különbségért már megéri ott befektetni, a nálunk lévő költségs vállalkozásokat kivinni!”
 • 34. gjozsi88 2012. augusztus 04. 19:09
  „még annyit:

  "Én meg úgy fogalmaznám újra az állításomat, hogy ha nem lett volna x-összeg visszafizetve a
  hitelezők irányába, akkor mostanra 3000-milliárddal több lenne az államadósságunk, és emiatt a pénzügyi
  besorolásunk rosszabb volna a piacokon."

  Kinek fizetted vissza???
  A magánpénztári vagyon 3000 milliárdjának jelentős része magyar állampapír volt!
  Azaz a zemberek pénzét a pénztár állampapir vásárlásába fektette be!
  Oda adta a pénzt az államnak és kapott érte állampapirt!
  Az állam felszámolta a magánpénztári vagyont, igy az állampapirok visszakerültek hozzá, az adóshoz!
  Nos itt szakadt meg az a lánc!
  Ugyanis nem történt kifizetés, azaz az állampapirt csupán összetépte az adós, igy nem fizetett vissza semmit senkinek......!
  Ettől 3000 milliárddal csökkenie kellett volna az államadósságnak!
  Ennek ellenére gyakorlatilag ugyan az a 21 000 milliárd ,mint ahogy átvették.......!
  Miközben eltőzsdéztek 3000 milliárdot és a gazdaság terheit a következő 50 évben megnövelték....ugyanis a romló demográfiai adatok mellett a 100% járadékot kell elvonni a mig a környező országok, a közvetlen vetélytársainknak elég lesz 75%-ot!
  Azaz, ha mi látványosan nem leszünk hatékonyabbak, mint a szlovákok....már pedig az elmaradó beruházásaink, fejlesztéseink, melyek a különadók kivetéséből már láthatók....akkor bizony ezért a különbségért már megéri ott befektetni, a nálunk lévő költségs vállalkozásokat kivinni!”
 • 33. gjozsi88 2012. augusztus 04. 19:01
  „Túrabakancs!

  "Nem állítom, hogy nem lehet abban igazad amit írsz, viszont túl összetettek a kérdések, amiket tárgyalunk."

  Valóban, ezért nem lehet leegyszerüsíteni, ahogy teszed!
  Majd elkezded az üzemanyag árát megint az árfolyammal magyarázni......ISMÉTLEM: a kamatfelár a devizapiacon, amiért a dollárt veszed az több ennél! Nem a MOL trükközött, ...a gazdasági versenyhivatal ellenőrízte......nem tudtunk olcsón forintért dollárt venni, mert akinek dollárja volt annak nem kellett a bizonytalan forint, csak felárért adta!
  Ez pedig beszerzési költség! Túl mutat az árfolyamon!

  " A MOL részvényeinek egy részét azért kellett megvásárolni, mert így legalább nem költötte
  el a kormány a pénzt hiszen megvan, ráadásul nagyobb a büdzsé bevétele, ez a befektetés pénzt hoz, nem
  kell adókat emelni nagyobb mértékben"

  Te ezt érted???
  Hogy van meg egy olyan értékpapir, melynek tőzsdei árfolyama állandóan vááltozik???
  Ha megvette 500 milliárdért, de mára csak 300 milliárdot ér, akkor az 200 milliárd bukás....ez akkor lesz meg, ha majd ujra 500 milliárd lesz.
  De ez nem lesz elég, mert ez a befektetés csak akkor jó, ha saját forrás és nyereséget termel! Ehelyett hitelből vettük.....az IMF szocik által állitólag ellopott részéből...és nem termel nyereséget, egyelőre bukásba van!
  Ráadásul esély nincs a megtérülésre a közeljövőben!
  Arról nem beszélve, hogy ez a forrás jobban jönne a gazdaság élénkítésre, azaz működő tőkeként!
  Ehelyett hitelből befektettünk egy veszteségbe, miközben forráshiányos a gazdaság!
  Gratulálok!!!!
  Ettől a büdzsé bevétele nem változik.....!
  Az üzemanyagok adótartalma nem változott.......a Mol nyereségéből a ráeső részt meg egy darabig viszi a tőke értékvesztése!

  "Szerinted ha mondjuk az ÁFÁ-t lecsökkentené a kormány drasztikusan, akkor a vállalkozások is csökkentenék
  az áraikat? "
  Újabb ékes bizonyítéka tudatlanságodnak!
  A vállalatok szempontjából általában az ÁFA érdektelen! Azt nem számolják, mert elszámolnak vele! A kiadásaik ÁFA tartalmát visszaigénylik, a bevételeik ÁFA tartalmát befizetik!
  Ettől a költségük nem változik!!!!
  Az ÁFA csökkentése......csupán a fogyasztóknál maradó többlet okán keletkező keresletélénkítést teheti lehetővé!
  De már tudjuk, hogy az ÁFA csökkentése nem jó megoldás, mert visszafelé nem működik!
  Ugyanis a kereskedők lenyelik, nem adják tovább, ha van kereslet!
  Az ÁFA emelését kell alaposan megfontolni, mert az kereslet csökkenést okoz!
  ISMÉTLEM: Vállalatok szempontjából érdektelen az ÁFA!

  " Az általad összehasonított országok gazdasági téren egy más tészta, erről nem is írnék."
  Kár, mert ugyan abban a gazdasági környezetben van és 2010-ben mögöttünk voltak...most megelőztek minket, pedig ugyan az a gazdasági környezet hat rájuk, mint ránk!

  "Spanyolországhoz mit szólsz? Ott nincsen Orbán Viktor, és még sorolhatnám a bajba jutott, előzőleg jómódúnak"
  Hogy szeretnéd összehasonlítani a spanyolokat a közép-európai országokkal??
  Ráadásul elmeséltem, hogy a 2008-as válságkor az orbáni javaslattal megegyezve azaz európai utat választva magukra vállalták a gazdasági válságot....!

  "Még egyszer ismétlem: a kölcsönökből való fejlődés először csábító és előnyös, majd teljes összeomlás
  következik, ez az úgynevezett felfújt lufi effektus. Ennek kipukkanása akár 2-évtized is lehet, ez a hosszú
  idő ami "elkábította" az embereket, ill. államokat, ennek lesz most vége, lehet mindörökre. Mást kell
  kitalálni ezen pénzügyi segítségek helyett."

  Ezt irhatod számtalanszor TÉNY, hogy az adósság szempontjából az a fontos, hogy milyen áron finanszirozható és gazdaság élénkítő eszközökre használjuk-e!
  De a logikád szerint a Fidesz lakáshitelei ELHIBÁZOTT POLITIKA VOLT!”
 • 32. machers 2012. augusztus 04. 18:49
  „30.Túrabakancs 2012.08.04. 13:50
  Ha csak a matematikai szempontból nézzük a hozzászólásodnak, akkor vezérédék még nagyobb kárt okoztak az országnak. Időarányosan (két év) alatt még soha nem sikerült ilyen mértékben "emelni" az adósságot. A kormányváltáskor ez sokkal kisebb volt.
  www.akk.hu
  Emellett a kockázati felár, stb, minden mutató jobb volt.
  www.mnb.hu
  www.ksh.hu

  Ja, akkor még erősen lehetett érezni a gazdasági világválság hatását. Mivel nem "W"-s lett, ezért bőven lett volna idő arra, hogy valamit felmutasson ez a bagázs.
  "A MOL részvényeinek egy részét azért kellett megvásárolni, mert így legalább nem költötte
  el a kormány a pénzt hiszen megvan"
  Ezért a kijelentésért azért még ne várj közgazdasági Nobel-díjat. Megállapításod finoman szólva is megmosolyogtató. Azt persze tegyük hozzá, hogy a budai-félék szerint ezt a pénz a szocik lenyúlták. Akkor most, hogy van ez?
  Egy kis olvasnivaló:
  http://hvg.hu/gazdasag/20120801_Hazavagtak_a_magyar_tozsdet#
  Megnéztem. Nem kommentálom, inkább megnézem a Mézga családot. Az kikapcsol és szórakoztat.”
 • 31. Túrabakancs 2012. augusztus 04. 14:07
  „gjozsi88! /29/
  Nem állítom, hogy nem lehet abban igazad amit írsz, viszont túl összetettek a kérdések, amiket tárgyalunk.
  A jövedéki adó emelése valóban probléma volt a benzin árát tekintve, de az 18-Ft-volt úgy emlékszem,
  de az ár azóta sokkal jobban emelkedett, majdnem 50-Ft-tal, ennyivel nem drágul az olaj a piacokon, tehát
  a MOL trükközött. A MOL részvényeinek egy részét azért kellett megvásárolni, mert így legalább nem költötte
  el a kormány a pénzt hiszen megvan, ráadásul nagyobb a büdzsé bevétele, ez a befektetés pénzt hoz, nem
  kell adókat emelni nagyobb mértékben. Ez meg jó a lakosságnak, csak hosszabb távon persze...
  Szerinted ha mondjuk az ÁFÁ-t lecsökkentené a kormány drasztikusan, akkor a vállalkozások is csökkentenék
  az áraikat? Szerintem nem, vagy csak alig. Ugyanez érvényes a fizu emelésekre is, hagyják állni, míg nem lázadozik a munkavállaló, vagy nem mennek el a cégtől többen, rákényszerítve a vezetést az emelésre. Az általad összehasonított országok gazdasági téren egy más tészta, erről nem is írnék.
  Spanyolországhoz mit szólsz? Ott nincsen Orbán Viktor, és még sorolhatnám a bajba jutott, előzőleg jómódúnak
  tartott országok számát, akik pénzügyi segélyhez folyamodtak az elmúlt hónapokban.
  Még egyszer ismétlem: a kölcsönökből való fejlődés először csábító és előnyös, majd teljes összeomlás
  következik, ez az úgynevezett felfújt lufi effektus. Ennek kipukkanása akár 2-évtized is lehet, ez a hosszú
  idő ami "elkábította" az embereket, ill. államokat, ennek lesz most vége, lehet mindörökre. Mást kell
  kitalálni ezen pénzügyi segítségek helyett.”
 • 30. Túrabakancs 2012. augusztus 04. 13:50
  „machers! /28/
  Én meg úgy fogalmaznám újra az állításomat, hogy ha nem lett volna x-összeg visszafizetve a
  hitelezők irányába, akkor mostanra 3000-milliárddal több lenne az államadósságunk, és emiatt a pénzügyi
  besorolásunk rosszabb volna a piacokon.
  Nem /csak/ a kormány akarja hogy kölcsönök helyett legyen fejlődés idehaza, hanem a bankok lettek óvatosabbak
  a pénzkihelyezéseket illetően, ez látható Európa szerte, lásd Olaszország, Spanyolország, Görögország,
  Írország, és lassan de biztosan Németország is, bár ők egy másik kategória. Ha olyan mértékű szigorításokat
  kellene nálunk végrehajtani mint náluk a hónapokban, akkor most nem írogatnánk ide a fórumra, mert még
  erre sem lenne pénzünk, ebben biztos lehetsz. Nem jó az orbáni kormányzás, mert ebben a gazdasági
  környezetben ami egész Európában észlelhető, nem is lehet jó, de jobb, mint a szoclib érában volt.
  Hogy kik akarják a "vesztünket"?
  Íme: /nézd meg mindenképpen, nem hosszú/
  http://www.youtube.com/watch?v=5IOlIWjtVg0
  http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=LgRAUG0JMOw&NR=1”
 • 29. gjozsi88 2012. augusztus 04. 13:41
  „Túrabakancs!

  "Írod, hogy eltapsoltatok 3000-milliárdot. Nem! Ebből 2400-milliárd vissza lett fizetve az
  előző bagázs ténykedései folytán a hitelezőknek, nézz utána."

  Utána néztem!
  tekintettel arra, hogy a magánpénztári vagyon jelentős része állampapir volt.....simán összetépték, azaz semmit nem fizetek vissza!
  Ugyanis az adósságot megszüntették ezzel a laza mozdulattal!
  De mivel az államadósság nem csökkent, mert a megnövekvő ország kockázat a növekvő gazdasági kockázat megdrágította a refinanszirozási igényt....
  Tudod, a magánpénztár megszüntetésével a járadékot majd a mindenkori gazdaságból kell kivenni 100%-ban ,romló demográfiai adatok mentén (mert ugye a családi adózás nem hozott eredményt, hisz legtöbben nem is tudják igénybe venni, miközben a kormányod azt a mértéket mutatja ki, mint családoknál maradó összeg, ami a progresszív adóban adómentes volt, azaz az adójóváirást is beszámolja, mint többletet...noha ezt ők szüntették meg).....ettől rögtön megnőtt a kockázat, mert a magánpénztár esetén csak 75%-ot kellett volna kivenni!
  Ennek a megnövekvő költségnek a beárazása, mint kockázati tényező nem spekulatív, hanem ezzel számolni kell!
  Ettől jött a két fokozatú leminősítés és a CDS felár 380 bázisra ugrása!
  Tudod nem mindenki fektet ide be, egy ilyen plusz kötelezettség miatt, mikor szlovákiában továbbra is 75%-nyi járadékot kell kitermelni!
  Azaz az ország kockázatunk romlik!

  "Annyira nem drágult az olaj világpiaci ár az elmúlt időszakban, amennyire nálunk az üzemanyagok ára emelkedett
  a forint erősödéséhez képest. Te ne ferdíts!!"

  Persze .....csak közben volt egy fideszes jövedéki adó emelés, az a bizonyos CDS felár beárazódik a deviza piaci kereskedésbe, azaz csak felárért adnak a forintodért dollárt, amivel vásárolni tudsz olajat....ugyanis forintot elöbb le kell váltani.....arról nem beszélve, hogy nem kis időszak volt, mikor az árat az indokoltnál alacsonyabban emelték, mert nagy gazdaság visszafogó hatása lett volna, amit be kell gazdálkodni......stb!
  Szóval van egy csomó tétel, amit nem veszel figyelembe......csak az összesküvés elméleteidet gyártod!
  Persze arról nem hallunk, hogy miért éri meg a nyugati befektetőknek leamortizálni a magyar gazdasági kilátásokat, főként ok nélkül, mikor a gazdaságunk jelentős mértéke az övék.....azaz miért szúrnak ki saját magukkal?????

  "Megerősítem: nem emelik a fizetéseket a tulajdonosok nálunk komoly mértékben, még akkor sem, ha a gazdasági
  helyzet ezt lehetővé tenné, mert akkor inkább viszik ki a gyáraikat Kínába."

  Na látod......ha van alternatíva, azaz költséghatékonyabb termelés, mint kinába, akkor oda viszik!
  Azért viszik oda, mert ott hatékonyabb!
  Hatékonyságnak több összetevője van!
  Az emberi munka a legdrágább.......de ezen túl, technikai, technológiai kérdés is, arról nem beszélve, hogy nem utolsó szempont a logisztika!
  Ez rettentően összetett kérdés......főként azt nem látom bizonyítva álláspontodban, hogy létezik olyan helyzet, hogy megengedhetné magának a béremelést a munkáltató!
  Főként ha tudom, hogy szinte minden ország beruházás, fejlesztés tekintetében....mely növeli a versenyképességet.....mi hátrányba vagyunk!
  Azaz a kormányzati intézkedések azt a lehetőséget csökkentik, hogy javuljon a versenyképesség és növekedhessenek a bérek, mint rész költség!”
 • 28. machers 2012. augusztus 04. 13:15
  „27.Túrabakancs 2012.08.04. 12:43
  Lefordítom a kommentedet. Úgy raboltatok le 3 000 milliárd vagyont, ezzel a majdani nyugdíjasok jövőjét, hogy közben növeltétek az adósságot. Azaz, se pénz, se posztó.
  Miből fog a magyar vállalkozó befektetni, fejleszteni, ha a hitelezést megszüntetitek? Láthatnád, hogy ezek a lépéseitek hova vezettek!
  "Ez egy előre eltervezett pénzügyi trükk volt a pénzvilág részükről."
  Kik, miért, miért pont minket? Akkor most miért "erősítették" a forintot?”
 • 27. Túrabakancs 2012. augusztus 04. 12:43
  „gjozsi88!
  Én csúsztatok?
  Írod, hogy eltapsoltatok 3000-milliárdot. Nem! Ebből 2400-milliárd vissza lett fizetve az
  előző bagázs ténykedései folytán a hitelezőknek, nézz utána. Ja hogy nem ért semmit mert
  közben legyengítették a forintot? Ez egy előre eltervezett pénzügyi trükk volt a pénzvilág részükről.
  Igen állítom: a hitellel való fejlődésnek évtizedekre lőttek, ne a régmúlt, felfújt lufiszerű álomvilágban
  gondolkozz, annak vége, lehet mindörökre.
  Annyira nem drágult az olaj világpiaci ár az elmúlt időszakban, amennyire nálunk az üzemanyagok ára emelkedett
  a forint erősödéséhez képest. Te ne ferdíts!!
  Megerősítem: nem emelik a fizetéseket a tulajdonosok nálunk komoly mértékben, még akkor sem, ha a gazdasági
  helyzet ezt lehetővé tenné, mert akkor inkább viszik ki a gyáraikat Kínába. Nem azért jöttek ide, mert szépen
  mosolyog a magyar munkaerő, hanem mert olcsón melózunk, viszonylag nagy precizitással. Ne légy naiv. Lásd
  Audi stb...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ombudsman: megfelelő volt a Budapest Pride rendőri biztosítása

Szabó Máté szerint nem állapítható meg visszásság az idei Budapest Pride Fesztivál felvonulásának rendőrségi kezelésével és a rendezvény biztosításával kapcsolatban. Tovább olvasom