Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Geréb Ágnes továbbra is házi őrizetben marad

A Pesti Központi Kerületi Bíróság legfeljebb két hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét.
A szülész-nőgyógyászt tavaly októberben állították elő, miután az általa vezetett születésházban egy szülés során komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek az újszülöttet újra kellett éleszteniük.

A bíróság pénteki közleménye szerint a dr. G. Ágnes házi őrizetének meghosszabbítását gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt a IX. Kerületi Ügyészség indítványozta, mivel fennáll a bűnismétlés veszélye. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta - írták.

A bíróság szerdai, nem jogerős végzése szerint G. Ágnes az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb március 21-ig lesz házi őrizetben.

A közleményben azt írják, hogy a nyomozás folyamatban van, és a tényállás tisztázása érdekében további nyomozati cselekményeket kell végezni. A megalapozott gyanúban szereplő bűncselekmények tényállása és jogi minősítése nem változott.

Hangsúlyozták, hogy "a gyanúsítás tárgyát képező cselekmény elkövetési ideje a foglakozástól eltiltás, illetve a már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alá esik, megalapozottan feltehető, hogy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő, hasonló cselekményt követne el" a gyanúsított. A bíróság szerint ezért az eljárás jelenlegi szakaszában továbbra is szükséges a házi őrizet - írták.

Geréb Ágnest tavaly október 8-án helyezték előzetes letartóztatásba foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt. A szakmájának gyakorlásától 2007. október 26-án három évre eltiltott szülész-nőgyógyászt három nappal korábban állították elő, mert a XII. kerületben egy szülésnél komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek kellett újraéleszteniük az újszülöttet. Meggyanúsítása után foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint kuruzslás miatt további két korábbi eset kapcsán is eljárást indított ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Geréb Ágnes korábbi fogva tartásával kapcsolatban egy parlamenti bizottsági jelentés is készült, mert a szülész-nőgyógyászt kéz- és lábbilincsben vitték az első tárgyalására, a lábbilincstől sérülései keletkeztek, továbbá a börtönőrök többször indokolatlanul vetkőztették meztelenre, a büntetés-végrehajtás pedig nem engedélyezte, hogy parlamenti képviselők meglátogassák.

Geréb Ágnes ellen korábbi ügyek miatt is folyik büntetőeljárás, ezeket legutóbb kedden tárgyalta a bíróság. A tavaly júniusban indított perben négy otthon szülési ügyet tárgyalnak, Geréb Ágnes és négy társa ellen a vád egyebek mellett foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés. A négy ügy közül Geréb Ágnes háromban - egy 2003-ben, egy 2006-ban és egy 2009-ben levezetett otthon szülésben - érintett. Geréb Ágnes korábban azt vallotta, hogy nem bűnös a két gyermek - az újszülött, valamint a kórházban később elhunyt csecsemő - halálában.

A következő tárgyalást február 15-re tűzte ki a bíró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszkótragádia: volt rendőr a biztonsági őrök között

Egy volt rendőr is lehetett a West Balkán szórakozóhely biztonsági őrei között - erről Hatala… Tovább olvasom