Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

George Bush Pekingben tárgyal

Az Egyesült Államok elnöke ázsiai körútján Pekingben ma felszólította a kínai vezetést, hogy biztosítson nagyobb társadalmi, politikai és vallásszabadságot az ország népének.
George Bush pekingi látogatásán reményét fejezte ki, hogy a kínai kormány nem tart a keresztényektől. Az amerikai elnök találkozott Hu Csin-tao kínai államfővel, a kommunista párt vezetőjével, aki ígéretet tett a két ország közötti kereskedelmi hiány csökkentésére. A kínai elnök közölte, hogy Peking erőfeszítéseket tesz a Washington által alulértékeltnek tartott kínai valuta, a jüan felértékelésére.

Hu Csin-tao megerősítette, hogy Kína síkra száll a Tajvani-szoros békéje és stabilitása mellett, de elutasítja Tajvan függetlenségét. Bejelentették azt is, hogy Kína 5 milliárd dollár értékben hetven Boeing 737-es repülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól.

Bush látogatása szimbolikus, mégis fontos. Ezzel a címmel közölt cikket az amerikai elnök kínai látogatásáról szombati számában a központi angol nyelvű lap, megemlítve, hogy a háromnapos vizit legfontosabb témái a terrorizmus elleni fellépés, az észak-koreai és iráni atomkérdés, Tajvan, a szerzői jogok védelme, a madárinfluenza és a két ország közötti kereskedelem. Ez utóbbi most különösen aktuális, hiszen Amerika Kínával szembeni passzívuma idén nagy valószínűséggel eléri a 200 milliárd dollárt, vagyis újabb csúcsot dönt.

Bush felvetette a jüan árfolyamának korrekcióját, amiről Peking eddig nem szívesen tárgyalt. Többször kijelentették már, a megkezdett árfolyamreformba nem engednek beleszólást. Némileg csökkenti majd a kereskedelmi mérleg hiányát a látogatás idején aláírandó 6,5 milliárd dolláros szerződés, amely szerint Kína 150 darab Boeing 737-es típusú repülőgépet vásárol az amerikai cégtől. De ezzel az üzlettel még korántsem zárul le Kínában a légiközlekedés fejlesztése, jövőre egy ötéves program első lépéseként 400 darab kisgépet vásárol az ázsiai ország a legjobb ajánlattal jelentkező gyártótól.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent magyarul Paulo Coelho új könyve

Hogy van az, hogy az ember mindig pontosan akkor érkezik a megfelelő helyre, ahol és amikor várják?… Tovább olvasom