Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Génsebészeti szívműtétet hajtanak végre Szász Endrén

Német klinikán, modern génsebészeti eljárással végeznek márciusban szívműtétet a sokadik infarktusát is túlélt világhírű festőművészen, Szász Endrén, aki a koffeintől már megszabadult, de a nikotint még nem győzte le.
Szász Endre
abban bízik: egy németországi operáció meghosszabbíthatja az életét. A hetvenhét esztendős, világhírű festőművész a tervek szerint márciusban veti alá magát a beavatkozásnak. Feleségével, Katalin asszonnyal, kocsival kel útra, ugyanis a szíve miatt nem ülhet repülőre.

Az elmúlt év tizenkét hónapjából tízet töltött kórházban a Várdán élő festőművész, és a sokadik infarktus igencsak megviselte a szervezetét. Most otthon lábadozik, és szerencsére jobban érzi magát. Sokat alszik, de az alkotás nehezebben megy, mint korábban. Fiatal felesége mindenben segíti, közösen keresik a gyógyulás lehetőségét. Így kerültek kapcsolatba egy német klinikával, ahol régóta gyógyítják eredménnyel a reményt vesztett szívbetegeket.

A beavatkozás - mint megtudtuk -, csupán 4-5 napos kórházi benntartózkodást igényel. Ez idő alatt a páciens csontvelőjéből őssejtet nyernek, amit a szívizomba fecskendeznek be. Ezáltal megújulnak a sejtek, megerősödik a szív, javul a keringés. Az orvosok statisztikája szerint hat betegből öt meggyógyul az operációnak köszönhetően. Szász Endre körültekintően döntöttek a beavatkozás mellett. A német professzor már elvállalta magyar festőművész betegét, aki arra kérte a doktort: küldjön további ismertetőket a beavatkozás kockázatáról, valamint az esetleges szövődményeiről, s még egy ideig idehaza is tájékozódik a házaspár.

Hét éve egy bypass-műtétet hajtottak végre a már akkor sem fiatal művészen. Az operáló professzor harminc százalékos esélyt adott neki az életre. Szász szervezete győzött. Ezt reméli most is.

Hosszú betegsége alatt többször is megpróbált leszokni a dohányzásról. Tavaly májusban sikerült is neki, aztán amikor egy kicsit jobban érezte magát, újra rágyújtott. Most is harcol a nikotinnal. A kávéra viszonylag könnyen mond nemet. Míg korábban naponta másfél liter(!) feketét kortyolt el - volt úgy, hogy délután négy óráig nem is evett, csak kávézott -, addig most már heti egy kávéval is beéri.

S hogy miként tűri az előtte álló beavatkozás lelki próbáját? Úgy tűnik, meglehetősen jól. Sorsával megbékélt, felesége mindenben mellette áll, életével elégedett, bár - mint azt sokszor megjegyezte -, szívesen élne legalább hatszáz évig, hogy megmutassa a világnak, mire képes művészként.

mti

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német vélemény a magyar szakképzésről és bérviszonyokról

A külföldi érdekeltségű magyarországi vállalatok körében végzett felmérést a foglalkoztatási és… Tovább olvasom