Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Génmódosított növények jönnek

A genetikailag módosított növények termesztése eddig Európában erőteljes ellenállásba ütközött, ám nemrég megnyílt a gát. Magyarországon is megvehetők, elvethetők a módosított magok. A gazdák eldönthetik, milyet választanak.
Az Európai Unió szeptember elején első ízben engedélyezte genetikailag módosított magvak (GMO) termesztését, unión belüli eladását. Egy amerikai vállalat 17-féle kukoricamagvának adott zöld utat. A döntés indoka szerint az elemzések kimutatták, hogy azok a környezetre és az emberi egészségre nézve ártalmatlanok. A felmérések alapján viszont az európaiak 70 százaléka ellenzi a transzgenikus élelmiszereket. A növényi génsebészet hívei azonban támogatják azok forgalmazását. Mindez azt jelenti, hogy idén már Magyarországon is piacra kerülhetnek genetikailag módosított vetőmagok.

Kétkedő európaiak

– Kiengedték a szellemet a palackból. Európa nagy része, hazánk eddig GMO-mentes volt és ennek előnye a keresletben is megmutatkozott. Ha viszont most bejön a génmódosított mag, akkor nem gátolható meg, hogy a „szennyeződés" elterjedjen. A GMO-kukorica szaporítóanyaga a szél által azokra a táblákra is átterjedhet, ahol nem akarják termeszteni. Arra pedig ma még senki nem tud válaszolni, felborítja-e a természet egyensúlyát – fogalmazott a hír kapcsán Hámori Sándor győri agrármérnök, aki a Vetőmag Terméktanács elnökségi tagjaként ellenzi a GMO elterjedését. Elmondta, hogy nemcsak a haszonra, a pénzszerzésre kell gondolni, hanem az egészségre is, és nem tudni, hogy arra milyen közvetett hatása lesz a génmódosításnak.

Be- vagy elvessük?

A tudomány is megosztott a növények génsebészete miatt, ami a XX. század újdonságának számít. Génmódosítás persze a természetben is előfordul, de nem olyan durva módon, mint az emberi beavatkozás során. A GMO-s növények valóban jobban védettek a kártevők, jobban védhetők a gyomok ellen. Gazdaságosabban termeszthetők, jobb hozamokat produkálnak. Hámori szerint mégis hamis indok, hogy megoldást jelentenek a szegények élelmezésére, többek közt azért, mert túltermelés jellemzi a világot. Úgy véli, ha hazánk GMO-mentes maradna, az piaci előnyt jelentene, de valószínű, hogy nálunk is elterjed a génmódosított vetőmag, amelyet felirat jelöl. Azt tartaná helyesnek, ha minél többen környezettudatosan döntenének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen veszélyek fenyegetik otthonunkat?

Vajon mit féltünk a legjobban, mi számít a legértékesebb vagyonunknak? Mitől kell inkább tartani, a… Tovább olvasom