Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Generációváltó lakóparkok

Újabb és újabb, kisebb-nagyobb területek épülnek be Győrött olyan lakóházakkal, amelyek lakásai nem éppen  a tömegigényeknek készülnek. Valós igény van irántuk vagy az építési vállalkozók hazardíroznak?
Igényes és szép: A Hédervári úti lakóparkot több követheti.
Lapunkban az elmúlt hetekben, hónapokban többször is írtunk arról, hogy építési vállalkozók enyhén szólva „beugratták" az otthonteremtésre vágyókat, s aztán se lakás, se pénz. De szerencsére szólnak a hírek alkalmanként „közmegelégedést" kiváltó lakásberuházásokról is. Végül is hol tartunk most? Hallani lakópark-építési elképzelésekről – de vajon valóban van ezek iránt valós piaci kereslet?

Még van igény luxuslakásra

Említsük a győri, Hédervári út 79. szám alatti, 28 lakásos lakóparkot. Ezt már „belakták" tulajdonosaik. Külső-belső építészeti megjelenésében is figyelemre méltó, maradandó alkotásnak számít, a házak úgy épültek, hogy tulajdonosaiknak felújítási, karbantartási költségre nem igazán lesz szükségük hosszú ideig. Bár a lakások ára magasabb az átlagos piaci áraknál, ez távlatban megtérül, amikor a működtetési költségek jelentkeznének.

Imre István, az Integrál-H rt. elnök-vezérigazgatója szerint ma igenis van igény az ilyen luxuskivitelűnek mondott lakásokra. Az olyan, 60–80 négyzetméter alapterületű, igen komfortosan felszerelt lakásokra, amelyek infrastrukturális környezete is hasonló minőségű. Ezek lehetnek afféle „generációváltó" lakások. Olyan helyzetben, amikor az egyébként már jómódban élő, ám a gyerekeik „kirepülése" után a korábbinál kisebb alapterületű lakásokkal is megelégedők azt mondják, nekik már a komfortérzet a legfontosabb...

Városrészközpont lehet

Győr-Révfaluban van az Integrálnak egy másik, mintegy 5 ezer négyzetméternyi saját területe a Rónay Jácint utcában (a Szövetség u. sarkán). S rendelkezik is ennek beépítésére összességében 3,5 milliárd(!) forint beruházási költségű programmal. Első ütemben 70 lakás épülne itt, s aztán a többi mélygarázsokkal, üzletekkel...

Az elnök-vezérigazgató nem szívesen beszél a tervekről, a megvalósítás kezdéséhez ugyanis hiányzik a legfontosabb, a szükséges hatósági engedélyek. Révfalu e részének rendezésiterv-módosítása nem kevesebb, mint 14 éve húzódik, s csak most jutott olyan stádiumba, hogy a város nyilvános (szükséges) közszemlére bocsátotta. Ha konkrétumokra szűkítünk is, az ide tervezett lakások megépítése már két évet csúszik.

Tudni kell, hogy Révfalunak ez a területe rendkívül értékes (az egyetemi szomszédságot is figyelembe véve), s ha megvalósulnak a tervek, valóban impozáns városrészközpont épül.

Vízparton, teraszosan

Az Integrál-H másik, saját tulajdonú nagy területe, amelyen lakópark épülhet, Marcalváros tőszomszédságában a Pápai út és a tó közötti rész (a MÁVDAC-pályával átellenben). Nem kevesebb, mint 4 hektáros a terület, itt három ütemben 311 lakás épülhetne 2006 végéig. Az ütemezés szerint évente mintegy 80 teraszos elrendezésű lakás készülne el, persze a piaci igényektől függően. Az első ütemet szeretné a cég idén megvalósítani, de a hatósági engedélyezési eljárások még itt sem zárultak le.

Az érdek mást diktál

Mivel mindvégig csak piaci igényű, vagyis színvonalas, ámde megfelelően drága lakásokról volt szó, megkérdeztük az Integrál-H elnök-vezérigazgatóját: vajon miért nem épülnek bérlakások is, amelyekre pedig mérhetetlenül nagyobb lenne az igény? Imre István válasza rövid és egyértelmű: ma Magyarországon az építési vállalkozókat semmi nem ösztönzi bérlakások építésére – ennélfogva senki nem is várja el, hogy egy építési vállalkozó saját üzleti érdekei ellen dolgozzon...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szilánk és a város

Egy évvel ezelőtt vásárolta meg a Szilánk Rt. a volt konzervgyári 11 hektárt, 2003 októberében pedig… Tovább olvasom