Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Gáztörvények módosítása: hatósági a termékár, csökkenhet a biztonsági készlet

Hatósági ára lesz a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásban a hazai kitermelésű és az import földgáznak, és a jelenlegi 1,2 milliárd köbméter helyett 600 millió köbméterre csökkenthető a biztonsági földgáz tartalék.

A parlament előtt lévő a földgáz biztonsági készletezéséről, valamint a földgázellátásról szóló törvények módosításának indoklása szerint ez az új földgáz-árszabályozás bevezetésének első lépése.

Mint ismert, 2010 nyarán ármoratóriumot vezettek be azzal, hogy az addig tart, ameddig az új ármechanizmust kidolgozzák.

Az egyetemes szolgáltatásban a lakossági ellátás mértékéig beszerzett hazai termelésű vagy import földgáz ára hatósági áras termék lesz. A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy "az egyes ágazatokat terhelő ... különadót sem az egyetemes szolgáltatók, sem a földgázkereskedők nem háríthatják át a fogyasztókra. Ezt a törvényjavaslat szerint a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi és felhatalmazást kap a szankcionálásra is.

A biztonsági készlet mértékét a miniszter minden év január 15-ig rendeletben határozza meg. A beszerzés és értékesítés a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) feladata, mennyiségét és ütemezését pedig a miniszter rendelet szabályozza. Értékesítés esetén a miniszter határozza meg a módot, a mennyiséget és az értéket is, amely árnál olcsóbban nem lehet eladni. A készletértékesítést követő szabad kapacitásokat a szövetség értékesíti. A készlet mennyiségének mérséklése csökkentheti a fogyasztói árat - olvasható az indoklásban.

A törvénymódosítás szerint a földgáz-nagykereskedőnek és az egyetemes szolgáltatónak három napja lesz a törvény hatályba lépését követően, hogy módosítsa a köztük meglévő szerződést.

Olvasóink írták

 • 2. load 2010. november 29. 18:23
  „1. miracle
  "KI FIZETI MEG a különbözetet a világpiaci árhoz?"
  Természetesen a szolgáltató.
  Így van ez mióta a Nemzeti Együttműködési Rendszer hatályba lépett.”
 • 1. miracle 2010. november 29. 15:22
  „"Az egyetemes szolgáltatásban a lakossági ellátás mértékéig beszerzett hazai termelésű vagy import földgáz ára hatósági áras termék lesz. "
  KI FIZETI MEG a különbözetet a világpiaci árhoz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

462 közúti baleset a hétvégén

Az elmúlt hétvégén 462 közúti baleset és számos rendőrségi intézkedés történt. Tovább olvasom