Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Gazdátlan aligátorteknőst találtak Pest megyében

Az állatra az egyik lakóparknál folyó patak mentén bukkantak rá, befogása nem sikerült. Az aligátorteknős emberre is veszélyes.
Tavaly nyáron a Zsámbéki-medence egyik települése játszóterének közelében – szintén egy patakmederben - bukkant fel egy nagytestű, valószínűleg a gazdája által megunt és kidobott aligátorteknős. A jól fejlett példányt többszöri kísérlet és szinte mindennapos etetés után végül ősszel sikerült elfogni.

A Pest Megyei Hírhatár online kiadásának írása szerint ezúttal a tavalyinál valamivel kisebb, körülbelül 5 kilogrammos állatot láttak. A pontos helyet nem adták meg, nehogy „önjelölt" állatbefogók kísérletezzenek a teknős elfogásával.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A Hírhatár cikke szerint Both Zoltán veszélyesállat-befogó elmondta: mivel a napozós időszak a hüllők számára még csak mostanában kezdődött, feltehetően nemrég dobhatták ki az aligátorteknőst, mert elég virgoncan viselkedik.

A hüllőszakértő kedden sikertelenül próbálta befogni a teknőst, ezért beetetéssel igyekszik egy helyre csalogatni az állatot – közölte a Pest Megyei Hírhatár online.

A harapós illetve „rettegettebb" nevén az aligátorteknős a Chelydridae család egyik legnagyobb testű édesvízi képviselője. Nem ideális házi kedvencnek, és ez nem csak a Magyarországon érvényben lévő veszélyes állattartást szabályozó rendelet miatt van így, mely alapján a tartásához szükséges engedélyt szinte lehetetlen megkapni. A méretes, hajlékony nyak lehetővé teszi, hogy az állatot kézbe vevőt könnyedén megsebezze. Nyakát egészen hátra tudja nyújtani, így a hátsó lábak két oldalán is képes megharapni fogdosóját. Harapásán kívül még a lábain lévő éles karmok is súlyos sebet tudnak okozni. Támadás előtt sziszegő hangot hallat, illetve erős pézsmaszagot ereszt ki magából.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matricás mozdonnyal tisztelegnek Gábor Áron születése előtt

Másodszor írt ki grafikusoknak szóló ötletpályázatot a MÁV és az Indóház Kiadó. Ezúttal a székely… Tovább olvasom