Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gazdát váltott a MiZo Rt.

– Még soha senki nem akarta bezárni a MiZo Rt. csornai gyárát, erről csak az újságokból olvastam – nyilatkozta a Kisalföldnek Kiss János, a cég vezérigazgatója.

A MiZo Rt. győri üzeme
Válságos időszak után, viszonylag gyorsan visszatért az élet a normális kerékvágásba a MiZo Rt.-nél. A cég felszámolása befejeződött, s ma már a Détej, a CE-Göd és az Agro-Vitál Kft. által alakított konzorcium gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Kiss János vezérigazgatóval a jelenlegi helyzetről és a tervekről beszélgettünk.
– Milyen változások lesznek? – kérdeztük elsőként.
– A cég túl van minden jogi és pénzügyi átvilágításon. Óriási változások nem várhatók, tehát semmiféle bombasztikus hírrel nem tudok szolgálni. Minden megy a maga útján, ahogy eddig, és fejlődünk tovább a piacon, folytatva a kis lépések politikáját.

– Jó partneri kapcsolatra törekszünk a termelőkkel, a beszállítókkal és természetesen a vevőkkel – tette hozzá Kiss János vezérigazgató.
– A legutóbbi csornai hitelezői tájékoztatón a piaci pozíció erősödéséről beszéltek. A hírek viszont tejpiaci válságról szólnak. Nyilván ezek a jelenségek nem kedveznek önöknek.
– Való igaz, hogy jelenleg van egy általános válságtendencia a világ tejpiacán. Ezért az exporthoz támogatást kellett adni a kormánynak is és nekünk is be kellett tenni a pénzünket. Azonban ez nem magyarországi jelenség és nem új keletű probléma, hiszen már az év elejétől tapasztalható. Ettől függetlenül fokozatosan erősödnek a piaci pozícióink.

A fizetéssel nincs gond

– Most mennyire stabil a beszállítói kör – amely a válság idején eléggé szétzilálódott –, netán gyarapodott-e a tulajdonosváltás után?
– A tejiparban éves szerződéseket kötünk, ezért a beszállítói kör nem gyarapodott. Ugyanakkor nem is csökkent, hisz senki sem ment el, egyetlen liter tejjel sem kell kevesebbet átvennünk.
– Ezek szerint a fizetéssel sincs gond.
– Már két és fél éve nincs ilyen gond, így most sincs.
– Mi lesz a sorsa a csornai gyárnak, lesznek-e például új termékek?
– A MiZo Rt. csornai gyárának sorsát illetően fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy azt még soha senki nem akarta bezárni. Erről csak az újságokban olvastam. Na persze nem a Kisalföldben... Egyébként Csornán majdnem minden évben elkészül egy-két új termék, de ezeket exportáljuk. Azért, hogy partnereink igényeit ki tudjuk elégíteni, meg kell újulnunk külföldön is, nemcsak idehaza. Még kevés idő telt el az új tulajdonosok belépése óta, így nem határoztuk meg teljesen a fejlesztési stratégiánkat, de mindenképpen azon vagyunk, hogy mindegyik üzemben olyan korszerű termékeket gyártsunk, amelyek eladhatók a piacon.
– Az viszont tény, hogy Csornán már készülni kell az Európai Unióhoz való csatlakozásra, mivel ettől a várostól ugyanolyan messze van Budapest, mint Bécs. Ezért a csornai üzem stratégiailag rendkívül fontos. Tehát akik azt beszélik, hogy a csornai üzemet be akarják zárni, azok nem gondolják végig, hogy ennél nincs közelebb a nyugati határhoz olyan komoly tejüzem, amely képes nagy mennyiségben és volumenben termékeket gyártani. Ma még ugyan ott van a vámhatár, de ha ez másfél év múlva megszűnik, Bécs ugyanolyan piac lesz számunkra, mint Budapest.

Még senki sem kapta meg a pénzét

– A beszállítóknak hány százaléka kapta meg a korábban elmaradt járandóságát, hozzájuthat mindenki a pénzéhez?
– Még senki sem kapta meg a pénzét, de a felszámolási eljárás befejeztével mindenki hozzájuthat. Sajnos nem mindenki százszázalékosan.

Korábban:

Kellenek garanciák (2002-03-13) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galgóczi Lászlóné, Gáti Matild – tanító

Tovább olvasom