Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Gazdasági évnyitó

A honi gazdaságnak ezután is két motorja lehet, a belső fogyasztás és az export, mindkettőre szükség lesz.
A Nyugat-dunántúli Régió Kereskedelmi és Iparkamaráinak Szövetsége tegnap Győrött, a megyei kereskedelmi és iparkamara székházában tartotta gazdasági évnyitóját, amelyen átadták a nyugat-dunántúli regionális minőségi díjakat. A Vas és Zala megyei kamarák képviselői, a két megye vállalkozói érkeztek a házigazda testvérszervezethez, továbbá a soproni és nagykanizsai kamarák küldöttei. A nagyszámú megjelentet Mihalicz Antal megyei kamaraelnök köszöntötte. A gazdasági évnyitón dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és dr. Rechnitzer János, az MTA Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének igazgatója tartott előadást.

Tizenöt év alatt megháromszorozódott a termelés

A Mihalicz Antal bevezetőjében elmondottak jól rávilágítottak a régió fontosságára és együttműködésének szerepére, hiszen a termelés 15 év alatt megháromszorozódott, Budapest után a GDP tekintetében a második. Turisztikában a régió településeinek kétharmada szerepet kap, az ország 26 turisztikai régiójából nyolc itt található.

Döntő szerepe lehet az oktatásnak

Parragh László előadásában szemléletesen mutatta be a honi gazdaság helyzetét, sorra véve erősségeit és gyengeségeit, melyekből levonta azt a következtetést, amerre tart, amerre tarthat és amerre jó lenne, ha tartana. Az állam túlköltekezett, mindenképpen szerkezetváltásra van szükség. Tele vagyunk feloldásra vágyó ellentmondással a gazdaságban. Egyszerre van hiány és pazarlás, költségvetési szegénység és túlköltekezés. A gazdasági versenyképesség javításában döntő szerepe lehet az oktatásnak. A gazdaságpolitikában a gazdaság csupa nagybetűvel írandó, a politika pedig kicsivel. A politikai alkuk helyett a szakmaiság erősítésére lesz szükség – hangzott el.

Két megyei a díjazottak között

Az előadásokat követően átadták a Nyugat-dunántúli Regionális Minőségi Díjakat. A nagyvállalkozás kategóriában a szombathelyi központú Vasivíz kapta a minőségi díjat, míg a középvállalkozás kategóriában a győri ipari parkban tevékenykedő Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft., a kisvállalkozás kategóriában pedig az ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyei Pannon-Work Személyzeti Szolgáltató Rt.
A gazdasági évnyitót követően a jövő hét pénteken a nyugat-dunántúli régió Kóka János szakminisztert látja vendégül a győri kamarai székházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ripoff Raskolnikov–Nagy Szabolcs

Tovább olvasom