Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Gazdaság, termelők, fogyasztóvédelm is napirenden

A gazdaság helyzetéről, a magyar termelőkről, a fogyasztóvédelemről, a líbiai mentőakcióról és a hátrányos helyzetű nők oktatáshoz való hozzáférésének problémáiról beszéltek a kedden napirend előtt felszólalt képviselők az Országgyűlésben.

1. rész

MSZP: Matolcsy mondjon le!

Lemondásra szólította fel Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert Szekeres Imre. A szocialista képviselő szerint ma nehezebb Magyarországon a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, és bár az Orbán-kormánynak minden lehetősége megvolt arra, hogy érdemi fordulatot hajtson végre, jobbá tegye Magyarországot, nem élt vele, sőt a kibontakozás esélyét is lerontotta, "nem véletlen, hogy megszorításokra készül". A költségvetési kiadások nőttek, csak extra bevételekkel tudták egyensúlyban tartani a büdzsét, nő az infláció és emelkednek az emberek terhei - sorolta egyebek mellett.

Czomba Sándor államtitkár reagálásában rámutatott: az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánycélja a GDP 2,94 százaléka, amivel a kormány először teljesíti a maastrichti kritériumoknak megfelelő 3 százalék alatti hiányt. Az elmúlt nyolc év alatt szétrabolták az országot - fogalmazott az államtitkár, aki szerint a szocialisták tehetnek arról, hogy szükség van az egyensúly megteremtését szolgáló intézkedésekre.

Jobbik: kiszolgáltatottak Brüsszelnek a magyar termelők

Z. Kárpát Dániel gazdasági protekcionizmust sürgetve bírálta, hogy a magyar termelők szerinte Brüsszelnek vannak kiszolgáltatva. Példaként említette azt a jövőre esedékes, a tojáságazatot érintő uniós előírást, amely új ketrecek beszerzését teszi kötelezővé a magyar termelőknek, akik amúgy is "sorra, ágazatonként mennek tönkre". Európa éléskamrája jelenleg képtelen az önfenntartásra - tette szóvá a cukorágazat problémáit is felvetve az ellenzéki politikus.

Ángyán József államtitkár szerint a képviselő által vázolt folyamatok egy részéért nem a mostani kormány a felelős. Mint mondta, vannak eszközök a nemzeti érdekek védelmére, de ezekkel nem minden kormány élt. Patrióta gazdaság- és társadalompolitikára van szükség, és az Orbán-kormány így fog eljárni - szögezte le, kitérve arra: "tisztítani" kell a saját piacot, definiálni fogják a magyar termék fogalmát, adó kivetését tervezik az egészségre káros élelmiszerekre, az ötezernél kisebb lélekszámú településeken a helyi élelmiszer-feldolgozás és -értékesítés kapacitásait bővíteni fogják. Le kell ülni a Magyarországon működő tőkés társaságokkal és meg kell vitatni velük, "hogyan tudjuk megosztani a hasznot" - tette hozzá Ángyán József.

KDNP: szemléletváltás a fogyasztóvédelemben

Spaller Endre kereszténydemokrata képviselő üdvözölte, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság irányítását Pintér István főigazgató vette át, akinek tevékenysége nyomán nem a büntetések kiszabása vált elsődlegessé, hanem az, hogy a hivatal együttműködjön a közérdek és a tisztességes vállalkozások védelme érdekében az érintettekkel.

Czomba Sándor egyetértett azzal, hogy tavaly nyáron szemléletváltás következett be a hivatalnál, a súlyos szankciók helyett a felvilágosítás, a vállalkozások képzése került a középpontba. A képviselőhöz hasonlóan kiemelte a "pozitív lista" létrehozását, amely a szabályosan működő, pozitív példával elöl járó vállalkozásokról tájékoztatja a fogyasztókat.

Fidesz: a kormány minden magyart megvéd

A Terrorelhárítási Központtal együttműködő líbiai magyar nagykövetség és konzulátus munkatársainak önfeláldozó munkáját dicsérte egyebek mellett Gruber Attila (Fidesz) a hétvégi mentőakció eseményeit felelevenítve. Magyarországnak végre olyan kormánya van, amely egyetlen polgárát sem hagyja bajban semmilyen helyzetben, és mindenkiért elmegy, ha kell a világ végére is - fogalmazott.

Németh Zsolt külügyi államtitkár egyedülálló, a magyar diplomácia történetében páratlan akciónak nevezte a mentést. Mint mondta, a magyar állam azt teszi, amiért van, megvédi és képviseli a magyar állampolgárok érdekeit. Utalt egyúttal arra: az akcióban a szövetségesi, európai szolidaritás is megvalósult, hiszen magyarok mellett más uniós országok állampolgárai is voltak a magyar gépen. Jelezte, egyelőre - csökkentett létszámmal - továbbra is nyitva marad a líbiai magyar nagykövetség.

LMP: esélyegyenlőséget az oktatásban is!

Az LMP-s Osztolykán Ágnes a hátrányos helyzetű lányok és asszonyok oktatáshoz való hozzáférési lehetőségeiről beszélt, kitérve arra: a roma és hátrányos helyzetű nőket súlyosan érinti e téren az esélyegyenlőtlenség. Kérte, hagyjanak fel az oktatást sújtó költségvetési megszorításokkal.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kijelentette, a kormány is komolyan veszi a nők esélyegyenlőségét. Megnyugtatásul elmondta, Magyarország a nők oktatásban való részvétele terén nem áll rosszul, a felsőoktatásban, a gimnáziumokban több a nő, és a tudósképzésben is eléri a női hallgatók száma csaknem az 50 százalékot. Hozzátette, a közéletben valóban alulreprezentáltak a nők, bár kvóta bevezetését nem támogatja e tekintetben.

Ez után felháborodásának adott hangot az ülésteremben a felszólalások közben uralkodó zaj miatt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, akinek el kellett ismételni szavait, mert közlését az elnöklő Latorcai János - szintén a zaj miatt - elsőre nem hallotta jól.

Olvasóink írták

  • 1. dünnyögő 2011. március 01. 19:10
    „Ángyán- haszonleső
    A haszon az még messze van, előbb be kellene indítani a gazdaságot.
    Most áll a gépezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma ismerteti a kormány a strukturális reformokat

Ma ismerteti a kormány tervezett strukturális reformjait Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter… Tovább olvasom