Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Gazdaság: kemény mínuszok

Győr-Moson-Sopron - Gyakorlatilag a megyére vonatkozó összes fontos gazdasági mutató romlott az első negyedévben. Az ipar harmadával termelt kevesebbet.


Esik – az állítás az utóbbi hónapokban ritkán igaz az időjárásra, a megye gazdaságára annál inkább. A Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett, az első negyedévre vonatkozó adatsora riasztó számokat tartalmaz. Az esztendő első három hónapjában az itt működő, négy embernél többet foglalkoztató ipari cégek 431,7 milliárd forint termelési értéket állítottak elő, ami 34 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Újból igazolódni látszik a munkanélküliségi ráta megugrásánál nyilvánvalóvá vált tétel, miszerint a gazdasági válság jobban sújtja a fejlettebb hazai térségeket, a csökkenés ugyanis hazánkban „csupán" 23 százalékos volt. Az alkalmazásban állók száma – a legalább ötvenfős cégeknél – 8 százalékkal esett vissza. Jó hír, hogy a megye erős maradt a régión belül: az ipari kibocsátás hattizedét adta, az egy lakosra jutó 966 ezer forint termelési érték pedig duplája az országos mutatónak.

A KSH két okra vezeti vissza a történteket: a külföldi megrendelések drasztikus apadása szűkítette az exportot, a belföldi eladások pedig a lakossági fogyasztás visszaesése folytán maradtak el a 2008-as értékektől. Az erősödő recesszió a legjobban a vegyipart és a gépipart érintette. Az utóbbin belül a járműipar, valamint a számítógép-, elektronikai és optikaitermék-gyártás volt az első számú áldozat.


Hasonló folyamatok zajlottak a megye építőiparában. Az ide sorolt cégek hetedével kisebb, 9,4 milliárd forintos árbevételre tettek szert az első negyedévben az egy évvel korábbinál. Biztató ugyanakkor, hogy a megkötött szerződések értéke 2,4 százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy január–márciusban a 2008-asnál másfélszer több lakás kapott használatbavételi engedélyt, viszont 3 százalékkal kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki.

A válság a családok pénztárcáit is elérte, és nem csak a növekvő munkanélküliség formájában.

Az első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 177.400 forintot tett ki, 1,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A versenyszférában kismértékű, 1,9 százalékos növekedést, a költségvetési szerveknél 11,2 százalékos zuhanást regisztráltak. Utóbbiban a tizenharmadik havi illetmény kifizetési szabályainak változása játszott szerepet. A megyei bérek a fővárosiak és a Komárom-Esztergom megyeiek után a harmadik legmagasabbak az országban. A nettó átlagfizetés összege 112.065 forint volt Győr-Moson-Sopronban, ami 1,2 százalékkal alacsonyabb az előző év január–márciusinál. Az infláció miatt a reálkeresetek 4,1 százalékkal csökkentek tizenkét hónap alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakamazi falragaszok: romák fenyegettek romákat?

A Magyar Nemzet szerint közösség elleni izgatással gyanúsítja a rendőrség Balogh Albert szabolcsi… Tovább olvasom