Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gazdapetícióra tárgyalási ígéret

A kisalföldi gazdák délben tüntettek az Országház előtt, több megyéből csatlakoztak hozzájuk.

Délben demonstráltak az Országház előtt, délután káposztát, céklát, zöldségféléket osztottak szét ajándékba a fővárosiaknak a kisalföldi gazdák. A hozzájuk társuló Észak-Vas és Veszprém megyeiekkel hétfő éjjel százhatvan traktorral érkeztek a déli gazdatüntetésre. A budaörsiek lekötelezték a kisalföldi gazdákat: az ottani polgári körösök gondoskodtak az ország északnyugati feléből érkezettek hétfői ellátásáról, elszállásolásáról. Volt, aki orvosnál, másvalaki az egyik alpolgármesternél töltötte az éjszakát, a többséget tornateremben szállásolták el.

A baráti fogadtatás számukra már magában nyeresége a mostani gazdatüntetésnek – állították. A Győr-Moson-Sopron megyeiek a Felvonulási téren parkolták le traktoraikat. Reggel kilenc tájban a Városligetből vonultak az Országházig, de azt mondták, nem volt tanulság nélküli a hosszú út. Közben érzékelni tudták, hogy a fővárosi emberek, még ha a gazdák okoztak is nekik kényelmetlenséget traktoraikkal, együtt érzőn támogatják ügyüket.

Ezt azután mondták el a demonstrálók, amikor a nagy sokadalomban sikerült megtalálni a földieket. – Egy óriás ötvenhatos „lyukas" zászló alatt, mögött állnak a mieink, s ha sok is a nép, meg lehet bennünket találni – adott mobiltelefonon útbaigazítást Fenyőházi Tibor, a gazdakörösök megyei szervezetének elnöke. – Ötven ember, ugye vagyunk ennyien? – fogadta a kisalföldi újságírókat az egyik megyei gazda. Arra célozva, amit többen emlegettek előre, hogy lesznek majd ötvenen a tüntetésen. Hát több tízszer ötvenen voltak, annyi bizonyos. És ahogy a megyeiek mondták, ekkora akaratnak már kell hogy hangja és súlya is legyen.

Egy gyönyörű női hang után énekelte el a sokadalom levett süveggel délben a Himnuszt, később a többség által ismert és nagyra becsült Angyán József, a gödöllői egyetem tanára, a honi agrárgazdaság értője és ismerője beszélt átfogóan gondokról és nehézségekről, tényekkel bizonyítva, hogy az agrártársadalom ügye közvetlenül is nemzeti ügy.

A kisalföldi csoportban találkoztunk Sipos Lajos rábapatonai gazdával, aki MTZ traktorának nyergében tartott a demonstrálókkal. Tavaly nyáron kapott hektáronként nyolcezer forintos támogatást, azóta semmit. Czigány József egyedi gazda negyven hektár földjén keresi a boldogulását. Bólogat, amikor a szónokot hallgatja: a gazdák túléléséről van szó, nem másról. Simon Sándor egyedül indult el Győrságról, s csatlakozott négy péri gazdatársához.

Németh István Rábcakapin élő biogazda hat éve aranykoszorús gazda lett, nyolcvan hektárt művel, kicsivel több mint a fele saját tulajdona, a többit béreli. – Megalázó az ígérgetés. Ha nincs pénz, nincs miből fizetni a gazdáknak, azt mondják meg, és ne hitegessék őket. Mert az előbbit megértenék, de ha mellébeszélnek, az felháborító. Azt kell feltételeznünk, hogy hülyének néznek bennünket. – Németh István volt az a megyei gazdák közül, aki nem üres kézzel indult Budapestre. Azt az autóbuszt, amelyikben társaival utazott, a szabad helyeken telerakta fejes káposztával, céklával, zöldségfé-lével.

A vitaminszállítmány lehetett vagy jó tíz mázsa. A demonstráció végeztével a Felszabadulás téren odaajándékozta az arra járóknak. A kisalföldiek csoportja mellett szolnokiakat találtunk, másik oldalukon hajdúságiakat. Egyformán tapsoltak, kiabáltak, valamilyen módon kifejezték véleményüket, mikor mit hallottak a demonstráció szónokaitól. Mindez háttal az ország házának, szemben a gazdaügyeket intéző minisztérium székházával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábszínházi premier: Hófehérke és hét manó

A győri Vaskakas Bábszínház a Grimm testvérek klasszikusához nyúlt hozzá, hogy belőle élvezetes, a hagyományokhoz ragaszkodó, de mégis modern mesét állítson színpadra. A szándék nemes volt, és majdnem teljes siker koronázta. Az előadás nem tesz hozzá sokat az eredeti meséhez, és nem is vesz el belőle, ezért utána van miről beszélgetni a lurkókkal. Tovább olvasom