Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Gázár és támogatás

A gázár támogatás igényléséhez minden háztartás kap majd egy űrlapot.

Nem mindegy, hogy a minimális 61, vagy az egyelőre maximálisnak tűnő 100 forintot fizetjük január elsejétől a gáz köbméteréért.

A támogatás igényléséhez minden háztartás kap majd egy űrlapot, de már előre kitöltheti a kérelmet (többek között www.kisalfold.hu honlapról is letölthető). Hogy kinek mennyi támogatás jár, kicsit bonyolult, de némi bogarászás után kiszámítható. Ebben nyújt segítséget a Kisalföld.

 LETÖLTHETŐ TÁMOGATÁSI FORMANYOMTATVÁNYOK ITT

Igénylő nyilatkozata és kitöltési útmutató >>

Közös képviselő nyilatkozata >>

Gáz- és távhőtámogatás kalkulátor >>

 

Előre kiszámítható, mennyi támogatásra jogosultak a családok

Kalkulátor a neten
Az interneten több helyen is feltűntek úgynevezett gázárkalkulátorok. Akik hozzáférnek, könnyen és a legtöbb esetben egyszerűen számolhatnak ki viszonylag jó közelítéssel konkrét személyre, családra szabott összegeket maguknak.

Például a www.kdnp.hu/index.php?type=gazar beütésekor is azonnal egy nagyon átlátható kalkulátor elé kerül a felhasználó.
Leginkább mindenkit az izgat nyilván, hogy mennyi lesz majd a támogatás összege. Ez nyilván akkor esedékes kérdés, ha (lásd a nagy hírgrafikát) jogosult a támogatásra. Mivel már nem köbméterben mérik a fogyasztást a gázfűtésnél, ez a távhőnél egyébként sem volt lehetséges, megajoule-ban számolnak. A háztartások fogyasztása az önök számláján ebben a mértékegységben is megjelenik. Ez fontos alapja annak, hogy ki tudják számolni, mennyi támogatást kapnak.

A támogatás havi összege könnyen kiszámítható a fajlagos összeg, valamint a jogosultsági időszakban a felhasznált havi hőmennyiség szorzatából.

Hogyan kell igényelni a támogatást?

A kérelmet igénylőlapon lehet benyújtani az illetékes igazgatóság részére. Az igénylőlapnak a háztartások részére történő eljuttatásáról a Magyar Államkincstár gondoskodik. A  távhő-támogatási kérelem benyújtását megelőző hónapban (nem havonkénti számlázás esetén a kérelem benyújtását megelőző fogyasztási időszakban) kiállított távhő-szolgáltatási számla (részszámla) másolatát,  közös mérővel rendelkező társasházi lakásban lakó, a távhőszolgáltatást igénybe vevő esetén a közös képviselő nyilatkozatát kell benyújtani.

Gázár-támogatási kérelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónapban (nem havonkénti számlázás esetén a kérelem benyújtását megelőző fogyasztási időszakban) kiállított gázszámla (részszámla) másolatát, közös mérővel rendelkező társasházi lakásban lakó, gázszolgáltatást igénybe vevő fogyasztó esetén a közös képviselő nyilatkozatát, a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt fogyasztási hely esetén a szerződés másolatát kell beadni.

Mennyi hőmennyiségre jár gáztámogatás?

A jogosultsági időszakban legfeljebb 102.000 MJ (3000 m3), nagycsaládos háztartás esetében legfeljebb 170.000 MJ (5000 m3) hőmennyiségre.

Ki állapítja meg a támogatásra való jogosultságot?

A fogyasztó kérelmére a Magyar Államkincstárnak a fogyasztó lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes megyei területi igazgatósága.
A támogatásokról még bővebb információhoz juthat a www.szmm.gov.hu honlapról és a támogatási formanyomtatványokat innen, illetve a www.kisalfold.hu oldalakról is letöltheti!


 Egy fogyasztásra jutó
havi jövedelem

 Gázszolgáltatás
(Ft/MJ)

 Távhőszolgáltatás
(Ft/GJ)

Nem haladja meg
az 53 660 Ft-ot

 1,180

 1680

53 661 és 67 075 Ft között van

 0.965

 13380

67 076 és 80 490 Ft között van

 0.751

 1068

80 491 és 93 905 Ft között van

 0.536

 768
 


A család fogyasztása mondjuk 30.000 MJ és az egy fogyasztási egységre (kiszámolását lásd a hírgrafikában) jutó jövedelem kevesebb, mint 53.660 Ft, akkor távhőszolgáltatás esetén 30.000 x 1680 = 50.400 Ft támogatást kap a család. Pontosabban ennyivel kevesebbet kell majd befizetnie.


Alternatív fűtéssel lehet takarékoskodni

Jelenleg egy köbméter földgáz – minden támogatás nélkül – 97,60 forintba kerül Magyarországon. A kiszivárgott hírek szerint ez  az ár néhány forinttal emelkedik és meghaladja
majd a 100 forintot.

A mai, támogatás nélküli gázáron számolva egy kW energia 10,3  forintba kerül. Ha valaki pellettel fűt – tekintettel arra, hogy már  50 forintba kerül kilogrammja –, 10 forint 1 kW energia előállítása.  Hasábfával (20 forintos kilogrammonkénti ár) 5 forintból, energiaerdőből nyert faaprítékból pedig (14 forintos kilogrammonkénti ár)  3,6 forintból lehet kihozni 1 kW energiát. Ha 3000 forintos  mázsánkénti szenet veszünk alapul, akkor ebből 5,5 forint 1 kW  energia előállítása. Nappali villanyáramból 37,70, éjszakaiból  21,20, fűtőolajból pedig 29,60 a fajlagos fűtési energia előállítási  ára – a Házépítők Kalauza című szaklapban közölt számítások alapján. 

A földgázt helyettesítő fűtési módok közül a hasábfával és  szénnel történő fűtés azonos szinten áll, fajlagosan fele a gázénak,  míg a faapríték csak harmada annak. A faaprítékos fűtés szinte  annyira automatizálható, mint a gázfűtés, míg a hasábfával és a  szénnel „naponta foglalkozni kell".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a kazah vezetők is megkedvelték Boratot

A kezdeti botrányok után, úgy tűnik, megszelídült a kazah reakció Boratra: komoly művészetpártoló… Tovább olvasom